Diş minesi oldukça sert bir yapıya sahiptir. Ancak birtakım fiziksel veya kimyasal faktörlerden dolayı zarar görmesi muhtemeldir. Özellikle sert kabuklu yiyecekler ve asitli içecekler diş minesinin zarar görmesine neden olurlar. Diş minesi aşındığında kişilerde sıcak-soğuk hassasiyeti ve diş ağrıları meydana gelebilir.
Diş uçlarında tırtıklar, Diş yüzeyinde yumuşak görünüş, Dişlerin birleştiği noktalarda çökmeler ve. Diş aralarında kanamalar görülürse aşınma başlamış demektir.
Mine Tabakasının Aşınması
Mine tabakası, dişin en üst kısmını kaplayan ve dişi dış etkenlere karşı koruyan bir yapıdır. Bu tabakada zaman içerisinde meydana gelen aşınma, diş etlerini de etkiler ve diş etlerinde sızlamaya neden olur.
Dentin, diş minesi kadar sert veya koruyucu değildir, dolayısıyla açığa çıktığında ağız bakterileri ve plak, dişe zarar vermeye başlayabilir. Çürüme devam ederse dişin pulpası tehlikeye girebilir, bu da ciddi durumlarda dişin çekilmesiyle sonuçlanabilir.
Diş ağrısının en sık rastlanan nedeni, diş çürükleridir. Tedavi edilmeyen çürükler, apse yaparak daha da şiddetli ağrıları beraberinde getirebilir. Ayrıca diş minesinin aşınmasından kaynaklanan sıcak-soğuk hassasiyeti de diş ağrısına neden olur.
İlgili 44 soru bulundu
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.
Kalsiyum fosfat ve florürün dişlere ve diş minesine iyi geldiği yapılan araştırmalar sonucunda gözlemlenmiştir. Bu nedenle diş minesi güçlendirme için kalsiyum fosfat ve florür içeren diş macunları ve jeller kullanmaya özen göstermelisiniz.
Diş minesi aşınması ilerlediğinde kompozit dolgu tedavisi öne çıkar. Kompozit dolgu tedavisi etkili olduğu için aşınmanın ilerlemesi durumunda bu tedaviye başvurulur. Diş minesi aşınmasının derecesine bağlı olarak porselen lamina tedavisi de tercih edilir.
Diş minesi kemiğe benzer, zira kaybedilen kısım yeniden elde edilemez. Vücudunuzun diş minesini yeniden geliştirmesi imkânsız olduğundan, amacınız var olan diş minesini güçlendirmek ve onarmak olmalıdır.
Açığa çıkan dentin yüzeyindeki kanallar nedeniyle diş pulpası ısısal değişimlere karşı oldukça hassas olduğu için işlemden sonraki bir kaç gün boyunca hafif ağrı hissetmeniz normaldir. Aynı zamanda yapılan geçici dişler sıcak-soğuğu geçirdiği için de hassasiyetinizin olması normaldir.
Hadis: Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlardı: Ağrıyan dişinin üzerine şehâdet parmağını koyup Yâsin-i şerîfin son tarafını nihayete kadar oku, biiznillah teâlâ şifâ bulur."
· Alkol ve asit bazlı sıvı ve gıda tüketimi. · Reflü: Reflü hastalığı, mide asitlerini ağız boşluğunuza kadar ulaştırır ve asit yapısı barındırdığı içim diş mineleri zarar görmektedir. · Bazı ilaçlar, fazla kullanılan C Vitamini ve de fazla miktarda asit barındıran takviyeler de diş minelerine zarar verir.
Diş hekimlerinin diş taşı temizliği için kullandığı cihazlar diş minesine ve diş etine zarar verecek nitelikte değildir. Temizlik yapıldıktan sonra diş taşı bulunan yüzeyin boş kalmasından dolayı başlarda diş hassasiyeti hissedilebilir.
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
Tedaviler; Estetik diş dolgusu (kompozit) ya da yaprak porselen (porselen lamina) tedavisi. Dolgu işlemini yapmak için, dişinizdeki çatlak bölgedeki renklenme temizlendikten sonra diş minenizle aynı renk dolgu materyali uygulanır .
Diş sızlamasının sebebi olan mikroplardan kurtulmak için tuzlu sudan destek alabilirsiniz. Bunun için bir bardak temiz içme suyunun içine 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edip güzelce karıştırmanız ve hazırladığınız bu tuzlu suyla gargara yapmanız yeterli.
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Hasar zamanla daha da kötüleşir ve bakterilerin minenin altına ve dişin yumuşak iç kısmına daha derin doku tabakasına nüfuz etmesine izin verir. Oradan yayılır ve bir apse, kontamine içerik cebi oluşturabilir. Kırık bir diş, tedavi edilmediği takdirde bakteri toplayarak enfeksiyona veya apseye neden olur.
Diş çizilmesi olarak bilinen durum aslında dişin dış tabakası olan minenin çatlaması durumudur. Mine çatlakları çok çeşitli sebeplerden olabilir. Fakat en sık karşılaştığımız sebeplerden biri dış sıkma ve diş gıcırdatma (Bruksizm) durumlarıdır.
Özellikle çürük problemi yaşıyorsanız ağız çalkalama suları diş hassasiyetinizin azaltılmasında oldukça etkilidir. Ağız gargarasını günde bir veya iki kere kullanabilirsiniz. 1 dakika boyunca ağız çalkalama suyu ile ağzınızı çalkaladıktan sonra tükürün ve en az 30 dakika herhangi bir şey yiyip içmemeye özen gösterin.
Minenin normal rengi açık sarıdan grimsi beyaza kadar çeşitlilik gösterir. Minenin altında dentin bulunmayan dişin uç kısımlarında renk bazen hafif bir mavi tona dönebilir.
Diş etlerini güçlendirmek için vitaminler içerisinde özellikle c vitamini oldukça önemli bir yere sahip olsa da a, b, e, d ve k vitaminleri de oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle besinlerden alınan vitaminlerin yeterli miktarda olmaması halinde mutlaka vitamin takviyeleri kullanmak gerekmektedir.
Diş beyazlatma işlemleri sırasında kullanılan solüsyonlar, belli bir yüzde ile kullanıldığı zaman hiçbir şekilde dişlere zarar vermemektedir. Kullanılacak solüsyonların miktarını da diş hekimi belirlediği için diş minelerinde ve diş etlerinde herhangi bir yan etkiye sahip değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri