Saç diplerinin acıması; alerjik reaksiyona bağlı olarak saç derisinde oluşan tahrişten kaynaklanabildiği gibi, vücutta bulunan enfeksiyon ve hastalıkların habercisi de olabilir. Saç diplerinin acıması ya da saç diplerinde yanma probleminin tedavisi uzun süreceğinden mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız.
Saç derisi kaşıntısı için şampuan kullanarak derinizi temizleyebilir ve kaşıntıyı hafifletebilirsiniz. Saç derisini nemlendirmek kaşıntıya karşı etkili bir yöntemdir. Saç derisi nemlendirici ürünler, saç derisini yatıştırmak ve kaşıntıyı azaltmak için kullanılabilir.
Saç Derisinde Batma, Yanma ve Ağrı: Saçlar sinir hücresi barındırmaz, ancak saçların köklerinde çok sayıda sinir hücresi vardır. Bu nedenle saç diplerinde çeşitli hastalıklara bağlı ağrı, yanma, batma gibi şikayetler görülebilmektedir. Bu şikayetlere genel olarak “saç nezlesi” denilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Saç derisinin ağrımasının ise birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden biri ve belki de en başta geleni, düzensiz ve çok fazla kullanılan saç ürünleridir. Bunun yanı sıra bakteriyel enfeksiyonlar, sivilceler ve bazı hastalıklar da "Saç diplerim acıyor!" diyenlerde görülebilen problemler arasında yer alır.
Saç nezlesi özellikle banyodan sonra ya da deniz veya havuza girildikten sonra uzun süre ıslak kalan saçlarda oluşan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık sonucu saç derinizde batma gibi hisler oluşabilmektedir. Batmaya ağrı, kaşınma gibi sorunlar eşlik edebilir.
Kafa derisinde görülen kaşıntının bir çok sebebi olabilir. Bunlardan en sık görüleni, mantar enfeksiyonu, seboreik dermatit ve yağlı saç egzaması, alerjik reaksiyonlardır. Saç derimizde bir çok yararlı mantar bulunmaktadır.
Saç Diplerinde Kaşıntı
Kaşıntı, yaygın olarak basit kepek problemleri nedeniyle ortaya çıksa da, altında; saçlı deri mantarları, parazitler, saç derisinin pH değerinde meydana gelen bozulmalar ve saç derisi kuruluğu gibi problemler gözlemlenebiliyor.
Bir çay kaşığı karbonatı bir su bardağı suyla karıştırın ve saç diplerinize uygulayarak 10 dakika bekletin. Beklettikten sonra ılık suyla durulayın ve bu uygulamayı haftada bir kez yapın. Zaman içerisinde saç diplerindeki kaşıntının azaldığını göreceksiniz.
Doğru bir tanı için cilt hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Linola şampuan, şiddetli kaşınma problemi yaşayanlara özel olarak geliştiriliyor. Kuru ve hassas saç yapısında görülen kaşınma sorununa geliştirilen ürün yatıştırıcı ve koruyucu etkisiyle öne çıkıyor. Linola şampuanın içeriğinde glikoz bazında formüle edilen güçlü bileşenler mevcut.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Saçlarınızı çok sıcak suyla yıkamak, saç derinizin kurumasına ve saç köklerinizin zarar görmesine neden olabilir. Keza saçta oluşan kaşıntının olası tüm sebepleri, saç derisindeki kurulukla ilişkilidir. Bu nedenle saç derinizi sıcak suyla temas ettirmekten kaçınmalı, saçlarınızı ılık suyla durulamalısınız.
Duştan sonra saç bakımı yaparken nemlendirici bir saç kremi veya maske uygulayın. Bu işlem, saçınızı nemlendirmeye, beslemeye ve yumuşatmaya yardımcı olacaktır. Saç tipinize uygun bir ürün seçin ve saçınıza uygulayın. Ürünü saç diplerine değil, saçın orta ve uç kısımlarına uygulamanız tavsiye edilir.
Derinlemesine temizlik için nazik bir saç peelingi (saçınızı soymayan) kullanın. Saç derisini detoksifiye etmek için kil veya ısırgan otu maskesi uygulayın. Saçınızı yıkarken mikro dolaşımı yeniden etkinleştirmek ve saç derinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için saç derinize iyice masaj yapın.
Kanser tedavisi sırasında neden kaşınırız? Kanser tedavilerinin neden olduğu kaşıntı, çeşitli mekanizmaların bir sonucudur. Birçok tedavi, pruritin kaynağı olan yoğun cilt kuruluğuna yol açar. Diğer tedaviler cildi ışığa duyarlı hale getirerek kızarıklık ve cilt tahrişine neden olur ve bu da kaşıntıya neden olur.
Bu uyuz çeşidi yetişkinlerde genellikle cilt kabarcıklarını içeren başka bir durum olan büllöz pemfigoid ile karıştırılabilir. Saç derisi uyuzu, kafa derisinde meydana gelir ve sedef hastalığına benzeyen pul semptomları gösterir.
Gece olduğunda vücudun ısı düzenlemesi, sıvı regülasyonu ve bariyer fonksiyonlarında bir takım değişiklikler meydana gelir. Örnek olarak gece vakti vücut ısısının azalması ve cilde doğru olan kan akımında artış oluşması kaşıntı gelişimi ile sonuçlanabilecek değişiklikler arasındadır.
Saç egzamasına ne iyi gelir sorusu birçok kişi tarafından merak edilir. Saç egzaması için doğal yağlar kullanmak, saç derisini nemlendirir ve kaşıntıyı azaltır. Jojoba yağı, hindistan cevizi yağı ve argan yağı gibi yağlar, saç egzamasına iyi gelir. Yağları saç derisine masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Saç Köklerinin Öldüğü Nasıl Anlaşılır? Saçlarınız gereğinden fazla dökülüp, dökülen saçların ucunda beyaz noktalar varsa saçınız kökten dökülmüş demektir. Eğer dökülen saçınızın yerine 2 ay içinde yeni saçlar çıkmıyorsa saç kökleriniz ölüyor demektir. Kadınlarda kan değerlerini normalleştirerek bu sorunu çözmek kolay.
Enfeksiyon saç köklerine bulba ulaşmaz ise kalıcı saç kayıplarına neden olmaz.
Rahatlatıcı özellikleriyle bilinen aloe vera jeli veya antimikrobiyal etkileriyle tanınan seyreltilmiş çay ağacı yağı gibi doğal ilaçların kullanılması tahriş olmuş cildi rahatlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri