Polikistik Over Sendromu (PKOS) Belirtileri Nelerdir? Polikistik over sendromunda adet döneminin gecikmesi veya düzensizleşmesi, aşırı tüylenme, sivilce artışı, saç dökülmesi, kısırlık ve kilo alımı yaygın olarak görülen belirtilerdir.
Polikistik over adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme gibi düzensizliklerle kendini belli eder. Polikistik over sendromunda, kanda androjen adı verilen hormonların artışına bağlı olarak ciltte sivilcelenme, yağlanma, saç dökülmesi ve tüylenme gibi belirtileri vardır.
Hastanın pelvik ultrasonografisinde her bir overde 2-9 mm çapında 12 veya daha fazla folikül olması ve/veya over hacminde artış (>10 ml) olmasına polikistik over denilir. Tek başına overlerin bu morfolojik özellikte olması tanı için yeterli değildir, normal kişilerde de bu over morfolojisi görülebilir.
PKOS tanısını koyduran spesifik bir test yoktur. PKOS tanısı hastanın hikayesi (ilk adet yaşı, adet düzeni, kanama süresi vb), şikayetleri, fizik muayene, ultrason ve kan testleri ile konabilir. Aynı zamanda hastanın tansiyon ve kan şeker seviyesi de kontrol edilmelidir.
Kronik Kasık Ağrısı
Özellikle ileri derece PKO, yumurtalıkların büyümesine neden olur ve bu büyüme yumurtalıkları koruyan dış kılıfın gerilmesiyle kasıklarda sürekli bir ağrıya yol açabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Polikistik Over ve Hamilelik
Bu sendroma sahip hastalar bazen tedavi olmadığından gebe kalabilmektedir. Ancak bu son derece nadir görülen bir durumdur.
Hastalığın oluşumunda ailesel yatkınlık önemli bir rol oynar. Ailesinde polikistik over öyküsü bulunan bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığı, diğer bireylere oranla oldukça fazladır. Buna ek olarak obezite de bu hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan faktörler arasında yer alır.
Adet düzensizlikleri: Normal kadınlarda yaklaşık ayda (26-32 günde ) bir adet olurken PKOS hastalarda yumurta gelişip yumurtlama olmadığından 35 günden daha geç adet görebilirler. Bazı hastalar 45 günde bir adet görürken bazıları 2- 3 ayda bir adet olurlar. Hatta bazı PKOS hastalar sadece ilaç kullanarak adet olurlar.
Bu bahsedilenlerin dışında ayrıca, belde ve kasık bölgesinde ağrı, karın bölgesinde şişlik ve ağrı, elle kendi kendini muayene ederken kitle olduğunun hissedilmesi over kisti belirtisi olarak kabul edilebilmektedir.
Bunun için aşağıdaki belirtilerden en az iki tanesinin bulunması gerekir. Eğer bu bulgular var ise Radyoloji Uzmanı doktor tarafından Polikistik Over teşhisi için Ultrason ile inceleme yapılması gerekir. Yapılan Ultrason incelemesi ile Polikistik Over olup olmadığı tespit edilebilir.
Polikistik over hastaları düzenli adet görebilirler. Polikistik over sendromu tanısı için 3 tanı kriterinden ikisinin olması yeterlidir. Bu tanı kriterlerinden ilki yılda dokuzdan daha az adet olunmasıdır.
Polikistik over sendromu tedavisi için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ya da endokrin uzmanı tarafından muayene olmanız gerekmektedir.
Polikistik over sendromuna sahip olan bireyler bir yılda 8-9 veya daha az adet olurlar. Hormonal dalgalanmalar, kişiyi psikolojik olarak etkileyerek veya stres yaratarak cinsel ilişkiden uzaklaştırabilir. Birey adet görememe gibi sorunlar yaşıyorsa kahverengi akıntı gelebilir. Evet, yapar.
PKOS hem hormonlardaki dengesizlik hem de ovülasyonun gerçekleşememesi nedeniyle gebelik gelişimini doğrudan olumsuz etkiler. PKOS hastaları, âdet düzensizliği ile birlikte çocuk sahibi olamama sorunuyla kliniğe başvurabilir.
Polikistik over sendromu (PCOS - PKOS) 18-44 yaş aralığındaki kadınlarda en sık görülen ve infertiliteye de neden olabilen hormonal bir bozukluktur.
Polikistik Over Sendromu Geçer mi? Polikistik over ve hamilelik arasındaki bağı bilen her kadının aklına şu soru gelir “polikistik over sendromu tamamen geçer mi?” Maalesef geçmez. Ancak, düzenli ve dengeli beslenme, fazla kilolardan kurtulma, ilaç tedavisi veya cerrahi operasyon ile tedavi edilebilir.
Genel olarak yumurtalık kisti bitkisel tedavi süreçlerinde adını sık sık duyduğumuz polikistik over sendromu da bir yumurtalık kisti çeşididir.
Polikistik over sendromu, cinsel isteksizlik yarattığı gibi hem de cinsel ilişki sırasında ağrı yaratmaktadır.
Yağ bezlerinin önemli kısmı vücutta kıl köklerinin (foliküllerin) içinde yer alırlar ve salgı bu kıl kökünün yüzeyine olur. Herhangi bir nedenle sebum ("yağ"), bu kıl kökünün bulunduğu bölgeden dışarı açılamadığında bu bölgede birikir ve sivilce ortaya çıkar.
Diğer görülen ağrı nedenlerinden biri de Polikistik Over Sendromudur. bu sendromu yaşayan kadınlarda adetler sancılı ve şiddetli geçebilir. Bu sendromda yumurtlayamamaya bağlı olarak kasık bölgesinde, alt karın bölgesinde, kalçalarda ağrı meydana gelebilir.
Polikistik over sendromunun yaygın belirtileri arasında, kilo artışı, tüylenme, kısırlık, yüz ve sırt bölgesinde sivilcelenme yer almaktadır. Ayrıca saç dökülmesi ve ciltte lekelenme, adet düzensizliği, uzun süre adet olamama ya da adet döngüsü içerisinde görülen ara kanamalar, peş peşe düşükler bulunmaktadır.
İleri derecede polikistik overi olan hastalarda yumurtalıkların büyümesine bağlı çift taraflı kronik bir kasık ağrısı olabilir. Ancak PKOS genellikle sadece adet döneminde kramp tarzında alt karın bölgesinde ağrılar olabilir ancak her hastada görülmez.
Polikistik over tanımı, ultrasonda yumurtalıklarda görülen çok sayıda küçük yumurtacıkları (folikülleri) tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu ultrason bulgusu (polikistik over bulgusu) yumurtalık kisti değildir. Polikistik over durumu ağrı yapmaz, ağrı şikayetine kesinlikle neden olmaz.
Araştırma sonuçlarına göre hafif bir kilo kaybı bile (vücut ağırlığında % 5- 7 kayıp) belirtileri önemli derecede düzeltebilir ve adet kanamalarının düzene girmesini sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri