Diş Fırçalarken Diş Eti Kanaması Normal Midir? Diş etlerinde kanama diş fırçalarken ya da elma gibi sert besinleri yerken meydana gelebilir. Sağlıklı diş etlerine sahip bir bireyde diş fırçalama esnasında diş eti kanaması görülmesi normal değildir. Dişlerin fırçalarken sürekli kanaması diş eti iltihabına işaret eder.
Daha sık görülen diş eti kanaması periodontitise, vitamin eksikliğine, trombositlerin yani pıhtılaşma hücrelerinin eksikliğine ve lösemi yani kan kanseri gibi daha ciddi durumların varlığına da işaret edebilir.
Dişlerimi fırçalarken kan görüyorum diyen insanların sayısı hiç azımsanacak seviyede değiller. Bu aşamada yanlış bilinen çok fazla bilgi olduğu için diş kayıpları ve diş eti iltihaplanmaları son derece yoğun yaşanmaktadır. Öncelikle diş etleri sağlıklı olduğu sürece kanayacak bir yapıya sahip değildir.
Diş eti kanamaları dişlerin çok sert fırçalanması, diş ipinin çok sert kullanılması veya protezlerin yanlış kullanımı sebepleriyle meydana gelebilir. Bu ve bunun gibi günlük sorunların yanı sıra diş eti kanaması periodontitis, lösemi, vitamin eksikliği ve trombosit eksikliği gibi hastalıkları da işaret edebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Kırmızı ve şişmiş diş etleri: Bu, diş etlerinde bir problem olduğunun ilk işaretidir. Diş eti hastalıkları, tipik olarak diş eti çizgisi boyunca iltihaplanma ile başlar. Sağlıklı diş etleri açık pembe görünür. Eğer diş etinde anormal bir kızarıklık fark edilirse, doktora başvurmak gereklidir.
Diş plağı kanamalara sebep olmaktadır. Hamilelik, sigara, menopoz, adet dönemi, şeker hastalığı gibi süreçlerde de diş eti kanamaları görülmektedir. Hemofili, lösemi, ilaç kullanımı, hatalı diş fırçalama, kan hastalıkları gibi birçok neden diş eti kanamalarına etki etmektedir.
Diş etlerindeki kanamalar ve buna eşlik eden kızarıklık, şişlik, hassasiyet, ağız kokusu gibi şikayetler, diyabetin de habercisi olabilir. Bu tür sorunlar oluştuğunda vakit kaybetmeden diş hekimine gitmek gerekir. Diyabeti olanlar, diş eti enfeksiyonu açısından yüksek risk grubunda yer alır.
Düzenli olarak tuzlu suyla gargara yapmak, bakterilerin diş etlerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir, bu da plak ve tartar oluşumunun temizlenmesine ve önlenmesine yardımcı olur.
Vitamin Yetersizliği: Özellikle diş eti sağlığı için gereken C vitamini ve K vitamininin yetersiz alındığı durumlarda diş eti kanamaları yaşanabilir.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Fırçayı dişeti çizgisine 45° açı ile tutarak diş yüzeylerini dişetinden dişe doğru fırçalayın. Tüm dişlerin dışını, içini ve çiğneme yüzeyini ileri doğru kısa hareketler kullanarak nazikçe fırçalayın. Bakterileri uzaklaştırmak ve ferah bir nefese kavuşmak için dilinizi önden arkaya doğru nazikçe fırçalayın.
Belirtileri arasında diş etinde kanama, diş eti şişmesi, diş etinde renk değişikliği, ağrı, diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma ve ağızda yara veya ülser gibi lezyonlar yer alabilir.
Kan kanseri diş etinde artmış ödem, kızarıklık ve kanama şeklinde belirti verir. Kötü huylu kan hücreleri diş etine birikir, dokular şişer ve diş eti büyümüş gözükür.”
parodontax Tam Koruma ile günde iki kez fırçalama ile diş etinizi korumaya yardımcı olur.
Ilık tuzlu su ya da hidrojen peroksit ile temizleyin: Diş eti kanaması ağızdaki bir yaralanma sebebiyle oluşuyorsa, ılık tuzlu su ile kanı temizlemek zararlı bakterileri yok eder ve diş eti enfeksiyonu riskini azaltır. Hidrojen peroksit de diş eti kanamasını durdurabilir; ancak bu maddeyi yutmamak gerekir.
Ağız bakımını yeterli kadar yapmamak, gargara ve diş ipi gibi ürünler kullanmamak ve dişleri yanlış fırçalama teknikleri diş eti ağrısına neden olan başlıca faktörlerdir. Ayrıca diş eti iltihabı, diş travması ya da diş çürümesi de diş eti ağrısına neden olabilir.
Eğer diş etleri sürekli kanıyorsa, şişmişse, diş etleri çekilmişse ve bunun sonucunda dişlerde sallanma veya yer değiştirme varsa, ağızda kötü koku veya tat varsa mutlaka bir periodontoloji uzmanı diş hekimine başvurulması gereklidir.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Diş etlerini ne rahatlatır? Tuzlu su ile gargara yapmak diş etlerini rahatlatmaktadır. Eğer diş etlerinizde ağrı varsa, ağrılı bölgeye buz ile basınç uygulamak sizi rahatlatacaktır. Ağrı olan bölgeye karanfil sürmek de rahatlatıcı etki gösterir.
Anemi, diş eti beyazlamasına yol açan sebeplerden biridir. Halk arasında kansızlık olarak da bilinen bu hastalığa bağlı olarak vücutta yeterli miktarda kan hücresi bulunmaz. Bu sebeple de anemi hastalarının diş eti daha beyaz olabilir. Böyle durumlarda hem tıbbi hem de dental bir muayene yapılmalıdır.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
GÜÇSÜZ DİŞ ETİNİN NEDENLERİ? Güçsüz diş etine yaşlanma, çok sert fırçalama ve hatta kötü ağız hijyeni dahil bazı faktörler neden olabilir. Kötü ağız hijyeni, plakların varlığı nedeniyle diş eti sorunlarına yol açabilir ve önlem alınmadığında diş eti güçsüzleşmeye başlar.
Diş minesi, sert veya agresif fırçalama, tırnak yeme, sert nesneleri çiğneme veya aşındırıcı bir diş macunu kullanma gibi dış kuvvetler nedeniyle zayıfladığında, dişleriniz diş aşınması adı verilen bir işleme maruz kalır. Diş minesinin kaybolması, diş hassasiyetine neden olabilir ve diş çürümesi riskini artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri