Mu'tezile'ye göre mucizenin üç temel özelliği vardır: Allah'ın fiili olması, olağanüstü olması ve nübüvvet iddiasından sonra, iddiaya uygun bir şekilde meydana gelmesidir. Onlara göre Kur'an-ı Kerim de belâgat ve fesahat açısından bir mucizedir.
Bu şartlar ise şunlardır: 1-Mucize ya doğrudan ya da dolaylı olarak Allah'tan gelmelidir. 2-Mucize kendilerine gösterilen insanların alışkanlıklarını ihlal etmeli- dir. 3-İnsanlar mucizenin bir benzerini ortaya koymaktan aciz kalmalıdır- lar.
İslâm âlimleri hem Hz. Muhammed'in (s.a.s.), hem de diğer peygamberlerin göstermiş oldukları mucizeleri idrak edilmeleri açısından aklî, hissî ve haberî; amaçları bakımından ise hidâyet, yardım ve helak mucizeleri şeklinde sınıflandırmışlardır.
Mucize, İslami literatürde sadece peygamberlere atfedilen olağanüstü hallere denir. Bir peygamberin, vahiy gelmeden yani peygamber olarak görevlendirilmeden önce, ileride peygamber olacağını gösteren, buna delil olan olağanüstü olaylara ise irhas denir.
Bu tariften anlaşılacağı üzere mucize, Allah'ın bir fiilidir. Onu Peygamberi elinde yaratan ve gösteren, bizzat Allah (c.c) tır.
İlgili 30 soru bulundu
Kur'an mucizesi yanında hissî mucize olarak Hz. Peygamberin nübüvvet mührü, Ay'ın ikiye bölünmesi, parmaklarının arasından suyun akması, bir ziyafet esnasında zehirlenmek istenince olaydan haberdar olması, bir hurma kütüğünün teessürünü inilti şeklinde duyurması vb. örnek olarak verilebilir.
Alışılmışın dışında tabiattaki işleyişi belirli zamanlarda bozan tabiat üstü olaylar için kullanılan terim. Allah'ın varlığına, peygamberlerin doğruluğuna işaret eden delil ve mûcize anlamında, ayrıca Kur'ân-ı Kerîm sûrelerinin belli bölümlerinden her biri için kullanılan bir terim.
Bunlardan bazılarını aşağıda bildireceğiz. 1- Muhammed aleyhisselamın mucizelerinin en büyüğü Kur'an-ı kerimdir. 2- En büyük mucizelerinden biri de, Mirac mucizesidir. 3- Meşhur mucizelerinin en büyüklerinden biri de, Ay'ı ikiye ayırmasıdır.
1. Bizim açımızdan imkansız olan ancak dünya da olabilmesi Allah'ın adetullah kanuna aykırı olmayan şeylerdir ki, bunları istemek caizdir. 2. Bu dünyada olmasını istediğimiz şey, Allah'ın kainata koyduğu kurallara zıt olmasıdır ki, böyle bir şeyin olması mümkün olmadığı gibi istemek de doğru değildir.
Kur'ân-ı Kerim'de mucize kelimesi geçmemektedir.
Kur'ân-ı kerim, Muhammed aleyhisselamın mucizelerinin en büyüğü, hatta, bütün Peygamberlerin mucizelerinin en büyüğüdür. Bu en büyük mucize, yalnız Muhammed aleyhisselama verilmiştir.
Mûcize, peygamberlerin Allah'ın elçisi olduğunu ispat edebilmesi için gösterdikleri olağanüstü ve harikulade olaylardır. Normal insanların yapmaktan ve göstermekten aciz olduğu âdet üstü (olağanüstü) olaylarda diyebiliriz.
Peygamber Efendimizin (asm) mucizelerinin bir türü de duasıyla gerçekleşen olağanüstü hallerdir. Bu mucizeler hakikî mütevatirdir. Küçük büyük pek çok örnekleri vardır. Örneklerin çokluğu bu mucizeleri mütevatir derecesine çıkarmıştır.
Din felsefesinde mucizenin kullanılan anlamı da şu dur: “Tanrı tarafından meydana getirilmiş, dinî önemi haiz, olağanüstü türden bir olay”. Din Felsefesi ve teoloji geleneği içerisinde mucizeler vahyi destekleyici, yani onların doğru vahyi, yanlışından ayıran bir unsur olduğu şeklinde kabul edilmektedir.
Rüyada mucize görmek, heyecanlı bir sürprize işarettir. Farklı bir rüya yorumcuya göre; Rüyada mucize görmek yapmak istediğiniz bir iş varsa o işte başarılı olacağınız anlamına gelir. Ayrıca geleceğinizin parlak olacağına ve ileride de zengin olacağınıza işaret eder.
Dua görünmezdir ama imkansızı mümkün kılar. Harikalar yaratmak Allah'ın İşidir.
Bir şeyi çok istiyorsun, Allah'ım bu iş olsun diye temenni ediyorsun, dua ediyorsun, yüce Allah'a yöneliyorsun bu dinen sakıncalı değildir. Yani kişinin bir şeyi çok arzu etmesi onun imanına onun ameline onun Müslümanlığına zarar vermez.
Allah'a en büyük ismiyle dua etmek, dualar içerisinde en hayırlı olanlardandır. Dolayısıyla Esmâ'ül Hüsna içerisinde yer alan bu isimle yapılan duaya, anında kabul olan mucize dua diyebiliriz. Yani bir dileği olan kimse, bu duayı okuyup ''Yüce Allah'ım İsmi Azam hürmetine'' diye isterse duası kabul olur, muradına erer.
Kelam kaynaklarında, hissî mucizenin dışındaki bütün de- lil ve alametlere genel olarak akli mucize denilir. Bunlara aynı zamanda manevi mucizeler adı da verilir.
Kendilerine en çok mucize verilen peygamberler Hz. Mûsâ ve Hz. Îsâ'dır. Kur'ân'da Hz. Mûsâ'ya ilişkin yirmi bir, Hz. Îsâ'ya ilişkin dokuz mucizeden söz edilir.
Hepsinden örnekler verelim, konuyu daha iyi anlamaya çalışalım. Dikkat ettiyseniz, AYET kelimesinden kast edilen, Kur'an ın bölümleri olduğunu anlıyoruz. Mucize diye tercüme edilen, Bakara 211. de vahyin orijinalinde (âyetin) diye geçer. Mümin 78 de, aynı şekilde (âyetin) diye geçer.
Mucize, Yüce Allah'ın peygamberlere peygamberliklerinin bir delili olarak verdiği, insanların yapmaktan aciz olduğu olağanüstü haller ve durumlardır. Cenâb-ı Allah pey- gamberlerine içinde yaşadıkları toplumların durumlarına göre farklı şekillerde mucizeler vermiştir.
İlk neden her peygamberin günahsız ve keramet sahibi olmasıdır. İnsanların Allah'a ve kendilerine iman etmelerini kolaylaştırmak için de nebilere mucizeler verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri