Dişler gevşek bağ dokusundan oluşan diş pulpasını çevreleyen üç mineralize dokudan (mine, dentin, sement) oluşur. Mine ektodermal kökenliyken dentin, sement ve pulpa ektomezenkimal kökenlidir [12].
Her dental laminada, 10 çoğalma merkezi oluşur. Bunlar alttaki mezenşime doğru büyüyen diş tomurcuklarını meydana getirir. Bu epitel tomurcuklar süt dişlerinin mine organlarıdır. Önce her yarım çenede ön segmentte 4 adet mine organı gelişir.
Dentin, taç kısmında mine; kök kısmında da sement ile örtülüdür.
Minenin organik kısmı, hidroksiapatit kristallerine gömülmüş kollagen fibrillerden oluşmuştur. Minenin organik yapısı içerisinde başlıca metionin ve histidin olmak üzere 16 değişik aminoasit bulunur. Ayrıca organik kısımda, kalsifikasyona yardımcı olan fosfor yüksek oranda bulunur.
Dişlerin kökleri maksilla (üst çene) ya da mandibula (alt çene) içerisine yerleşmiş ve diş eti ile kaplanmıştır. Dişler yoğunluğu ve sertliği farklı çeşitli dokulardan yapılmıştır. Dişler, memelilerin en özgün (ve kalıcı) özellikleri arasındadır.
İlgili 31 soru bulundu
Diş minesi, dişlerinizin görünür olan en dıştaki kaplamasıdır. Diş minesi yarı saydamdır, dişlere ışıltı verir ve kalınlığına bağlı olarak, açık sarıdan mavimsi beyaza ya da griye kadar gidebilen altındaki dentinin rengini gösterir. İnsan vücudundaki en sert maddedir ve yüksek oranda mineral içerir.
Ön dişlerimiz tek köklü, küçükazı dişlerimiz 2 köklü, azı dişlerimiz ise 3-5 köklüdür.
Ameloblastlar, insan vücudundaki en sert madde olan diş minesini oluşturmak için daha sonra mineralize olacak olan mine proteinleri enomelin ve amelogenini salgılayan hücrelerdir.
Diş Minesi Kendini Yeniler Mi? Sıklıkla sorulan sorulardan biri de diş minesi aşınması durumunda mine tabakasının kendini onarma olasılığıdır. Diş minesi kendini onarabilen bir yapıya sahip değildir.
Diş minesi sinir içermez. Bu nedenle acı veya tatlı yiyeceklere karşı duyarlı olamaz. Diş minesi şeffaf fakat sert bir yapı içerir. Sert yapıda olmasına rağmen dış etkenlerden zarar görebilir.
Diş aşınması; diş minesinin kaybıdır ve asite maruz kalmaktan dolayı kaynaklanır. Mine aşınırsa; dişin dentin dokusu açığa çıkar ve hassasiyete sebep olur. Vücudun kemik ve kas gibi bölgelerinden farklı olarak, diş minesinde yaşayan hücre yoktur. Yani, diş minesi bir defa yok olduğunda, vücut onu yeniden oluşturamaz.
Vücutta diğer kemikler gibi diş minesinde hücreler bulunmadığından, tekrar diş minesinin oluşması mümkün değildir. Bu yüzden de diş minesindeki aşınmaya engel olmak gereklidir. Diş minesi aşınması genellikle, diş oyuklarında, dişin diş yüzeylerinde ve kesici diş kenarlarında meydana gelen bir aşınma durumudur.
Diş minesinin en büyük aşınma nedeni, asitli ve nişastalı yiyeceklerdir. Bu tarz yiyecekler sonrası dişler fırçalanmadığı taktirde, diş aralarında artıklar birikir. Bakteri üremesine neden olan bu durum ise zamanla diş minesinde aşınmalara ve sonrasında ise diş kaybına sebeptir.
Mine dokusunun kalınlığı dişin değişik bölgelerinde farklılık gösterir. Kesici dişlerin insizal kenarında ortalama 2 mm dir. Premolar dişlerin tüberküllerinde 2.3-2.5 mm kalınlığında ve molar dişlerin tüberküllerinde ortalama 2.5-3 mm kalınlığa ulaşır.
Tedaviler; Estetik diş dolgusu (kompozit) ya da yaprak porselen (porselen lamina) tedavisi. Dolgu işlemini yapmak için, dişinizdeki çatlak bölgedeki renklenme temizlendikten sonra diş minenizle aynı renk dolgu materyali uygulanır .
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
· Alkol ve asit bazlı sıvı ve gıda tüketimi. · Reflü: Reflü hastalığı, mide asitlerini ağız boşluğunuza kadar ulaştırır ve asit yapısı barındırdığı içim diş mineleri zarar görmektedir. · Bazı ilaçlar, fazla kullanılan C Vitamini ve de fazla miktarda asit barındıran takviyeler de diş minelerine zarar verir.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur. Dişetinin cerrahi tedavisi ve implant uygulamalarından sonra yara iyileşmesi gecikir.
İyi nitelikteki bir diş macununun pH düzeyi 8 ile 9 arasında yer almaktadır. pH cetveli içerisinde yediden büyük değer almış olan maddeler baz veya bazik madde şeklinde isimlendirilmektedir. Bu nedenle diş macunu bazdır.
Mine, metal nesnelerin parlak kırmızı hale gelen yüksek sıcaklıkta çeşitli maddelerin eritilerek birleştirilmesiyle camsı bir yüzey olacak şekilde kaplanmasıdır. Mine, Soda, Boraks, Silisyum, Kurşun Oksit karışımından oluşur. Mine renksiz ve saydam bir camdır. Mineye rengi veren metal oksitlerdir.
Dişin minesi yani dişinizin sert dış tabakası, kalsiyum fosfat gibi minerallerden oluşur. Diş minesi, kemikten daha serttir. Aslında, vücudunuzdaki en sert maddedir. Bununla birlikte, kemiklerin aksine, diş minesi herhangi bir canlı doku içermez.
Ağızın yan tarafındaki küçük azı dişlerinin çoğunlukla 2 kök ve 2 ya da 1 kanalları mevcuttur. Üst çenedeki büyük azıları genelde 3 kök ve 3 ya da 4 kanalları varken, alt çenedeki büyük azıların 2 kök ve 3 ya da 4 kanalları bulunur.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır.
Alt molarlar, çiğneme işlevinde büyük öneme sahiptir, alt diş arkının en büyük ve kuvvetli dişleridir. Diğer bazı dişlerden farklı olarak kökleri o kadar uzun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri