İK departmanı şirketlerin çalışan profilini belirleyen, adaylar arasından şirkete uygun olanları seçen, onlarla tanışan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri titizlikle takip eden, çalışanların taleplerini alan ve karşılayan departmandır.
Bir işletmede ya da şirkette işe alım süreçlerinin tamamı ile ilgilenerek gerekli pozisyonlardaki insan kaynağını oluşturan departman, İnsan Kaynakları Departmanıdır. Departman, açılan başvurular arasından yüzlercesini değerlendirir, başvuranlarla görüşür ve işe alınmaları halinde onları şirkete adapte eder.
İnsan kaynakları departmanında çok sayıda kişi görev alır ve bu kişilerin unvana göre sıralaması şu şekildedir: İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı İnsan Kaynakları Uzmanı İnsan Kaynakları Yöneticisi (bazı şirketlerde şef olarak da adlandırılır)
Hazırladığınız projelerin personel sirkülasyonu, memnuniyeti ya da verimlilik üzerinde etkilerini tespit etmek de oldukça zor ve zaman alan bir süreçtir. Ayrıca yapacağınız çalışmanın getirilerini yönetime anlatmak ve ikna etmek de oldukça zor bir aşamadır. İnsan kaynakları departmanının sorumlulukları çok fazladır.
İlgili 25 soru bulundu
İK departmanı şirketlerin çalışan profilini belirleyen, adaylar arasından şirkete uygun olanları seçen, onlarla tanışan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri titizlikle takip eden, çalışanların taleplerini alan ve karşılayan departmandır.
Nasıl İnsan Kaynakları Elemanı Olunur? İnsan Kaynakları Elemanıı olmak için, üniversite veya meslek yüksekokullarının İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, Çalışma Ekonomisi, İktisat ve ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
İnsan Kaynakları Yönetimi'nin en önemli ögelerinden biri, işe alımdır. İşe alım, bir kurum ya da kuruluşun İnsan Kaynakları (İK) departmanı tarafından insan sermayesi oluşturulmasının ilk adımıdır ve stratejik bir planlama yapılmasını gerekli kılar.
Eğitimden söz etmek gerekirse lisans bölümünü tamamladıktan sonra, İK alanında yüksek lisans eğitimi alıp kariyerine bu alanda yön verebilirsin. Ayrıca İnsan Kaynakları Yönetim Sistemleri'ni öğrenebileceğin uzmanlık programlarına katılarak sertifika sahibi olmak da önemli.
İnsan Kaynakları departmanları, genellikle doğrudan tepe yöneticisine bağlı olarak ve alt fonksiyonları temel alınarak; işe alım, eğitim, performans, yetenek yönetimi, bordro ve özlük yönetimi şeklinde teşkilatlandırılırlar.
Günümüzde insan kaynaklarının yönetsel ve operasyonel olmak üzere fonksiyonları tasnif edilmektedir. Özetle; planlama, organizasyon, yönlendirme ve denetim olmak üzere yönetsel fonksiyonları işlerken, pratikte dikkatle işletilmesi gereken operasyonel fonksiyonlar da vardır.
Bir şirketin insan kaynakları departmanı çalışanları işe almaktan, işlerinde mutlu ve üretken olmalarını sağlamaktan sorumludur. Ayrıca maaş bordrosu ve sosyal yardım yönetimi ile çalışan ilişkilerini de yürütmekten de bu departman sorumludur.
insan kaynakları departmanlarının çalışma saatleri, genellikle hafta içi mesai saatlerine uygundur ve cumartesi günleri tatildir. Ancak, bazı özel durumlarda, insan kaynakları departmanları belirli bir projenin tamamlanması veya iş yükünün artması gibi nedenlerle cumartesi günleri çalışabilirler.
İnsan Kaynakları alanındaki etkin mülakat tekniklerinin gelişmesiyle birlikte artık adaylar birçok parametreden değerlendirmeye tabi tutulmakta; yeni mezun veya yetiştirilmek üzere alınacak pozisyonlarda bile adaylarla en az 2-3 görüşme gerçekleştirilmektedir.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ KİMLER KATILABİLİR? İnsan Kaynakları Kursu sertifika programı için ön koşul mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri yerine getirebilecek düzeyde ve en az lise mezunu olmaktır.
Firmaların istekleri doğrultusunda işe alım süreçlerini inceleme, CV tarama, adaylarla mülakat yapma, mülakat süreçlerini yürütme, teklif aşamasında adaylarla tekrar iletişime geçilmesi gibi durumlarda staj görürler.
İnsan kaynakları işyerlerinde ihtiyaç duyulan insan gücünü karşılamak ve verimli kullanmak için oluşturulmuş bölümün adıdır. Daha önceleri, personel bölümü olarak, devam takibi yani puantaj işlemi yaparak bordro hazırlayan bir görevi olan bu bölüm günümüzde faaliyet alanını genişleterek bu ismi almıştır.
İnsan Kaynakları Asistanı Ne Demek? İnsan Kaynakları Asistanı, görev aldığı kurumun personel alım süreçlerine destek vermek, adaylarla olan iletişimi yürütmek ve şirket personelinin kayıtlarını tutmakla sorumludur.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
Potansiyel çalışanların, şirketle kurduğu ilk bağ olan insan kaynakları çalışanlarının İngilizce bilmesi bu nedenle önemlidir. Ayrıca İngilizce bilen çalışan işe alınacağı zaman İngilizce mülakat yapılabilmesi için insan kaynakları bölümü çalışanlarının iyi derecede İngilizce bilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri