Diş kaplamasının diş üzerinde hiçbir zararlı etkisi bulunmamaktadır. Hatta tam tersi diş kaplama dişin ömrünü uzatabilmektedir. Diş kaplamada görülebilecek yan etki ise dişlerde sıcağa ve soğuğa karşı meydana gelen hassasiyet durumudur. Bu hassasiyet hissi zaman içinde etkisini yitirmektedir.
Porselen diş kaplamaların ömrü yaklaşık 10 ila 12 yıl arasında değişir. Porselen diş kaplama tedavisinden sonra ağız ve diş bakımı doğru bir şekilde yapıldığı ve diş eti sağlığı korunduğu takdirde bu ömür uzatılabilir.
Kök yüzeyi açığa çıkar ve dişte sıcak soğuk hassasiyeti oluşur. Bu alanlar aynı zamanda temizlenmesi zor alanlardır ve dişlerde çürükler oluşturulabilir. Yetersiz hijyen sebebiyle kaplama altında biriken besin ve diş taşları çürüğe sebep olur. Tedavi ertelenirse kanal tedavisi veya diş kaybıyla sonuçlanabilir.
Lamina (Veneer) kaplamalar: Bu kaplamalar, doğal dişlerin renk ve şekline en yakın olanıdır. Dayanıklıdırlar ve uzun ömürlüdürler. Dişin ön yüzeyine yapıştırılır.
Hastaların diş kaplamalarını tercih etmesinin en önemli sebebi, diş eksikliğine bağlı çiğneyememek, doğala yakın ve estetik bir görüntü oluşturabilmeleridir. Bir diğer sebebi ise kaplamaların uzun yıllar kullanılabilmesi ve minimum sorun yaratmalarıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Bazı ünlüler tamamen bir zirkonyum diş kaplama tedavisi tercih ederken, bazıları ise küçük dokunuşlar ile o ışıltılarını tekrar yansıtmaya çalışmaktadır. Bazı ünlüler doğallığından ödün vermek istemez, bunda ısrarcıda olabilir.
Porselen dolguların dişe ve ağıza herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Porselen dolgular, doku kaybı fazla olan dişlerde kaplamaya göre daha iyi alternatiftir. Aşınmazlar, indirekt olarak yapıldığı için diş-dolgu kenar uyumu daha iyidir.
İmplant tedavisi kliniğimizde birden fazla seans da tamamlanırken kaplama ise yapılan dişin durumuna göre tek veya en fazla iki seans sonrasında tamamlanmaktadır. Bu sebeplerden ötürüm hastalar eğer diş kurtarılacak durumda ise ana dişi kaybetmemek adına kaplama işlemini tercih etmektedir.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Ağrı ve Hassasiyet: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin hassaslaşmasına ve zamanla ağrıya neden olabilir. Renk Değişiklikleri: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin renginde değişikliklere neden olabilir. Renk değişikliği genellikle beyaz lekeler veya kahverengi lekeler şeklinde olabilir.
Kaplama dişlerin etkili bir şekilde temizlenmesi için manuel ya da elektrikli diş fırçaları kullanılabilir. Bununla birlikte bakım sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar göz ardı edilmemelidir.
Aşırı karbonhidrat, şeker, asitli ve kolalı içeceklerin alınmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Tüm protez tiplerinde kabuklu kuru yemiş benzeri çok sert gıdaların kabukları dişlerle açılmamalı, sakız ve taze ekmek gibi kron veya köprüyü yerinden oynatabilecek yapışkan gıdalar dikkatli çiğnenmelidir.
Diş kaplama işlemi, herhangi bir problem çıkmaması durumunda 3 seans içinde tamamlanır, fakat dişin ve hastanın durumuna bağlı olarak işlem hızlandırılıp kaplama dişi 2 seansta da tamamlamak mümkündür. Önemli olan nokta ise, her seans arasında 2-3 gün olması diş kaplamasının yerleşmesi açısından daha iyi olacağıdır.
Diş kesilmeden kaplama yapılmamaktadır ancak lamine yapılabilmektedir.
Genellikle kırık dişlerde veya derin çürüklerde ki bakteriler pulpanın iltihaplanmasına yol açar. İltihaplı veya hasar görmüş pulpa çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokularda enfeksiyona neden olur ve diş kaybedilir.
SGK, insan sağlığı için elzem ve lüks olmayan diş tedavilerini karşılıyor. 2017 yılından beri zirkonyum üzerine porselen diş kaplaması tedavileri de SGK ödeme listesindedir.
Diş Kaplama Fiyatları 2023 yılında Diş adeti başına 3700 TL'den başlamaktadır.
Kaplama diş fiyatları 2022 yılında zirkonyum kaplama olarak yaptırıldığında fiyatı 1000 TL ile 2000 TL, porselen diş kaplama olarak yapıldığında fiyatı 800 TL ile 1500 TL, metal destekli kaplama olarak yaptırıldığında ise 600 TL ile 1000 TL aralığında değişmektedir.
Çünkü zirkonyum diş kaplama yöntemi diş koruyuculuğu açısından çok daha verimli olmakla birlikte diş eti sağlığı ve pembe estetik açısından çok daha iyi bir sonuç sağlamaktadır.
İmplant tedavisi yapılan dişler, doğru bir şekilde bakım yapıldığı takdirde diğer dişler gibi çürümez.
Diş Köprü İşleminin Zararları
Ancak diş köprüsünün kısa ömürlü olması, işlem sonucunda diş eti rahatsızlıklarına sebebiyet vermesi, diş eti sorunları ile karşılaşma riski taşıması gibi zararlı yönleri bulunmaktadır.
Bazı dişlerin de eksik olması gibi durumlarda bütün dişleri kaplama yapmak doğru bir alternatif olabilir. Her kişiye özel yapılacak tedavi planı farklı olduğu için sizin de dişlerinizi gördüğüm zaman size en uygun, kalıcı ve uzun ömürlü diş tedavi alternatifini sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarım.
Yüzeyinde çürük ya da kırık oluşmuş bir tek dişin varlığında diğer dişlerle estetik ve yapı itibariyle bütünlük sağlanacak şekilde zirkonyum kaplama tedavisi uygulamak mümkündür. Bu uygulama sayesinde estetik fark oluşmaksızın tek dişe kaplama uygulaması yapabilmekteyiz.
Kaplama dişler tekrar sökülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri