Dişin çürük kısımları temizlendikten sonra kompozit dolgu yapılır ve ışın cihazı yardımıyla sertleşmesi sağlanır. Diş hekimi dolgunun rengini belirlemek için renk skalası ile hastanın doğal dişlerini karşılaştırıp en ideal rengi belirler. Kompozit dolgularda zamanla birçok faktöre bağlı olarak renkleşmeler görülebilir.
Pembe, mavi, sarı, gümüş, yeşil, açık yeşil, turuncu, mor dolgu renkleri ile tedavi olmaya sıcak bakmayan veya tedirginlik duyan çocukların ilgisini bir anda renkli dolgular ile çekebiliriz.
Diş dolgusu amalgam malzemeden yapılırsa gri, kompozitten yapılırsa beyaz, altından yapılırsa sarı bir renge sahip olur. Tedavi edilecek dişin ağızda bulunduğu yere ve durumuna göre diş hekimleri bu materyallerden uygun olanını dolgu işlemi sırasında kullanır.
Evet! Kozmetik diş hekimliğinde yetkin bir diş hekimi tarafından yapıldığında doğal görünür. Adeziv sistem uygulanan dişlerde zamanla renk değişimi olur mu? Mikrofil ajanlar, en ileri tekniklerle elde edilmiş olup, hemen hemen diş yapısıyla aynı özellikler taşırlar ve ancak normal dişler kadar renk değiştirirler.
Hatta siyah dolgulara göre başta estetik görünüş olmak üzere birçok avantajı vardır. Beyaz dolgular iyi yapıldığında en az siyah dolgular kadar uzun ömürlü ve sağlamdır. Ancak beyaz dolguların uygulaması çok daha özen ve dikkat ister. Yeterli özen gösterilmediğinde kısa sürede olumsuz sonuçlar doğurabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Kalsiyum Hidroksiapatit de hyalüronik asit gibi vücudumuzda, özellikle kemiklerde doğal olarak bulunan bir madde olmaktadır. Kalsiyum dolguları hyalüronik asit dolgularına göre ciltte daha uzun süre kalmaktadır ve doğal olarak etki süreleri daha uzun olmaktadır.
Sağlam bir alaşım olan amalgam dolgu, ortalama 10-15 yıl dayanabilir. Tabii dayanıklılığın korunmasında ağız ve diş bakımının doğru yapılması, ağız hijyeninin sağlanması ve amalgam dolgunun yer aldığı diş bölgesi önemli rol oynar.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Diş kanal tedavisi yapılmış bir diş zamanla renk değişikliği gösterebilir. Eskiden bu durum daha çok kullanılan malzemelerin neden olduğu bir tablo olarak karşımıza çıkmaktaydı. Günümüzde kullanılan kanal dolgu malzemeleri bu tarz boyamalara neden olmamaktadır.
Dişin çürük kısımları temizlendikten sonra kompozit dolgu yapılır ve ışın cihazı yardımıyla sertleşmesi sağlanır. Diş hekimi dolgunun rengini belirlemek için renk skalası ile hastanın doğal dişlerini karşılaştırıp en ideal rengi belirler. Kompozit dolgularda zamanla birçok faktöre bağlı olarak renkleşmeler görülebilir.
Bu renk bozulması, kanal dolgusunun sertleşmesi sırasında veya sonrasında dişin iç ve delikli tabakasına (dentin tübüllerine) yayılan sızdırmaz bileşiklerin bir sonucudur. Kanal dolgularının içinde bulunabilen bileşenler, örneğin gümüş ve öjenol buna sebep olabilir.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Dolgular zaman içinde eskir ve yıpranırlar. Renkleri değişir, kararma ve lekelenmeler olabilir. Normal şartlarda bir dolgunun ömrü 5-10 sene arasında değişir. Ancak bu süre dişin durumu, dolgunun yapısı, ısırmada uygulanan basınç gibi faktörlere bağlı olarak daha uzun olabilir.
Amalgam dolgu; gümüş tozlarının, civa içinde eritilmesiyle hazırlanan bir dolgu çeşididir. Gri renkte olmaları ve basınca karşı dirençli olmalarından dolayı arka dişlerde kullanılır.
Ön Diş Dolgusu Renk Değiştirir mi? Ön diş dolgusunun ağız hijyenine dikkat edilmemesi başta olmak üzere tüketilen yiyeceklere ve içeceklere gereken özenin gösterilmemesi durumunda zaman içerisinde renk değiştirmesi mümkündür.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Dolgu yapılmış dişler, zamanla yıpranabilir veya aşınabilir, bu da dolgunun dişin yüzeyine doğru aşındığını veya kenarlarının kırıldığını gösterir. Ayrıca dolgular, dişe uygun olmayan şekillerde yapılırsa veya dişle yeterince uyumlu olmazsa, dişlerde hassasiyete ve ağrıya neden olabilir.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Amalgam Dolgu Yutulursa? Yutulan amalgam dolgular genellikle kırılan dolgunun küçük bir parçasıdır ve çoğu zaman kişiye zarar vermeden dışkıyla atılırlar. Genellikle endişelenecek bir durum ortaya çıkmaz.
Diş dolgusu sırasında diş hekiminin uyguladığı anestezi sayesinde herhangi bir ağrı duyulmaz.
Amalgam dolgu yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşmakta ve final sertliğe 24 saatte ulaşmaktadır. Bu sebeple eğer ağzınıza amalgam dolgu yapıldıysa 2 saat hiçbir şey yememeniz, 24 saat boyunca sert gıdaları çenenizin dolgu yapılmamış diğer yarısıyla yemeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri