Çok eski bir Anadolu geleneği olarak günümüzde de sürdürülen diş buğdayı, diş hediği olarak da bilinir. Sert ve dayanıklı bir buğday türü olan hedik, ham bir buğdaydır. Büyük tencerelerde haşlanarak yenecek kıvama getirilir ve diş buğdayı partisi, bu gelenek etrafında şekillenir.
Diş Hediği Kutlaması Hangi Buğdaydan ve Nasıl Yapılır? Diş hediği, aşurelik buğday ile yapılır.
Diş buğdayı ya da diş hediğini ailenin tecrübeli bir üyesi pişirir. Pişirilip soğutulan buğdaydan bir avuç alınıp üzerinde bebeğin oturduğu bir örtüye doğru atılır. Bebeğin üzerinde kalan buğdaylar toplanıp bir ip üzerine dizilir. Bu, bebeğin dişlerinin inci gibi olmasını temenni etmek amacıyla yapılır.
Diş buğdayı geleneğinde bazı yörelerde bebeğin önüne bir örtü serilerek bu örtünün üzerine; kaşık – çatal, defter, top, tarak, makas, kitap, oyuncak, müzik aleti, fotoğraf makinesi gibi nesneler koyulur. Bebek bu nesnelerden hangisini seçerse ileride meslek seçimini bu obje doğrultusunda yapacağı düşünülür.
İlgili 43 soru bulundu
Buğday tanelerinin nohut ile birlikte haşlanması ile hazırlanan yiyeceğe “hedik”; çocuğun ilk çıkan dişinin kutlanması, dişlerinin daha sağlam ve rızkının bol olmasını sağlamak amacıyla hediğin çerezle karıştırılarak komşu ve akrabalara dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara diş buğdayı geleneği denir.
Hedik için yöresel olarak hediklik buğday kullanılır ancak her yerde bulunması zor bir çeşittir. Onun yerine aşurelik buğday kullanabilirsiniz.
Kauçuk emzik / emzik. Özellikle kauçuk yazdım çünkü diş kaşımaya iyi geliyor. Eğer emzik kullanan bir bebekse hangi markayı kullandığını öğrenip ona hediye bir emzik alabilirsiniz kutusu ve zinciri ile beraber. Çünkü emzik sık sık yenilenmesi gereken bir üründür.
Kuru fasulye, nohut ve buğdayı ayrı ayrı kaplarda bol ılık suyla bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün bu malzemeleri süzüp bir tencereye aktarın. Üzerine en az 10 su bardağı su ekleyip orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak, buğday iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Diş buğdayı küçük bebeklerin ilk dişi çıktığında yapılan bir kutlamadır. Bu geleneksel kutlamanın sebebi ise; bebeğin acısız, sancısız bir diş çıkarma süreci geçirmesini ve ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasını sağladığına olan inanıştır.
ayında ilk dişini çıkarırken bazı bebeklerde diş çıkarma ayı 1-1.5 yaşa kadar uzayabilir. Bu açıdan her bebeğin diş buğdayı partisi dişini çıkartmasına göre değişir. Nihayet bebeğiniz ilk dişi çıktığına göre artık geleneksel diş buğdayı töreninin yapılma vakti gelmiştir.
Buğday yörede Hedik-Gölle olarak adlandırılır. Pişirilip soğuyan buğdaya isteğe göre haşlanmış mısır, nohut fasulye, ceviz küçük şekerler ve kuru üzüm ilave edilerek misafirlere ikram edilerek komşulara dağıtılır. Diş buğdayı verilen komşular tabağı boşaltıp küçük hediyelerle iade ederler.
Diş buğdayı geleneği, bebeğin ilk dişini kutlama veya neşe verecek bir eğlence ile anne babaya destek olma amacıyla yapılan bir gelenektir. Anadolu'da yıllardır gerçekleştirilen bu gelenek dişi ilk gören kişinin bu müjdeyi vermesi ile başlar.
Aşure tatlısı, bildiğiniz üzere yarma buğday kullanılarak yapılıyor. Aşure tarifi için aşurelik buğday olarak da adlandırabileceğimiz yarma buğdaydan yalnızca 2 su bardağı kadar kullanmanız yeterli olacaktır.
Diş Buğdayı ( Diş Hediği ) Tarifi Nasıl Yapılır? Buğdayı geceden ıslatın. Düdüklüde üstüne 10 bardak su ekleyerek pişirin yaklaşık 15 -20 dk pişmiş oluyor. Süzgeçte süzün sıcaklığı geçmeden pudra şekerini ekleyin.
İpek Değirmen Aşurelik Beyaz Buğday YÖresel olarak Yarma, Dövme , Aşlık Gibi İsimlerle de bilinir.
TDK'ya göre hedik kelimesi, kaynatılmış buğday anlamına sahiptir.
8-10 kişilik bir diş buğdayında bu malzemelerden yararlanabilirsiniz. Damak zevkinize göre tarife rezene, tarçın ve pudra şekeri ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Nohut ve buğdayı bir gece önceden suya koymalısınız. Buğday ve nohudu iyice yıkamalı ve tuzlamalısınız.
Anadolu köylerinde kadınlar harman sonunda buğdayları kaynatarak hedik elde ederler. Pişmiş buğday tüm tane bulgur niteliği taşır. Pişme sonucu şişen ve yumuşayan taneye “hedik” denir.
– Meslek seçimi: Diş buğdayı töreni sırasında yere bir örtü serilir ve üzerine çeşitli meslekleri temsil eden eşyalar konur. Bebek yere oturtulur. Bebek hangi eşyaya uzanırsa onunla ilgili bir meslek seçeceği ya da geleceğinin belli bir biçimde şekilleneceği söylenir.
Kız veya erkek bebekler için konsepte uygun şık sunumlu diş buğdayı pastaları; börek, poğaça, salata, dolma ve sarmalar; kuru yemiş veya şekerlemelerle ikram edilen diş hediği; tatlı kurabiyeler, meyve suları, şerbet ve atıştırmalıklar sizleri bekliyor!
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
Sert buğday çeşitinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür. Dövme, diğer ismi ile yarma mutfaklarımızda bazı yemek, çorba ve salata yapımında kullanılır. Dövme, aşurelik buğday gibi piyasada yaygın değildir ve pahalıdır.
Hedik, diş buğdayı olarak da hazırlanır. Yani, bir bebeğin ilk çıkan dişini kutlamak için pişirilir. Çocuğun dişlerinin iri, sağlam ve düzgün olması temelli edilerek yenilir. Hediklik buğday, sanki inci gibi dişleri anımsatırcasına büyük boylu, iri taneli buğdaydan yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri