Tarihte eşzamanlılık, tarih öğretiminde olduğu gibi tarihsel zaman kavramının öğrencide tam olarak anlaşılması için gerekli ögelerden biridir. Eşzamanlılık, tarihte aynı anda meydana gelmiş iki farklı olayın anlaşılmasını sağlar.
fransızca synchronique. "başlamalarıyla bitmeleri arasında geçen zaman eşit olan (olaylar)." anlamındaki bu söz için türk dil kurumu eş zamanlı karşılığı önerilmiştir.
Diyakronik tarih anlayışı, olay ve olgular arasındaki bu bağlantıyı, zaman içerisindeki bir nedensellik zincirine indirgemiştir. Bu durum, doğası gereği epistemolojik bir yapı olan tarih algısını mekân faktörünü göz ardı etmek suretiyle manipüle etmektedir.
Diyokranik: Tarihsel arka plan anlamına gelir. benzetilmesi buna örnektir. değişmesi örnek gösterilebilir. olmaması tekrarlanamaması demektir.
Buna göre; senkronizm, tarihi olay ve olgular hakkında düşünen bireye, aynı anda birden fazla yerde olma yeteneğini vererek, farklı yerlerde meydana gelen olaylar arasında neden-sonuç ilişkilerinin kurulması, karşılaştırmalar ve analiz işlemlerinin yapılması gibi imkânlar sunan bir düşünme becerisidir.
İlgili 21 soru bulundu
Tarihselcilik 19.yüzyılda Hegel ile başlayan bir öğretidir. Tarihin tinsel bağlamda izahıdır. Bu öğretiye göre zıtlıklar yeni bir sentez çıkarır. Tarihselciliğin vuku bulduğu en önemli tarihsel anlatım Marksist tarihdir.
Statik, durağan anlamına gelen, fiziğin statik dengede duran sistemlerle ilgilenen dalıdır. Eğer bir cismin parçaları, birbirlerine göre izafi hareket yapmıyorlarsa, o cisim için statik dengede denir.
Ard zamanlı (veya "ardıl zamanlı") ve eş zamanlı semantik
Semantik, eş zamanlı (senkronik) ve ard zamanlı (diyakronik) olarak çalışır. Ferdinand de Saussure'ye kadar dil bilimi çalışmalarında artzamanlılık hakimdi.
Art zamanlı dil bilimi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,dil bilimi Dil olaylarını değişik zaman ve evrim açısından ele alan dil bilimi.
Senkronizasyon, eşzamanlama veya eşleme, eşgüdümlü çalışan parçalı sistemlerin zamanlamalarının eşleştirilmiş olduğunu ifade eder. Birimleri, bu şekilde çalışan sistemler senkronize veya eşzamanlı olarak anılır.
Artsürem: inceleme dilin zaman içinde uğradığı evrime, değişimlere dayanır. Belli bir sonuç doğuran bir şey gerçekleştiren devimsel bir etken içerir. Eşsürem: dilin tarihsel evriminin belli bir anında, belli bir dilsel toplulukta yazılan ve konuşulan dile dayanır. Benim bir dizge olarak ele alınmasını sağlamıştır.
Eş zamanlı anlam bilimi (senkronik semantik), dilin belli bir zaman dilimindeki durumunu, tarihsel değişme ve gelişmelere girmeden inceler. Dil dizgesini oluşturan ögeler arasındaki ilişkiler öncelikli olarak ele alınır.
Eşzamanlı yöntem “bir arada bulunan ve dizge oluşturan öğeleri, aynı toplumsal bilincin algıladığı mantıksal ve ruhsal bağıntıları” incelerken, artzamanlı yöntem “aralarında bir dizge oluşturmadan birbirinin yerine geçen ardışık öğelerin bağıntılarını” araştırır.
'Senkron' kelimesi dilimize Fransızca 'synchrone' kelimesinden geçmiştir ki anlamı eşzamanlı olmak, eşzamanlı kılmaktır. Bu sözcük de Fransızca'ya Eski Yunanca'daki synχrónos συνχρόνος yani "eşzamanlı" sözcüğünden geçmiştir. Syn+ öneki sadece 'eş' demek değil aynı zamanda etimolojik olarak bütünleşik anlamına da gelir.
Özet. Senkron (eşgüdüm,synchronization), donanımlar arasında uygun adım hareketi sağlayan bir iletişim, sistemin bir merkezden yönetilmesine olanak tanıyan makinalar arası bir protokoldür. Eşgüdüm sayesinde iki ya da daha fazla donanım zaman ve hız değerlerinde anlaşıp uyum içinde çalışır veya çalışması beklenir.
Semantik, kelime anlamı olarak anlam bilim demektir. Felsefe olarak düşünecek olursak; anlam nedir, sözcükler nasıl anlam kazanır gibi soruların tartışıldığı bir alandır diyebiliriz. Anlamları incelemekle yükümlü dil bilim alanı yani.
Felsefe ve bilimde önemli bir kavram olan rölatif kelimesi dilimize Latinceden geçmiştir. Kelime mutlak olmayan ve kesinlik taşımayan anlamına gelir. Matematiksel ya da bilimsel olarak ispatlanmamış, henüz hipotez aşamasında olan tüm teoriler rölatif olarak tanımlanır.
Türk Dil Kurumu statükoyu en yalın anlamı ile “sürer durum” olarak açıklamıştır (TDK, 2014). Kısa ve öz bir ifadeyle statüko değişimin zıddıdır.
Ampirik kelimesi, başka hiç bir şeye ihtiyaç duyulmadan sadece tecrübeyle bir sonucun elde edileceği bilinerek yapılan anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumuna göre ampirik kelimesi, görgül ve deneysel anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda Ampirik kelimesi ustadan görülerek yapılan olarak da ifade edilmektedir.
Bu araştırmada, Kur'an'ın evrensel oluşu ve insanlığa getirmiş olduğu evrensel prensiplerden bazıları incelenmeye çalışılmıştır. İslamın temel kaynağı olan Kur'an evrenseldir. Yani onun mesajları, kıyamete kadar bütün zamanları kapsayacak ve bütün insanları ve cinleri içine alacak özellik taşımaktadır.
Tarihselcilik ise çağdaş insanın Kur'an'ın hitabına değil mesajına muhatap olduğunu, dolayısıyla Kur'an'ın özellikle ahkâm konusunda aktüel bir değer taşımadığını savunmaktadır.
Yeni Tarihselciliğin temelinde bir edebî metnin incelenmesinde eserin, tarihsel bağlamından koparılarak zamandan ve mekândan soyutlanmış bir biçimde incelenmesine karşı çıkış vardır. Eserin içinde doğduğu toplumun tarih ve kültürü de dikkate alınarak incelenmesi gerektiğini savunur.
Türk Dil Kurumu'nun İnternet'te yayınlanan sözlüğünde ise biraz daha geniş anlamıyla "Dillerin yapısını, gelişmesini, dünyada yayılmasını ve aralarındaki ilişkileri ses, biçim, anlam ve cümle bilgisi bakımından genel veya karşılaştırmalı olarak inceleyen bilim, lisaniyat, lengüistik." ifadesiyle tanımlanmaktadır.
Genel dilbilim (ya da kuramsal dilbilim), dillerin yapılarını (dilbilgisi) ve anlamlarını (anlambilimi) inceler. Dilbilgisinin incelenmesi, biçimbilimi (kelimelerin oluşumu ve değişimi) ve sözdizimi (sözlerin kelime öbeği veya cümle oluşturmak için bir araya getirilmesi ile ilgili kurallar) kapsar.
Artsürem (diakronik): Zaman içinde bir öğenin yerine bir başka öğenin geçmesidir. Biçimsel koşul: Foucault'ya göre: görüngüsel olan. Görüntüyle aklın birleşimiyle ortaya çıkan biçim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri