Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en temel sebebi olarak, jant şeklinde ifade edebiliriz. Yüksek hızda eğer titreme fark ediyorsanız, ön tekerleklerin ayarı bozulmuş olabilir. Eğer titreme arka kısımlarda ise, balanstan kaynaklı sorunlar oluşmuş olabilir. Araçlarınızın lastiklerinin belirli bir ömrü vardır.
Direksiyon titremesinin en yaygın nedenlerinden birisi rot ayarlarının bozuk olmasıdır. Rot ayarları bozuk olması durumunda, tekerleklerin birbirine farklı olarak konumlandırılması direksiyonun titremesine neden olur. Özellikle engebeli yollarda sürekli araç kullanmak, zamanla rot ayarının bozulmasına neden olur.
Direksiyon titremesi, sürüş güvenliği açısından büyük bir sorundur ve önlem alınmazsa hem araçta daha büyük sorunlara yol açabilir hem de can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu nedenle aracınızda sağa sola çekme veya direksiyonda titreme gibi problemler varsa ihmal etmeden bakıma göütün.
Hızlandıkça yoğunlaşan titreşimler, tekerleklerde var olan hafif dengesizliklerden kaynaklanır. Zamanla ya da eksik denge ağırlıkları nedeniyle tekerlekler dengelerini kaybetmiş olabilir. Arabanızın sallanmasının tekerleklerle ilgili nedenleri arasında, bozuk lastik tabanları veya gevşek bijon somunları da olabilir.
Eğer ki aracınız 100-120 km/h gibi hızlarda titreme yapıyorsa rot ayarlarında problem olabilir, kontrol edilme vakti gelmiş olabilir. Ön takımlarda rotiller veya rot kollarında bir problem varsa araba titreme yapacaktır. Diğer yandan lastik durumu da bu hızlarda titremelere sebep olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Sürücünün araç üzerindeki hakimiyeti azalır. Sürüş kalitesi ve konforu düşer. Oto lastikler daha kısa sürede ömrünü tamamlar. Motor zorlanacağı için yakıt tüketim miktarı artar.
Bu kapsamda sorun tekerde ise çok ama çok nadir arıza verseler de yatak ve rulmanlar kontrol edilmelidir. Onun dışında sorun lastiklerde ise araç belli bir hıza ulaştıktan sonra titreme ve ses görülüyorsa lastiklerin balansa ihtiyacı var demektir.
Gidon denge topuzlarını daha ağır olanlarıyla değiştirmek, gidon işine kum dökmek, elciklere sünger kılıf takmak gidondaki titreşimin hissedilmesini az da olsa engelleyebilir. Daha kalın tabanlı bot giymek de peglerdeki titreşimin ayaklarda daha az hissedilmesini sağlayabilir.
Araç vibrasyonu nedir? Araç vibrasyonu, seyir halinde iken sürücü ve/veya yolcuların hissettiği konforsuzluk olarak adlandırılır. Bu şikayet, aracın koltuğunda, gövdesinde ya da direksiyonunda, devamlı olarak ya da ritmik bir şekilde sallanma, yalpalanma çekme ya da gürültü olarak kendini gösterebilir.
Sağa ya da sola çekme var sa rot ayarından, Direksiyonda titreme varsa balans ayarından, Frene bastığında titreme varsa disklerinin eğrilmiştir. Yani tornaya girmesi gerekir.
Balans ayarı bozulmuş tekerlekler
Balans ayarında ağırlığın tüm tekerleklere eşit bir biçimde dağıtılması amaçlanıyor. Eğer balans ayarında bir bozukluk yaşanmışsa bu gaza basınca direksiyon titremesine neden oluyor. Balans ayarından kaynaklı direksiyon titremeleri daha çok yüksek hızlarda oluşuyor.
Bunun için oldukca basit bir yöntem bulunuyor. Bunun için düz yolda giderken direksiyonunu bırakın ve aracın sapma yapıp yapmadığını inceleyin. Aracınız düz ilerliyorsa 'sorun yok' anlamına geliyor. Eğer araç sağa veya sola gidiyorsa, rot ayarı bozulmuş demektir.
Araçların direksiyonunda bulunan 2'şer cm'lik sağ ve sol yönlerdeki boşluk normal kabul edilmektedir. Araç hareket etmez pozisyondayken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilir. Fakat hareket halinde oluşabilecek ve süreklilik arz eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun belirtisidir.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Aracınız servis bölümümüze girdikten sonra rot ayarı hizmeti 15-30 dakika kadar sürebilir. Zaman, rot ayarı bozukluğun ciddiyetine ve aracınızın itme veya dört tekerlek hizalaması gerektirip gerektirmediğine bağlı olarak artabilmektedir.
Titreşim yalıtımı tesisat, yapı ve sanayide görülen sorunlarda, oldukça basit ve ucuz elyaf şiltelerden başlayarak ileri teknoloji ürünü kauçuk vb elastomerik malzemeler veya yaylı tip titreşim alıcılara kadar geniş çeşitlilikte malzeme kullanımıyla gerçekleştirilebilir.
Titreşim önleyici, kauçuktan yapılmış küçük bir cihazdır ve amacı raket kordajlarının titreşimini azaltmak ve topa vurduğunuzda çıkan tiz “ping” sesini ortadan kaldırmak ya da azaltmaktır.
Genellikle bujilerde ıslanma, arıza ya da buji kablolarında gevşeklik/kopma kaynaklı problemler olabilir. Bunların haricinde dizel araçlarda mazot filtresi benzinli araçlarda benzin filtresi, LPG'li araçlarda gaz filtresi kirli veya bozuksa motorda titreme problemi oluşur.
Balans ayarının yapılması işlemlerinde öncelikle dört tekerlekte araçtan sökülmektedir. Araç tekerleklerin söküm sonrasında balans ayarının kontrolleri yapılır. Kontrol için ise araç tekeri takılması sonrasında teker döndürülerek bağlı olduğu balans makinesinin ölçüm yapması sağlanır.
Özellikle yüksek süratlerde direksiyon simidinde bir titreme ya da vuruntu hissediliyorsa ön tekerleklerin balans ayarları bozulmuş demektir. - Aracın arka tarafında bir titreme veya vuruntu varsa bu arka tekerleklerin balans ayarının bozulduğunu gösterir.
Eğer araçta balans ayarı bozukluğu bulunuyorsa bu durumda araç titremeye ve savrulmaya başlar. Özellikle de yüksek hızla yolda seyredildiği zaman bu titreme daha da belirgin hale gelir. Eğer balans ayarı bozukluğu ön tekerleklerden kaynaklanıyorsa daha çok aracın ön kısmında titreme görülür.
Aracın direksiyon mafsalını tekerleklere bağlayan rot ayarı; çukur, tümsek ve çeşitli engebelerden geçilmesi ile çarpma gibi durumlar sonucunda bozulur.
Rot ayarı, araç tekerlekleri arasındaki açının ve uzaklıkların birbirine eşit olmasını sağlayan ayardır. Direksiyon çevrildiğinde bütün tekerlerin aynı yöne aynı açıyla bakmasını sağlar. Balans ise, tam karşılığıyla “denge” anlamına gelir. Bu ayar, her tekere eşit miktarda ağırlık dağılmasını sağlar.
Uzmanlar her 5 bin ila 10 bin km'de bir rot-balans ayarının kontrol edilmesi gerektiğini söylemektedirler. Eğer bir araç özellikle de çukurlu yollardan geçmişse rot-balans ayarının kontrol edilmesinde fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri