“Kötülük yapmak için fırsat beklemek, hıncını gösterir bir durum almak” (TDK.).
[1] Güçlü olduğunu, saldırabileceğini davranışlarıyla belli etmek.
Uzun yıllardan beri halk arasında yaygın olarak kullanılan diş bilemek deyimi, birine karşı çok fazla öfkelenmek anlamına gelir.
Diş geçirememek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Etkisiz kalmak, güç yetirememek, hükmünü yürütüp sözünü dinletememek. “Bir çocuğa diş geçiremiyorsun, ne biçim annesin sen!”
Diş bilemek, birisinin başka bir insan kötülük yapmak amacıyla fırsat kollaması anlamına gelmektedir. Öç alma fırsatı için karşıda ki kişi her zaman dikkatle izlenir. Bu sebeple de hal ve tavırları dışarıdan fark edilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Dişe dokunur DEYİMİ AÇIKLAMASI
Hatırı sayılır, işe yarar, belirtilmeye değer, önemli. “Dişe dokunur bir iş yapmışsın, aferin çocuğum.”
Diş minesinin aşınması, çeşitli ağız ve diş kazaları, darbeler, bruksizm gibi çeşitli sorunlarda diş kaymasına neden olur. Bunlara ek olarak yaptıracağınız ortodonti tedavilerinden sonra da diş kayması problemleri ortaya çıkabilir.
Dişine göre DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yapabileceği, gücünün yeteceği, becerebileceği, uygun bir durumda.
Ağırbaşlı Deyiminin Anlamı
Ciddi, olgun, hareketlerinde ölçülü, işlerini düşüne taşına yapan kişidir.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. Diş bilemek: (deyiminin anlamı) Öç almak için elverişli durum kollamak.Diş geçirememek: Gücü yetmemek. Diş geçirmek: Güçlü bir kimseye sözünü geçirebilecek durumda olmak.
Altın Diş Kaplama. Altın; çürük veya kanal tedavisi gibi çeşitli nedenlerde kron harabiyetine uğramış olan dişlerin restorasyonunda oldukça uzun yıllardır kullanılan en sağlıklı kaplama diş materyallerinden birisidir.
Diş Neden Çekilir? Diş çekimi, ağız ve diş sağlığını tehdit eden durumlarda uygulanır. Diş çürüğü ya da dişte kırılma gibi durumlar sonrasında zarar gören dişler; kanal tedavisi, dolgu tedavisi gibi durumlar uygulanamadığı durumlarda çekilebilir.
Diş hekimi diğer bir ismi ile diş tabibi olarak da bilinir.
Rüyada Diş Fırçalamak; her konuda kusursuz olmaya çalışan, hataları kabul etmeyen, mükemmeliyetçi ve titiz kişileri sembolize etmektedir. Rüyada diş fırçaladığını görmek, gören kişi için arzu edilmeyen şeylerin sona ereceği ve mutluluğun yakalanacağını anlamlarına yorulmaktadır.
Ön bölüme vestibulum oris (ön ağız boşluğu), Arka bölüme cavum oris propium (asıl ağız boşluğu) denir.
Dişin asıl kitlesini dentin (Fildişi) tabakası oluşturur. Dentin, taç kısmında mine; kök kısmında da sement ile örtülüdür. Dentin canlı bir yapıdır ve % 70'i mineral tuzları; % 20si organik madde ve % 10'u da sudan oluşur.
Olgun insan kendini diğerlerinden ayıran sınırların farkındadır ve kendi benliğinin sınırlarını korumakta duyarlılık gösterir. Bu tür insan kendi ailesiyle iyi ilişkiler içindedir ve sürekli yardımlaşma davranışı gösterir. Başkalarının kendisini kullanmasına, isteği dışında kararlar alıp yönlendirmesine izin vermez.
acele etme, yavaş ol! anlamında kullanılan bir söz.
Ağırbaşlı kişiler için vakar, olgun, ciddi ve efendi kelimeleri kullanılır.
Canını Dişine Takmak Deyiminin Anlamı Nedir? Canını dişine takmak, bir kimsenin zor işin veya görevin altından kalkmak için sıkıntıları ve tehlikeleri göze alarak tüm gücü ile mücadele etmek anlamına gelmektedir.
Kelli felli kelimesinin TDK sözlük anlamı ise, Kılığı kıyafeti gösterişli, düzgün ve olgun kişiler anlamına gelir. Bu kelime, genellikle kelli felli şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı ise, kerli ferli şeklinde olması gerekir.
Bir gelişmenin ya da olgunun işe yarar olduğunu belirtmek için ''dişe dokunur'' deriz. Olumlu bir anlama sahip olan bu deyim aynı zamanda bir onaylama sözüdür.
Diş teli takmadan dişler kendiliğinden düzelmez. Çünkü herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğundan düzelebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekmektedir.
AAO'ya göre, doğal kaymayı önlemenin yanı sıra diş tellerini çıkardıktan sonra meydana gelen kaymayı önlemenin en iyi yolu önleyici tedbirler almaktır. Asitli yiyecekleri sınırlayarak, diş ipi kullanarak, dişleri günde iki kez fırçalayarak ve düzenli diş kontrolü yaptırarak iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır.
Protezler, eksik dişlerin yerine getirilmesi için kullanılan esnek ve estetik seçeneklerdir. Tam protezler, tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda tercih edilirken, kısmi protezler sadece belirli dişlerin yerine getirilmesinde kullanılır. Protezler çıkarılabilir olduğu için temizliği ve bakımı kolaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri