Diş Eti İltihaplanması Dişlerin fırçalanması sırasında kanama görülebilir.
Diş etlerindeki kanamalar ve buna eşlik eden kızarıklık, şişlik, hassasiyet, ağız kokusu gibi şikayetler, diyabetin de habercisi olabilir. Bu tür sorunlar oluştuğunda vakit kaybetmeden diş hekimine gitmek gerekir. Diyabeti olanlar, diş eti enfeksiyonu açısından yüksek risk grubunda yer alır.
Doğru Ağız Bakımı İle Diş Eti Kanaması Tedavisi
Hekim tedavisi dışında dişlerinizi her gün düzenli fırçalamak, diş fırçalarını en az 3 ayda bir değiştirmek, diş fırçalama esnasında nazik davranmak, düzenli olarak diş ipi kullanmak da diş eti kanaması tedavisi ve çözümleri arasında sayılabilir.
Araştırmalarda, kan kanserinin en yaygın görülen ağız içi belirtisinin, diş eti kanaması olduğu defalarca ifade edilmiştir. Hatta literatürde yayımlanan, diş hekimlerinin hastalarındaki anormal diş eti kanamasından şüphelenip tıp doktoruna yönlendirdikleri ve kan kanseri teşhisi konulan vakalar da vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Belirtileri arasında diş etinde kanama, diş eti şişmesi, diş etinde renk değişikliği, ağrı, diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma ve ağızda yara veya ülser gibi lezyonlar yer alabilir.
Kan kanserinin en yaygın görülen belirtisinin diş ati kanaması olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan, “Kan kanseri diş etinde artmış ödem, kızarıklık ve kanama şeklinde belirti verir. Kötü huylu kan hücreleri diş etine birikir, dokular şişer ve diş eti büyümüş gözükür” dedi.
Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın çok büyük olması ve 4-5 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Diş eti iltihabının bulunduğu bölgede acı yanma ve sızı şeklinde acı meydana gelmesi kaçınılmazdır. Ağızda oluşan tüm sorunlar gibi diş eti iltihabı olduğunuz zaman da konuşurken bir şey yerken ya da bir şey içerken zorlanacağınız için daha ılık ve sıvı gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz.
Diş Apsesi Nasıl İner? Sadece diş etinde oluşan, dokuya zarar vermeyen diş apsesi kısa sürede kendiliğinden geçebiliyor. Fakat diş apsesi geçmiyor ve sık sık yineleniyorsa diş hekimine görünmenizde yarar vardır. Diş kökünde veya diş ile diş eti arasında oluşan diş apsesi önlem alınmadığı takdirde kendiliğinden geçmez.
Diş hekimi ayrıca doksisiklin veya minosiklin toz içeren antibiyotik jeli doğrudan diş eti dokunuzun altına yerleştirmeyi ve bölgeyi 10 güne kadar periodontal bir paketle kapatmayı içeren lokal antimikrobiyal tedavi önerebilir.
Vitamin Yetersizliği: Özellikle diş eti sağlığı için gereken C vitamini ve K vitamininin yetersiz alındığı durumlarda diş eti kanamaları yaşanabilir.
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Tedavi edilmezse dişetlerinde çekilme ve çene kemiklerinde kemik kaybına kadar durum ilerler sonucunda Periodontitis tablosu oluşur. Tedavi ağız bakımın uygun bir şekilde sağlanması, var olan diş taşı ve plağın uzaklaştırılmasıdır.
Diş eti kanaması ve şişmesi birbiriyle yakın ilişkili olduğundan, tuzlu ılık bir suyla gargara yapılması, ödemli diş etlerinin giderilmesine yardımcı olarak diş eti kanama riskini azaltabilir.
Ağızdaki bakteri ve iltihaplanma diş eti kanamasının ana nedeni olduğu için, ağzınızı düzenli olarak ılık tuzlu su karışımıyla çalkalamak bu bakterileri azaltabileceği için diş eti kanamasını da durdurabilir.
Diş apsesinin bulunduğu bölgede olan iltihap patladığında ağıza kötü kokulu bir sıvı gelmesine neden olur. Genelde iltihap boşalması ile birlikte hastalar durumun ortadan kalktığını düşünmektedir. Ancak diş köklerinde ya da diş aralarında oluşan bu iltihap kendiliğinden patlasa dahi tedavi edilmesi gerekir.
Zamanla diş etleri şişer ve kolayca kanamaya başlar. Diş çürüğü de ortaya çıkabilir. Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, periodontitise hatta diş kaybına kadar ilerleyebilir.
Dişeti hastalıkları daima basit dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Dişetlerinde kanama en belirgin bulgusudur. Eğer tedavi edilmezse zaman içerisinde çene kemiklerinin eridiği, dişlerin sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara (periodontitis) kadar ilerleme gösterebilir.
Diş eti iltihabı sorunu yaşayan kişilere günde 3 kez dişlerin ve dilin uygun şekilde fırçalanması ve düzenli diş ipi kullanımı önerilir. İltihabın geçmesini hızlandıran ve iltihaptan kaynaklı oluşan ağrı hissini azaltan antiseptik ve antiinflamatuar içerikli gargaralar da önerilmektedir.
Buz iltihaplı dişi uyuşturur ve ağrı hissiyatınızı azaltır. Diş ağrısını geçici olarak hafifletir. İltihaba da iyi gelmektedir. Dayanılmaz bir diş ağrısı çekiyorsanız mutlaka buz uygulamasını bez yardımı ile yanağınıza koyarak diş ağrınızdan kurtulabilirsiniz.
Dişte oluşan çürük, enfeksiyon ve iltihaplanmalar ilk olarak çeneye, başa, yüze, kulağa, boyna ve gözlere vurur.
Kan idrar tahlilinde iltihap lökosit sayısı yüksekliği ve ASO değerlerini değiştirir. Kalp, tansiyon, damar sertliği, diyabet, eklem hastalıkları ve böbrek hastalıklarında % 80–85 oranında diş eti hastalıklarına rastlanılması çok önemli bulgulardır.
Trombositler, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan kan hücreleri olduğundan, lösemi tedavi edilmediğinde veya kanın normal üretimi engellendiğinde trombosit sayısı düşebilir. Bu durum, diş etlerinin kolayca kanamaya başlamasına neden olabilir.
Diş eti hastalıkları sinsi ilerleyen hastalıklardandır. Eğer diş etleri sürekli kanıyorsa, şişmişse, diş etleri çekilmişse ve bunun sonucunda dişlerde sallanma veya yer değiştirme varsa, ağızda kötü koku veya tat varsa mutlaka bir periodontoloji uzmanı diş hekimine başvurulması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri