hekimleri, her yıl Bakanlıkça uygun görülmek şartıyla yetmiş iki yaşına kadar çalışabilir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Doktorların emekli olabilmek için 65 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Ayrıca 72 yaşından gün almamış olmalıdırlar. Sağlık Bakanlığında ya da bu bakanlığa bağlı olan kurum ve kuruluşlarda çalışmış olmaları gerekir.
Oysa bilindiği gibi hekimler, özel sağlık kuruluşunda İşKanununa tabi olarak çalışmaktadır. İş Kanununda ise 65 yaşından sonra çalışmakyasaklanmamıştır. Öyle ki emekli olan kişiler dahi -gerekli primleriniödeyerek- çalışmaya devam edebilmektedir.
18 yaşından büyük tüm çalışanlar sağlıkları işi yapmaya uygunsa, çalışabilir. 65 yaş üstü kişilerden sağlıkları işi yapmaya uygun olanlar için de aktif çalışan olduklarını belgelemeleri kaydıyla sokağa çıkma yasağı kısıtlamasına tabi değiller.
29. 30. *18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
KPSS B grubunda ise yaş sınırı bulunmamaktadır. 2023 yılında da memur olma yaş sınırı değişmemiştir. 35 ve 40 yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için geçerli olmaya devam etmektedir.
Hemşirelikten emekli olan kadın çalışanlar 54 erkek çalışanlar ise 63 yaşını doldurmuş olmalıdırlar.
Emeklilik şartlarını sağlayan kamu işçilerinin zorunlu emeklilik yaş şartı cinsiyete göre belirlenir. Kadınlar erkeklere göre daha erken yaşta zorunlu emekliliğe hak kazanırlar. Kadınlarda zorunlu emeklilik yaşı 48 ve 49 yaşları olurken erkeklerde ise 52-53 yaş aralığı olarak belirlenmiştir.
5434 sayılı kanunun 40 maddesindeki hükmüne göre belirlenen memurların emeklilik yaş sınırı dışında kalan kişilerin görev yapabilecekleri süre, 65 yaşını doldurdukları süre ile sınırlıdır. Yani 65 yaşını doldurmuş olan memurlar kendiliğinden emekli sayılacaktır.
Veli yada vasinin sosyal güvenlik kurumlarından, SGK' dan gelir, aylık hakkından yararlanması veya prim ödenmesi durumlarında kesilmektedir. Ancak aylık almakta olan özürlü yakınının 1 takvim yılı içinde 90 günden az çalışmasının bulunması halinde aylıkları kesilmez.
Ancak hekimlerin uzmanlık alanı ne olursa olsun yaş sınırı yoktur. Bu, "kaç yaşında çok yaşlıdır" konusunun uzun yıllardır mesleğin en hararetli tartışmalarından biri olmadığı anlamına gelmiyor.
Devlet memurları genel olarak 65 yaşını doldurdukları tarihe kadar görev yapabilirler. 65 yaşını doldurdukları tarihten sonra görev yapmaları mümkün olmayıp, Kurumları tarafından hiçbir işleme gerek kalmaksızın görevleriyle ilişiklerinin kesilmesi gerekir.
Noterde işlemi olan 65 yaş ve üzerine uygulanan sağlık raporu zorunluluğu kalktı ama tek bir şartı var. Adalet Bakanlığı, 65 yaş ve üzeri yurttaşları küçük düşürücü bir uygulama olan, “noter başvurusunda sağlık raporu zorunluluğu”nu kaldırdı.
Bu kapsamda, yasal düzenlemeyle hekim ve diş hekimleri için emekli aylıkları 2 bin 100 liradan 3 bin 100 liraya, uzman hekimlerde ise 2 bin 580 liradan 3 bin 250 liraya çıkarılacak.
Bu düzenleme sonrasında; - Pratisyen hekimlerin alacağı emekli maaşı 9.493 TL'den 11.141 TL'ye, - Uzman hekimler ve diş hekimlerinin alacağı emekli maaşı 10.435 TL'den 12.554 TL'ye, yükselmiştir.
Diş hekimleri genellikle 40 saat çalışırlar ve çalışma saatleri genellikle hafta içi 8:00-18:00 arasındadır. Ancak, bazı diş klinikleri sabah saatlerinde veya akşam saatlerinde de hizmet verebilirler.
Üst yaş sınırı yok
Uzman, müfettiş, denetmen, kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı alımlarında yaş şartı bulunmaktadır.
Özellikle devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkanı elde edilebilir. Ancak askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları olduğunu söylemek gerekir.
Bu düzenleme ÖSYM tarafından yapılan memur ve sözleşmeli personel yerleştirmelerinde atama yapmak isteyecek kamu kurumlarının üst yaş sınırı tespit edemeyeceklerini belirtmektedir.
Avrupa'da Emeklilik Yaşı: Yasa göre İzlanda ve Norveç Birinci Sırada. Yasaya göre emeklilik yaşında da birinci sırada 67 yaş ile İzlanda ve Norveç yer alıyor.
EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Toplam 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeyle, 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT düzenlemesini açıklayarak "Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır." dedi.
Bir hemşirenin üstleri kimdir ana şablonda görmüş olduk.Bir konuya da açıklık getirmek istiyorum.Bazen bana doktor hemşirenin amiri midir diye sorular geliyor arkadaşlar bizim amirimiz yine bizim meslektaşımızdır yani o da hemşiredir bu sebeple hekim bizim amirimiz değildir. Hekim tedaviden sorumludur.
Yani, 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla hemşire maaşlarına yüzde 15 oranında zam yapılacak. Bu zamla birlikte, en düşük 1/4 derece hemşire maaşı 26.440 TL'den 38.476 TL'ye yükselecek.
Sağlıkçılara tanınan yıpranma hakkından tıbbi laboratuar ve patoloji teknikeri, tıbbi laboratuar teknisyeni, tıbbi görüntüleme teknisyeni ve teknikeri gibi meslek mensupları yararlanmaktadır. Bu grupta yer alıyorsanız, 2018'den itibaren 10 yıl çalışmanız halinde yaş haddinizden 300 gün, yani 10 ay indirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri