Dirençli
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
Ventriküler fibrilasyon, koroner kalp hastalığı, kalp kapak hastalığı, kardiyomiyopati, Brugada sendromu, uzun QT sendromu, elektrik çarpması veya kafa içi kanama nedeniyle ortaya çıkabilir.
Ventriküler fibrilasyon, kalbin hızlı ve düzensiz bir şekilde atmasına neden olan kalp ritim bozukluğudur. Bu durum, da kalbe kan pompalamak yerine kalpte bulunan pompalama odalarının (ventriküllerin) titremesine yol açar.
Ventriküler Fibrilasyon: Karıncıklardan kaynaklanan, EKG'de tamamen düzensiz dalgaların olduğu ölümcül bir ritim bozukluğudur. Karıncıklar kas seğirmesi gibi titrer, etkili bir kasılma oluşturamaz ve vücuda kan pompalayamazlar. Zamanında müdahale edilmezse ölüm meydana gelir.
İlgili 30 soru bulundu
Giriş Ventriküler fibrilasyon (VF) en önemli kardiyak arrest ritmidir. Ventriküller aniden 500 vuru/dakikaya varan hızda kasılmaya çabalar. Hızlı ve düzensiz elektriksel aktivite ventrikülleri senkronize şekilde kasılamayacak duruma getirerek ani kardiyak output kaybına yol açar.
Ventriküler Fibrilasyon (VF)
elektriksel aktivite sonucu dk. da 250-400 hızında nabız oluşturamayan miyokardiyal titreşimdir.
Ritim VF, nabızsız VT ise, monofazik OED ile 360 joule, bifazik OED ile 120-200 joule bir kez defibrilasyon uygulanır.Ardışık 3 kez şok uygulaması 2005 klavuz bilgilerinde tavsiye edilmez. İlk doz şoktan sonra KPR yapmak, tekrarlayan şokların yararından daha fazladır.
Ventriküler Fibrilasyonda, acil müdahale yapılmazsa hasta saniyeler içinde kaybedilir.
Retiküler fibriller, çeşitli doku ve organları destekleyen bir çeşit iskelet görevindeki fibrillerdir. Oldukça ince ağlar oluşturarak, yağ hücrelerinin, düz kas hücrelerinin, çizgili kas sarkolemmasının ve sinirlerin etrafını sararlar. Bezlerin stromasında yer alıp, bazal lamina ile yakın ilişkilidirler.
Atriyal fibrilasyon hali gelip geçici şekilde ortaya çıkabileceği gibi kalıcı olarak da varlığını sürdürebilir. Özellikle 65 yaş üzerindeki bireylerde görülen bu ritim bozukluğu uygun tanı ve tedavi girişimleri yapılmadığı takdirde ölümcül olabileceği için bilinçli olunmalıdır. Atriyal Fibrilasyon Nedir?
Vücuda kanı pompalayan kalp boşluğu sol karıncıktır; başka deyişle nabız sayımızı oluşturan sol karıncıktır. Atriyal fibrilasyon nedeniyle çok hızlanan kulakçıklardaki fazla uyarıdan 150 tanesinin karıncıklara ulaşabildiğini farz edersek nabız sayısı dakikada 150 olacaktır.
Atriyal fibrilasyon, yaşam süresinin zamanla uzadığı düşünüldüğünde giderek oldukça fazla sayıda hastayı etkileyecek bir ritim bozukluğudur. Oluşturduğu sorunlar; çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, uzun dönemde kalp yetersizliği, sakat bırakıcı felç ve maalesef yaşam süresinde kısalmadır.
VF ve nabızsız VT'de önerilen ilaçlar ise; adrenalin ya da vazopressin, amiodaron, lidokain, magnezyum ve prokainamiddir.
VF, düzensiz elektriksel aktivitenin neden olduğu bir geniş kompleks taşikardidir ve EKG'de ayrı QRS kompleksleri ile genellikle 300'den büyük bir ventriküler hız ile karakterize edilir.
Ventriküler fibrilasyon.
Ventriküler fibrilasyon, hızlı, kaotik elektriksel uyarılar, gerekli kanı vücuda pompalamak yerine ventriküllerin etkisiz bir şekilde titremesine neden olduğunda meydana gelir. Bu ciddi sorun, kalp dakikalar içinde normal ritmine döndürülmezse ölümcüldür.
Ventriküler fibrilasyon, kalbin ventriküllerinin düzensiz ve hızlı bir şekilde çarptığı anormal kalp ritmi durumudur. Bu durum, kalbin kanı vücuda etkili bir şekilde pompalayamamasına yol açar. Ventriküler fibrilasyon yaşamı tehdit eden acil bir durum olarak kabul edilir ve hemen müdahale edilmesi gerekir.
Çoğu VES'ler kalpte hiçbir yapısal kalp hastalığı bulunmayan yani tamamen sağlıklı kalplerde oluşur. Bunlara “idiyopatik VES” denir yani sebebi bilinmeyen VES demektir. Bu gibi durumlarda endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü bunların hayati riski yok denecek kadar azdır.
Atriyal fibrilasyonda herhangi bir belirti görülmeyebilir ve sadece nabzın hissedilmesiyle ya da doktor tarafından yapılan test sonucunda farkedilebilir. Kalp güçlü ve düzenli bir şekilde kan pompalamadığında, kalp içinde kan pıhtıları oluşabilir.
Nabızsız ritim
VF/nabızsız VE hastaları için bir şok sonrası derhal 2 dakikalık CPR'na başlanır ve defibrilatör şarj olurken CPR'a devam edilir.
Nabızlı ventriküler taşikardi tedavisinde hastanın senkop, şok, hipotansiyon gibi unstabilite bulguları mevcutsa kardiyoversiyon ilk seçenektir. Üç girişime rağmen tedaviye yanıt alınamazsa Amiodoron 300 mg 10-20 dk içinde gidecek şekilde intravenöz infüzyon yoluyla verilir.
Antiaritmik ilaçlarla, pacemaker, elektriksel kardiyoversiyon (elektroşok), defibrilasyon veya ICD'ler ile (implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör) veya ablasyon tedavisiyle tedavi edilebilir.
Kalp ritim bozukluğu ne zaman tehlikelidir? Kalp ritim bozukluğunda belirtiler hissedilmeye özellikle kalbin çok hızlı veya yavaş attığını hissetme, bayılma, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi şikayetler yaşanıyorsa hayati tehlikenin taşıyabileceğinden acilen uzmana başvurulması gerekir.
Çünkü nabız normal seyrinde yüksek olduğunda felç ve kalp krizi gibi hayatı tehlikeye sokan durumlara sebebiyet verebilir. Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir.
Kriz esnasında kişinin kalp atış hızı dakikada 150'ye ulaşabilir. Fakat kalp krizine verilen tepkiler hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Bazı hastalarda nabız değişmeyip sabit kalırken bazılarında ise normal değerden düşük olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri