ıhramlı için şunlar yasak değildir: ıhramlının yıkanması, kokusuz sabun kullanması, diş fırçalaması, diş çektirmesi, kırılan tırnağı ve zarar veren bir kılı koparması, kan aldırması, iğne yaptırması, yara üzerine sargı sardırması, kol saati, yüzük ve bilezik takması, kemer kullanması, omuza çanta asması, yüzü ve başı ...
Diş macunu, kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında esans kullanılan temizlik malzemeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik malzemeleri kullanılması tavsiye edilmekle birlikte, söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması herhangi bir cezayı gerektirmez.
2.soru oruçluyken diş macunu kullanmak caiz midir? Selamünaleyküm.Oruçlunun diş macunu kullanmasının caiz olmadığını söyleyenler, fıkhın ruhuna daha yakın içtihatta bulunmaktadırlar. İhram için ise diş macununun sabun gibi görülmemesi gerekir. İhramlı iken kullanılabilir.
Süslenmek maksadıyla kına sürmek, ruj ve oje gibi maddeler kullanmak, Tırnakları kesmek, Vücudundan herhangi bir yerinden kıl koparmak veya kesmek. Kasık ve koltuk altı kıllarını yolmak veya traş etmek.
İhram ne ile yıkanır sorusun cevabı; İhram yasakları içerisinde, İhramın yıkanması yok yani ihram sabunlada yıkanır, ihram deterjanlada yıkanır. Fakat UMREci ihramlı vaziyette, UMRE yaparken ihramın kokulu deterjanla veya kokulu sabunla yıkanması caiz değildir.
İlgili 38 soru bulundu
İhramdan çıktıktan sonra ise, cinsel ilişkiye girmek yasak değildir.
İhram giyilirken erkekler iç çamaşırlarını ve normal kıyafetlerini çıkarırlar. Sonrasında ise izar ve rida denilen iki parça ihram örtüsüne bürünür. İhramın ise beyaz renkli olması gerekecektir. Erkekler başlarını açık tutarlar.
İhramlı olan kimse, temizlik sebebiyle banyo yapmaksı caizdir. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem ihramlıyken banyo yaptığı bilinmektedir. Aynı şekilde ihram elbisesini de daha temiz ve daha yeni olanıyla değiştirmesi caizdir.
İhramda iken süslenme amacıyla saçı, sakalı, bıyıkları yağlamak, boyatmak, kınalamak, makyaj malzemesi kullanmak, yıkanırken kokulu sabun kullanmak, vücuda veya elbiseye koku sürmek de ihramlı için yasak olan davranışlardandır.
Allah'a hamd olsun. İhramlı kimse kadın ise, bilindiği üzere başını örtmesi câizdir. Erkek ise, ister uyurken olsun, ister uyanıkken olsun, başını örtmesi câiz değildir.
İhramlı iken saç, sakal, bıyık, koltuk altı ve kasık tüyleri ile vücudun her hangi bir yerindeki tüyleri tıraş etmek veya her hangi bir şekilde gidermek ceza gerektirir. a) Başın yahut sakalın tamamını veya en az dörtte birini tıraş etmek ya da kısaltmak dem, bundan daha az kısmı tıraş etmek sadaka-i fıtır gerektirir.
İhramlı kadının, güzel kokulu olmayan şeylerle süslenmesinde bir sakınca yoktur. Yasak olan güzel koku kullanmaktır. Buna göre makyaj yapmanız ve bu makyajı gidermek için krem kullanmanızdan dolayı size bir şey gerekmez.
İhramlı kimsenin ihramlı bulunduğu sürece koku kullanması caiz değildir. Bu kimsenin bir uzvuna tamamen veya bir uzvu miktarı olacak şekilde değişik yerlerine kokulu bir şey sürmesi durumunda dem (koyun veya keçi kesmek); bir uzuvdan daha az kısmına bunu uygulaması hâlinde ise bir fitre miktarı sadaka vermesi gerekir.
Kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında esans kullanılan temizlik malzemeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik malzemeleri kullanılması tavsiye edilmekle birlikte söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması herhangi bir cezayı gerektirmez.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların kokulu sabun veya şampuan kullanmaksızın duş almalarında, elbiselerini çıkarmalarında veya değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer. Ökçesi kemerli yani arkası kayışlı terlik de giyebilir. Bunları giyme imkânı olduğu hâlde normal ayakkabı giyen kişi ihram yasağı işlemiş olur.
İhram kaç gün denildiğinde Hacda İhram 2 gün kadar devam eder.
Hac veya umre için ihrama giren kimse, ihramdan çıktığında kendi saçını kendisi kesmesi caizdir. İster erkek olsun ister kadın hüküm aynıdır. Bununla birlikte ihramdan çıkmak isteyen başka kişilerin de saçlarını kesebilir.
Cevap: Çünkü ihrama giren bir kimse adeta kendisi için meşru olan, helal olan birçok şeylerden uzaklaşır. Onları yapmak ona yasak olur.
Hanefîler'e göre ihramlı kişinin kokusuz sürme kullanması câizdir; kokulu sürme bir veya iki defa kullanılırsa fidye, daha fazla kullanılırsa kurban gerekir. Mâlikîler'e göre ihramlı kişinin kokusuz da olsa sürme çekmesi câiz değildir; aksi takdirde fidye vermesi gerekir.
Sigara zaten haram olduğu şekliyle Hacta da Sigara içmek çok yanlıştır, günahtır demiştir. Yani netice itibariyle Sigara içmek haramdır. fakat İhram yasakları içerisinde değildir.
Kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında koku katılan temizlik maddeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik araçlarının kullanılması tavsiye edilmekle birlikte söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması herhangi bir cezayı gerektirmez.
İhramlı bir kadının ihramdan çıkmak için saçının en az dörtte birinin uçlarından parmak boğumu kadar kesmesi yeterlidir (Kâsânî, Bedâi', 2/141). Şâfiî mezhebine göre bir kadın, üç telden az olmayacak şekilde saçlarından bir kısmını kesmekle ihramdan çıkmış olur.
Çorap ve ayakkabı giyilmesi de câiz değildir. Başı açık, ayakları çıplak olup, terlik veya nalın veya sandalet giyebilir.
İhramlı kimsenin dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda ne yapması gerekir? İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri