Usulüne uygun şekilde yapılan diş et küretajı ağrılı, acılı bir tedavi değildir. Diş eti küretajı sırasında diş taşı temizlenir ve lekeler giderilir. Diş eti iltihabı veya diş çekilmesi var ise biraz hassasiyet olabilir. Bu durumda hafif ağrı veya sızı var ise ağrı kesiciler kullanılabilir.
Küretajın Avantajları
Bu tedavi yöntemi sırasında gerek görülürse anestezi uygulanır. Tedavi esnasında kesinlikle bir ağrı ya da sızı hissedilmez.
Küretaj Tedavisi Acıtır mı? İşlem uygulanacak bölge lokal anestezi yöntemiyle bölgesel olarak uyuşturulur ve kişi işlem esnasında ağrı duymaz.
Diş küretajı işlemi genellikle bir saat kadar sürer ve işlem sonrasında diş etlerinin hassas olması normaldir. Tedavi sonrası düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekiminin önerileri doğrultusunda diş bakımına devam etmek diş eti sağlığı için önemlidir.
İyileşme safhasında diş eti ve kemik arasında yeniden bağlantı olması beklenir. İyileşme süreci 4-6 haftadır. İlerlemiş periodontitis vakalarında küretajın ardından cerrahi operasyon da (flap) gerekebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kürtaj sonrası evde dikkat edilmesi gereken hususlar:
İlk 24 saat içinde ağrı kesiciye ihtiyaç duyacak kadar ağrı olabilir. Hafif kanama ve kasık ağrısı normal.
Küretaj tedavisinde lokal anestezi kullanılabilir. Uyuşukluk (lokal anestezinin etkisi) geçene kadar (yaklaşık 2 saat) bir şey yenilip içilmemelidir. Küretaj sonrası birkaç gün dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet olabilir. Soğuk-sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak kalınmalıdır.
Subgingival küretajın fiyatı, diğer diş hekimliği hizmetleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Dişhekimi muayenesi 215,00 TL ile 235,00 TL arasında değişirken, subgingival küretaj işlemi tek diş için 510,00 TL olarak ücretlendirilir.
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Operasyondan sonra anesteziye bağlı halsizlik ve bulantı olabilir. Aynı şekilde kasık ağrısı da hissedilebilir. Fakat tüm bu şikayetler 1 saate kadar geçer ve lokal anestezi sayesinde çok az ve kısa görülür. 1 saat sonra yeme içmeye izin verilir.
Normal koşullarda kürtaj sonrası kanama tıpkı adet kanaması gibi başlar. Sonrasında renginde koyulaşmalar meydana gelebilir. Bu süreç birkaç hafta boyunca devam edebilir ve bu süre boyunca kanama olması gayet normaldir.
Dişeti üzerindeki kalan diş taşları temizlendikten sonra ikinci aşama olarak dişetlerinin alt kısmında bulunan kötü doku, diş iltihabı ve diş taşları temizlenir. Bu işleme küretaj işlemi denir. Bu işlemler sıklıkla Uzman Diş hekimleri olan Dişeti Hastalıkları Uzmanınca yapılmaktadır.
İsteğe bağlı kürtaj yasası 1983 yılından beri yürürlüktedir. İstenmeyen gebelik durumunda ülkemizdeki yasal kürtaj süresi 10 haftadır. Kürtaj eğer anomali saptanmış bir gebeliğe yapılacaksa bu süre aranmaz.
Diş Eti Tedavisi Kaç Seans Sürer? Diş eti tedavisi süreci, hastalığın şiddet derecesine göre değişir. Ortalama bir süreç verecek olursak, 3 hafta ile 6 ay arası diyebiliriz. Tedavi sürecinden sonra, hastalıkların yine 3-6 ay arayla kontrole gelmesi gerekir.
Sonuç olarak diş taşlarının temizlenmesiyle ilgili acı veren bir işlem olduğu kaygısına kapılmamak gerekir. Kısa sürede tamamlanan basit bir işlemdir ve sanıldığı gibi ciddi acıya, ağrıya yol açmaz.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Diş taşı temizleme işlemi düzenli şekilde yapılmazsa diş eti hastalıklarına sebep olur. Diş eti çekilmesi bu durumun ilk belirtisidir.
Küretaj tedavisi, genellikle diş hekimlerine diş etlerinde kanama, şişme ya da morarma şikayetleriyle başvuran hastalara uygulanmaktadır. Bu semptomların geç fark edilmesi daha basit bir işlem olan diş taşı temizliğinden ziyade küretaj işlemini gerekli kılmaktadır.
Günümüz Türkiye'sinde kürtaj yasaldır. 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 No'lu Nüfus Planlaması Yasası, Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana uygulanan kürtaj üzerindeki yasal kısıtlamayı kaldırdı.Yasa, 10 haftaya kadar olan gebeliklerin isteğe bağlı olarak kürtajla sonlandırılmasına izin vermektedir.
Gebelik sonlandırmaları için en uygun zaman aslında 5-6 haftalıkken yapılmasıdır. Bazen hastalar hesaplama hataları ya da geç karar verme nedeniyle doktora daha geç başvurmaktadırlar. Şu anda Türkiye'de yasal olarak 10 haftaya kadar kürtaj yapılabilmektedir.
Devlet hastanelerinde, diş hekimleri tarafından diş eti tedavisinin gerçekleştirilebilir.
Ağız ve diş sağlığı tedavileri genel olarak lokal anestezi ile yani yalnızca işlem yapılacak olan bölgenin uyuşturularak ağrıya duyarsız hale getirilmesi ile gerçekleştirilmekte ise de günümüzde gerekli görülen hallerde hasta uyutularak da tamamlanabilmektedir.
Kürtajdan hemen sonra hasta günlük hayatına geri dönebilir. Kanama yaklaşık 15 gün boyunca devam edebilmektedir.
Diş taşı temizliği sonrası hastanın iltihaplı diş etlerinin toparlanmasına kadar geçen bir kaç günlük süre içerisinde hassasiyetler gözlenebilir ancak diş eti düzenli bakımda kendisini hemen toparlar bu süreç bir iki gün içerisinde geçer.
Ancak diş eti tedavileri genellikle çok ağrılı tedaviler değillerdir. Tüm işlemler lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu sayede işlem sırasında acı hissi olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri