Bu yağın fazla ısınmasının yaygın nedenleri arasında uzun süre boyunca süratli araç kullanımı olabilir. Bununla birlikte soğutma sıvısı, fan, termostat, su pompası gibi aksamlarda yaşanan arızalar da bu ısınmaya neden olabilecek diğer faktörlerdir.
Pistonlar ve namlu arasındaki toleranslar yaklaşık 0.0004 inçtir . Pompa çıkış portundaki az miktarda yağ bu toleransları geçecek ve pompa kasasına akacaktır. Yağ, daha sonra hazne boşaltma hattı boyunca yağ deposuna geri gönderilir. Bu durumda tahliye akışı işe yaramaz ve bu nedenle ısıya dönüştürülür.
Yüksek veya sıcak hidrolik yağ, sistem arızası olasılığını artırabilir. Hidrolik yağdaki yüksek ısı oksidasyonu artırarak yağın performansını ve uygun sıcaklıkları koruma yeteneğini azaltabilir. Daha yüksek hidrolik sıvı sıcaklıkları da düşük viskozite sorunları yaratabilir.
Yağaki hava kabarcikları, yağın tanktaki minimal kalış süresi ve yüksek basınçlar hidrolik yağın lokalize şekilde aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu durum, yağ oksidasyonu ile birleştiğinde, yağ filtrelerini tıkayacak ve servo valflerin yapışmasına neden olacak azot fiksasyonuyla sonuçlanır.
Hidrolik direksiyon yağı renginin sütlü veya köpüklü hale dönmesine neden olan temel neden, su veya havanın sıvının içinde sıkışıp kalmasıdır. Hidrolik direksiyonun renginin sütlü olduğunu fark ettiğinizde, sorunları en kısa sürede çözmek için gerekli adımları atın.
İlgili 43 soru bulundu
Yağın çalkalanması sonucunda oluşan hava kabarcıklarının yüzeye çıkarak patlaması gerekir. Aşırı çalkalanma veya yetersiz yağ kalitesi nedeniyle oluşan hava kabarcıklarının yüzeyde birikmesi köpürme olarak adlandırılır.
Sıvının içerisinde hapsolmuş hava tanka geri döndüğünde hava kabarcıkları yüzeye çıkar ve köpüklenir. Köpük tekrar sisteme girerse verimlilik düşer. Yağ filmi incelir arıza olabilir. Aşırı köpüklenme tanktan hidrolik sıvı kaybolmasına da neden olur.
Unutmamak gerekir ki; motor yağının aşırı ısınması, motorun hararet yapmasına, yağlamanın bozulmasına, yatak sarmasına ve ciddi mekanik hasarlara sebep olabilir. Bu nedenle motor yağı ısınma uyarısı varsa bunu dikkate almak ve birden değil yavaş bir şekilde aracı durdurmak gerekir.
Hidrolik sistemin ideal çalışma sıcaklığı 45 derece ile 50 derece arasında olmalıdır. Bunun nedeni, hidrolik sistemin seçilen bir basınçlı yağ viskozitesine göre tasarlanmış olmasıdır, ancak viskozite, sistemin çalışmasını etkileyecek olan yağ sıcaklığı ile değişecektir.
Hidrolik Sistemde Su
Su olmayan sıvı filmini bozar, Paslanmaya neden olur. Yağa karışan su miktan arttıkça sıvının kaynama noktası düşer.Hidrolik yağ içerisindeki su, yağ sıcaklığı arttıkça su kaynamaya baslar ve su buharı açığa çıkar.
her hidrolik yağının ömrü vardır.Uzun süre değiştirilmemiş ise değiştirmek faydalı olur . Ekleme yapmak da olayı çözer ancak farklı efsaflarda hidrolik yağı olmamalıdır. En uzun 5 senede bir yenilemek faydalı olur .
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
Direksiyon hidroliği ısındıkça biraz genişler, bu nedenle yağ çubuğu üzerinde ya da haznenin üzerinde sıcak veya soğuk için belirtilmiş işaretler olabilir. Çok sıcak bir gün veya motor sıcaksa, sıcaklıkla alakalı işaretleri kullanın.
Zira direksiyon kutusu ya da direksiyon pompasında meydana gelecek yağ kaçağı olması direksiyonu sertleştirecektir. Ayrıca direksiyonu sağa ve sola çevirdiğinizde iniltili ve gıcırtılı bir ses duyuyorsanız direksiyonunuz yağsız kalmış ve direksiyon pompanız zorlanmaya başlamış demektir.
Kullanıldığı Yerler
Binek araçlarda ve ağır vasıtaların direksiyon dişlilerinde, otomatik şanzıman ve transmisyonlarında ve önerildiği takdirde hidrolik sisteme sahip mekanizmalarda kullanılır.
Kullanım süresi en fazla 2 yıldır. 2 yıldan uzun süre kullanılan sıvı, mutlaka değiştirilmelidir. Fren hidroliğinin kaynama sıcaklığı normalde 250°C'dir.
“Motor yağı ısısı kaç olmalı?” sorusu, sürücülerin kafasını karıştıran sorulardan biridir. Genellikle 85 ila 100 derece arası ideal çalışma aralığını ifade eder. Bununla birlikte motorun iç aksamları sürekli temas halindedir. Bu da soğutma sıvısı sıcaklığını 10 ila 20 dereceye kadar aşabileceklerini gösterir.
1- Isıya Bağlı Hızlı Oksitlenme: Yağlardaki bozulmanın temel nedeni, yağ asitlerinin oksijen ile reaksiyona girerek insan sağlığına zararlı bileşikler oluşturmasıdır. Bozulma, yağın oksijene maruz kaldığı her ortamda gerçekleşir, ancak düşük ısıda süreç çok yavaşken, yağ ısıtıldığında kat kat hızlanır.
Yağı değiştirirken, yeni yağ eklemeden önce yağ deposundaki hidrolik yağ tamamen boşaltılmalı ve pamuklu bir bezle silinmelidir. Boşaltılmazsa, yakıt deposunda çok fazla demir talaşı olabilir ve bu da yeni yağın kirlenmesine ve kararmasına neden olur.
Bir motor ısı ürettiğinde, içinden geçen hidrolik sıvı da ısı üretir. Hidrolik sıvı ne kadar sıcak olursa, o kadar çabuk bozulur. Bu nedenle yeni hidrolik sıvı ile değiştirilmeden çok uzun süre bekletilirse traktörün çeşitli bileşenlerine zarar verebilir.
Günümüzde en sık kullanılan tip ateşe dayanıklı hidrolik sıvı HFC-Tipi aslında tam olarak yanmaz değildir. Fakat konvansiyonel hidrolik yağlar için mutlak yangın tehlikesi olan sıcaklık bölgesinde tehlikesizdir. Mineral yağ bazlı hidrolik yağların, viskozitelerine göre alevlenme noktası 180-260°C aralığındadır.
Bunun nedeni, yağdaki fosfolipitlerin, yağ üretim işlemi sırasında yağa aktarılması ve fosfolipitlerin, pişirme ve ısıtma sırasında çok fazla köpük üretecek olan emülsifiye edici özelliklere sahip olması da olabilir. Ayrıca kızartma işlemi sırasında su tamamen buharlaşmazsa yağın köpürmesine de neden olabilir.
Eğer tava başına geçip kızartma yaptıysanız bileceksiniz ki (tenceredeki suyun kaynadığınızı kolaylıkla anlamanıza rağmen) yağın kızdığını bakarak ya da üstüne elinizi yaklaştırarak anlayamazsınız, oysa altında harlı ateş yanmaktadır.
Isı ve ışığa maruz kalan bitkisel yağlar çok çabuk bozulur.
Üretim koşullarına göre ortalama olarak bitkisel yağların raf ömrü genel olarak 2 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri