Diş ağrısının en yaygın belirtisi, adından da anlaşılacağı üzere keskin, zonklayan, gidip gelebilen veya sürekli devam eden diş ağrısıdır. Bazı vakalarda ağrı, sadece dişe basınç uygulandığında, mesela bir şeyi ısırırken ortaya çıkar. Diş çevresinde şişlik görülebilir. Bireyde ateş veya baş ağrısı görülebilir.
Diş ağrısı, daha çok diş çürümesinin neden olduğu, dişlerde, diş etlerinde ve çene çevresinde ortaya çıkan ağrıyı tanımlar. Özellikle çok sıcak ve çok soğuk bir şeyler tüketmenin tetikleyebildiği diş ağrıları sızlama şeklinde hafif veya ağrısı kulağa kadar vuran şiddetli bir biçimde yaşanabilir.
Diş ağrısının en sık rastlanan nedeni, diş çürükleridir. Tedavi edilmeyen çürükler, apse yaparak daha da şiddetli ağrıları beraberinde getirebilir. Ayrıca diş minesinin aşınmasından kaynaklanan sıcak-soğuk hassasiyeti de diş ağrısına neden olur.
Hadis: Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlardı: Ağrıyan dişinin üzerine şehâdet parmağını koyup Yâsin-i şerîfin son tarafını nihayete kadar oku, biiznillah teâlâ şifâ bulur."
İlgili 29 soru bulundu
Diş ağrısı, bilindiği üzere insanın yaşayabileceği en şiddetli ve korkunç ağrıların başında gelir. Eski ata sözlerinden biri olan "kabir azabına benzer" deyimi diş ağrısı için kullanılmamıştır. Bu deyim ile bu ağrının ne kadar kuvvetli ve etkili olduğunu ifade etmek mümkündür.
– Çürümeye başlayan diş tedavi edilmezse diş sinirlerinin ciddi hasarlar görmesine neden olabilmektedir. Çürük sinirlere ulaştığı zaman şiddetli diş ağrıları meydana gelebilmektedir.
Bu ağrının süresi dişin durumuna bağlı olarak değişebilir. Ortalama 2 gün devam eden ağrının sonunda eğer diş derinin üstüne çıkmayı başaramazsa derinin içinde büyümeyi sürdürebilir. Bu durumda dişin çekilmesi gerekir. Ancak bu ağrı eğer diş dışarı çıkamazsa 2 haftaya kadar devam edebilir.
Ağrıyan diş çekilebilir ancak aktif bir enfeksiyon olmaması gerekir. Diş hekimi röntgen ve klinik değerlendirme sonrası hastaya dişin çekim için uygun olup olmadığını söyleyebilmektedir. Ancak iltihaplı dişin çekilmesi, iltihap kurutulmaması halinde olumsuz bir durum oluşturabilir.
Diş ağrısı, baş, kulak ve çene ağrılarının yanı sıra boyun bölgesini de vuruyor. Diş bölgesinde ortaya çıkan sorunlar, çene eklemini etkiliyor. Boyun bölgesi doku ve sinirlerle baş bölgesine bağlıdır. Boyun bölgesinde acıya duyarlı tetik noktaları bulunuyor.
Dişin merkezinde ''pulpa'' adı verilen, sinirsel uzantıların ve kan damarlarının bulunduğu yumuşak bir doku mevcuttur. Dişte oluşum göstermeye başlayan çürük veya çeşitli nedenlerle meydana gelen hasarlar pulpaya ulaştığında genellikle ağrı hissedilir.
Diş Ağrısı
Acil diş ağrısı başladığında zaman kaybetmeden acil diş hekimine gidilmesi gerekir. Diş ağrısı kendiliğinden geçen bir rahatsızlık değildir. Uzman diş hekiminin muayene, tanı ve tedavisi şarttır. Ağrıyan diş üzerine kesinlikle Aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır.
Diş ağrısı kulağa vurur mu sorusunun oldukça kapsamlı ve uyarıcı bir cevabı bulunmaktadır. Evet diş ağrısı, çürüğün olduğu dişe ve ağrının şiddetine göre kulağa vurabilir. Hatta daha çok ilerleyip kafanın farklı bölgelerine, vücudun dahi farklı bölgelerine diş ağrısının iletilmesi mümkündür.
Tatlı, sıcak, soğuk içecekler içerken veya yiyecekler yerken dişlerde hafif ya da keskin bir ağrı, Dişlerde gözle görünür delikler veya çürükler, Dişin herhangi bir yüzeyinde ortaya çıkmış kahverengi, siyah veya beyaz boyalanmalar, Herhangi bir yiyecek ısırıldığında ortaya çıkan ağrı.
Çürük ve benzeri sorunlar olmamasına rağmen sağlam dişler zaman zaman ağrıyabilmektedir. Bu durum akıllara sağlam diş neden ağrır sorusunu getirir. Bu soruna çözüm bulabilmek için sorunun kaynağı derinlemesine araştırılmalıdır. Sadece çürük dişler değil, sağlam dişler de ağrıyabilmektedir.
Parol Diş Ağrısını Kaç Dakikada Keser? Parol, içerdiği etken maddeye bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilen bir ağrı kesicidir. Genellikle Parol'ün etkisi yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında başlar.
Her durumda diş ağrısı kendiliğinden geçer diyemeyiz. Dişte basit seviyede bir tahriş olması ya da çene bölgesine, diş bölgesine darbe alınması sonucunda oluşan ağrılar kendiliğinden geçebilir. Bunun dışında ağrının kendi kendine geçmesi ağrıyı yaratan unsurun ortadan kalktığı anlamına gelmez.
Dişin içinden değil etrafından kaynaklanan ağrılar bazı vakalarda diş hekimine başvurmadan önce kendiliğinden düzelebilir. Diş etindeki geçici tahrişten ve kızarıklıktan kaynaklanan ağrılar birkaç gün içinde çözülebilir. Bu süre zarfında, çiğneme için etkilenen alanın kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez.
Sirkeli su ve tuzlu su gargarası: bu yöntem tamamen çözüm olmasa da kısmi olarak diş ağrısını uyuşturur ve geçici bir rahatlık sağlar. Buz kompresi: buz kompresi ile ağrıyan yerinizi uyuşturmak adına soğuk su ile ya da buz ile ağrıyan yerinize buz tedavisi yapabilirsiniz.
Dişte soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklere karşı oluşan ağrı ve hassasiyetlerde, yemek yeme sırasında oluşan ağrılarda iltihaptan ve bir iltihap başlangıcından söz edilebilir. Yine dişlerde meydana gelen aşırı renk değişimleri de iltihap belirtisi olarak algılanabilir.
Siyah zeytinde antioksidan mineraller vardır. Bu mineraller sayesinde dişte ve diş etinde oluşan ağrılar çok geçmeden hafifler.
Diş ağrısı çok farklı nedenlerden meydana gelebilir. Diş çürümesi akla ilk gelen nedenlerden biridir. Bunun yanı sıra diş minesinde aşınma, herhangi bir darbe nedeniyle dişte kırık oluşması, diş eti iltihabı ve yirmi yaş dişleri de diş ağrısının başlıca sebepleri arasında yer alır.
Gargara ve Tuzlu Su: Su, içine tuz katıldığına doğal bir antiseptik haline gelir. Dişlerin arasında biriken yemek kalıntıları, bir süre sonra dişte ağrıya neden olurlar. Tuzlu su ile gargara yapıldığında bu kalıntılar azalır. Suyun içindeki tuz ayrıca dişteki iltihabın azalmasına da yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri