Aldığınız etin aşırı derecede koyu bir renkte olmasından kaçınmanızda fayda var. At eti fazlaca katı ve lifli yapıya muktedirdir. Çiğnendiği zaman parçalamada ve yutmada güçlük çekersiniz. Aldığınız et koyu renkte, aşırı lifli yapıda ve sert ise bu etten at eti ya da eşek eti olarak şüphe edebilirsiniz.
at etini genelde işlenmiş etlerde tercih ediyorlar. çin'den sonra dünyanın en büyük at eti tüketicisi olan kazakların meşhur sucukları at etinden imal ediliyor.
Tadı hafif. Yaşlı atlarsa koyu renge ve ağır tada sahip. At eti kuzu ve dana etinden nispeten yumuşak ve tatlı. Bazı şefler dana ve geyik etinin bir karışımı gibi değerlendiriyor.
Fabrikası Çayırova'dan bulunan Gurme Gıda'nın, “Gurme” markalı sucuk ve macar salamda domuz eti tespit edildi.
Kur'an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife'den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
İlgili 34 soru bulundu
At eti fazlaca katı ve lifli yapıya muktedirdir. Çiğnendiği zaman parçalamada ve yutmada güçlük çekersiniz. Aldığınız et koyu renkte, aşırı lifli yapıda ve sert ise bu etten at eti ya da eşek eti olarak şüphe edebilirsiniz. At etinin üstünde yer alan çok fazla sarı renk dana etinden farklı görünmesine neden olur.
Öncelikle Türkiye'de at eti tüketen kişilerin genellikle Kırgızlar, Tatarlar ve Altay Türkleri olduğu düşünülüyor. Orta Asya geleneğinde bahar aylarının gelmesiyle at kesme geleneği bulunuyor. Ancak Türkiye'de at eti tüketilmiyor.
Markette domuzun salamı, sosisi, sucuğu gibi ürünler bulunuyor. Kırmızı ve beyaz et gibi ürünlerle yan yana bulunan domuz ürünlerinin alt bandında ise Domuz Ürünleri etiketi yer alıyor.
Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg. olduğu göz önüne alınırsa tablonun vahameti daha da netleşiyor. Kilosu 1 ile 3.5 milyon lira arasında satılan bu domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve sosis olarak satıldığı dile getiriliyor.
Üretimimizde sadece Polonez kalite kriterlerini ve helal kesim standartlarını karşılayabilen dana, hindi ve tavuk etleri kullanmaktayız. Ürünlerimizin hiçbirinde kesinlikle domuz eti, domuz yağı ve domuz kökenli katkı maddesi kullanılmamaktadır.
Bizde 'her kuşun eti yenmez” diye bir deyim vardır; bunu at için de söyleyebiliriz. İsteyenler, yenmek üzere yetiştirilmiş atların etlerini yiyebilirler ve bunun sağlık bakımından hiçbir sakıncası da yoktur. At eti, sığır veya koyun eti gibi birçok bakımdan “faydalı” bir besindir.
Kur'an ve sünnet kaynakları incelendiğinde at eti yemenin hükmü ile ilgili kesin bir delil yoktur. Hanefi ve Maliki mezhep imamlarının görüşlerine göre at eti helale yakın mekruhtur. Şafii ve Hanbeli mezhep imamlarının görüşüne göre ise at etinin tüketilmesi mubahtır.
Özellikle Şamanizm etiğinde at etinin ayrı bir yeri ve önemi bulunuyor. Türkiye?de ise at etini tercih edenlerin daha çok Tatarlar, Kırgızlar ve Altay kökenli insanlar olduğunu görmek mümkün.
Yağlı et, sucuğun hem yumuşak olmasını ve daha lezzetli olmasını olanak sağlar bu nedenle seçtiğiniz sucukları seçerken içerisinde %100 dana etiyle birlikte yağ oranına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Sucuk yapmak istiyorsanız kaburga ve döş etinden kıyma çektirerek daha lezzetli sucuklar hazırlayabilirsiniz.
Suyun içinde hafiften ezerek çözüyorsunuz. Buradan suya geçen proteinlerden sonuç alabiliyoruz. Suyun akışını gözlemlemeniz gerekiyor. Daha sonra 5 dakika içinde orada bir bant oluşumu gördüğünüzde 'evet burada domuz eti var' ya da görmüyorsanız 'yok' diyorsunuz.
Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşişte bulunan 386 parti ürünü açıkladı. Bazı işletmelerin kebap ve sucuklarda domuz eti kullandığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 yılına ait ilk tağşiş listesini yayınladı.
İslamiyet ve Yahudilik'te domuz eti yemek haramdır. Ayrıca Eski Ahit'te domuz eti yemek yasaklanmıştır. Sınırlı yasak: İsrail.
Hizmet verdiğimiz ülke toplumunun taleplerini ve hassasiyetlerini göz önünde bulunduruyoruz. Domino's Pizza'nın inovasyonu olan ve Türk damak tadına hitap eden Yöresel Lezzetler'imizdeki pizzalarımızda kullanılan küp sucuk, kavurma eti, dana kaburga eti ve pastırma ürünlerimizde dana eti kullanıyoruz.
Tadı konusunda ise, her ne kadar başta dediğim gibi, domuz etine yakın olduğu söylense de bilim için 1900'lerin başında bir araştırma yürüten ve insan eti yiyen ünlü bir yazar ve gazeteci olan William Seabrook, dana etine daha çok benzediğini belirtiyor.
Çeşitli yemeklerin yanında da sunabileceğiniz bu ürün domuz katkısı içermez ve helal kesimdir. Pişirildiğinde çıtır bir lezzet elde edebilirsiniz ve dilimli yapısı sayesinde pratik bir şekilde kullanabilirsiniz.
™, Marinara Soslu Köfte, Tavuk Fileto, Rozbif, Baharatlı İtalyan, Biftek ve Peynir, Subway Club™, Deniz Ürünleri, Ton Balığı, Hindi Göğüs ve Hindi Jambon. Ayrıca sebzelerimizde, soslarda ve peynirde domuz eti yoktur.
İslamiyet'e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir. Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.
Köpek eti, köpeklerden elde edilen et ve benzeri yenebilen kısımlardır. Tarihte insanlarda köpek eti tüketimi, Doğu ve Güneydoğu Asya, Batı Afrika, Avrupa, Okyanusya ve Amerika'da görülmüştür. 21. yüzyılda ise Çin, Kore ve Vietnam'ın birçok yerinde tüketilmektedir.
Dini açıdan at sütü
Bazı dinlere göre at sütünün haram olduğu tartışması vardır. İslam fıkıh alimlerine göre eti yenen hayvanların ve insanın sütü temiz sayılmaktadır. Bazı alimler, at sütünün içilmesinde bir sakınca yoktur, demişlerdir. Çünkü atın sütünün içilmesinde savaş vasıtasını zayıflatma yoktur.
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri