Çatlak bir diş, çiğneme yüzeyinin ortasındadır ve genellikle çeneyi sıkmaktan veya sert nesneleri ısırmaktan kaynaklanan aşırı kuvvetin sonucudur. Çatlak köke doğru çok uzağa uzanırsa, kırık bir diş kök patolojisine (dişin kökünde bir hastalık) neden olabilir. Bu şekilde ikiye bölünmüş bir dişin çekilmesi gerekir.
Çiğneme sırasında ağrı hissetmek, Isırma baskısında ağrı oluşumu, Tatlıya, soğuğa ve sıcağa karşı duyarlı olmak, Yalnızca çatlak diş şiddetlendiğinde düzensiz ağrı oluşumu en sık görülen belirtiler arasında yer alır.
Mevcut çatlak büyüyecek olur ise dişin bir kısmı kırılabilir. Buna bağlı olarak da kırık dişin etrafında bulunan diş etinde enfeksiyon gelişme riski artar. Dişin yanındaki diş eti üstünde sivilceye benzer bir şişlik fark edebilirsiniz. Bu oluşum dişeti apsesi olabilir.
Amerikan Endodontistler Birliği'ne göre, diş çatlağı diş etinin altına ulaştığında tedavi edilemez hale gelmektedir. Bu da diş hekiminin dişi çekmesini gerektirebilir ama bu ağzınızda boşluk kalacağı anlamına gelmez. Diş hekiminiz çene kemiğinize diş implantı yerleştirerek çekilen dişin yerine yenisini koyabilir.
Kırılan dişin kendini onarması mümkün değildir. Dişler ağız içine sürdüğü andan itibaren formlarında değişiklik olmaz, büyümezler. Bu nedenle kırık bir dişin kendini onarabilmesi mümkün değildir.
İlgili 23 soru bulundu
Görsel olarak teşhisin konulabilmesi için bazen ilgili dişteki restorasyonun uzaklaştırılması ya da şüpheli sahanın cerrahi olarak açılması gerekebilir. Sebep ortadan kaldırılmaz ve çatlak tedavi edilmezse diş kırıkları olasıdır. Çatlak dişin tedavi yöntemi çatlağın yeri derinliği ve yönüne bağlı olarak belirlenir.
Çatlak Diş Sendromu Sebepleri
Standart aşınma ve yıpranmanın yanı sıra diş gıcırdatmadan veya bir lokma çok sıcak yiyecek aldıktan sonra soğuk su içmek gibi ani sıcaklık değişiklikler nedeniyle çatlaklar yaşayabilirsiniz.
Eğer diş çatlaksa ısırdıktan sonra kısa süreli ama şiddetli bir ağrı görülmektedir. Çiğneme yaparken, besinleri ısırırken ve dişlerin soğuk ve sıcağa maruz kaldığı durumlarda sızlamanın olması çatlak dişe sahip olunduğunun göstergesi olmaktadır.
Mine çatlağı tedavileri
Estetik diş dolgusu olarak bilinen kompozit veya yaprak porselen olarak bilinen porselen lamina tedavisi uygulanabilir. Dolgu işleminin yapılabilmesi için dişinizdeki çatlak kısmında gelişen renklenme sorunu halledildikten sonra, diş mineniz ile aynı renk dolgu işlemi yapılır.
Ayakta meydana gelen çatlak tedavileri hasarın boyutu dikkate alınarak yapılır. Öncelikle klinik muayeneyle birlikte, röntgen ve film yardımıyla kemik detaylıca incelenir.
👉🏻 Çatlak kemik, kendiliğinden iyileşebilen bir durum değildir. Bir uzman doktor tarafından tedavi yapılması gerekmektedir. Doktor tarafından uygulanan çatlak tedavisi kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir. Hastanın durumuna, çatlağın yerine ve boyutuna göre tedavi süresinde değişkenlikler olabilmektedir.
Çatlamış dişler, çok fazla ağrı çektirir ve dişin orjinal görünümünü kaybetmesine neden olabilir. Diş yapıştırma işlemi, dişin çatlak veya kırık yerine metal, plastik veya porselen malzemeler uygulayarak dişi tamir eder.
Diş çatlaması, bazı dış etkenlere bağlı olarak dişlerde boylamasına enlemesine ya da çukur şeklinde oluşan çatlaklardır. Bazı çatlaklar diş yüzeyinde kalırken bazı çatlaklar da diş etine kadar uzanabilir.
Dişte oluşan kırık dişin kök tarafına çok fazla uzanmamışsa kırık olan parça çıkartılır ve o kırık dokuya tedavi uygulanır. Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir.
Kırık parçaları toplayın ve dişçiye götürmek üzere temiz, kuru bir kaba koyun. Dişin kalan kısmını ılık suyla yıkayarak kir ve kalıntılardan temizleyin. Eğer dişiniz yaralanma nedeniyle kırıldıysa şişmeyi önlemek için bölgeye buz kompres uygulayın. Hemen randevu almak için dişçinizi arayın.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
yarısı kırılan bir diş, dolgu ile tedavi edilebilir, ancak tedavi seçeneği kırığın türüne ve dişin durumuna bağlı olarak değişebilir.
Dolgu fiyatları dişe dolgu yapılacak olan bölgeye, yapılan işlemlere, tedaviyi uygulayacak hekime, göre değişiklik gösterebilmektedir. Diş dolgu fiyatları 845-1300 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Oluşmuş olan çürüğe mutlaka dolgu yapılması gerekir. Yapılmaması durumunda, bu diş çürüğü, dişin derinlerine ineceğinden daha büyük sorunlar oluşturacaktır. Bu durumda diş hekimi dişi çekmek ve yerine protez yerleştirmek zorunda kalabilir.
Dişler kırıldığı zaman genellikle ağrı yapmaz. Ancak tedavi edilmediği durumlarda zamanla diş ağrısının oluşmasına neden olur.
Düzenli diş fırçalamak, gargara yapmak, soğuk kompres uygulamak gibi bazı yöntemler diş eti ağrısı için çok sık tercih edilir. Evde uygulanan bu yöntemler, ağrı bölgesinde iyileşme görünmesini sağlayabilir. Diş eti ağrısı yaşandığında, düzenli olarak dişleri fırçalamak hayati öneme sahiptir.
Deride çizgisel atrofik alanlar şeklinde görülür. Çoğunlukla bel, kalça, bacak, karın, meme ve kollarda görülen çatlaklar, ilk oluştuklarında kırmızı ve / veya mor renkte, daha sonra normal deri rengine yakın bir renk alır. Hormonlar çatlak oluşumunda etkilidir.
Bu çatlaklar, dişin içindeki daha yumuşak dokuların dış etkenlere maruz kalmasına sebep olabilir. Benim hastalarımda gördüğüm üzere, mine çatlamaları çoğunlukla travma, sert gıda tüketimi veya diş sıkma gibi faktörlere bağlı olarak meydana gelir.
Eğer dolgu yapılan dişlerden birinde kontak gerçekleşmiyorsa, bu durumda dolgulardan biri sökülüp, o kontak sağlanacak şekilde yenilenebilir. Ayrıca eski dolgularda çatlak ve kırık varsa dolgu değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri