Hava ile araç içerisine giren kir, toz gibi etmenler rölanti motoru içerisine yapışır zamanla kullanıma bağlı olarak tıkanmalar meydana gelir. Aynı şekilde araç içerisinde kullanılan yağ ve diğer etmenler de zaman içerisinde rölanti motoru tıkanmasına neden olur.
Rölanti motoru arızası nasıl anlaşılır? Araç rölantide stop ediyor yada rölanti devrinde. dalgalanmalar oluyorsa, rölanti motoru arızası var. demektir.
Dalgalanma ve Titremede Temel Sebepler
Buji , buji tırnakları ayarsız ve aralıkları bozuk yağlanma olabilir. Buji kabloları ve ateşleme bobini arızası olabilir. Avans ayarında bozulma sente atlatma (trigerin yanlış takılması) ateşleme zamanlamasının zoulmasına sebep olabilir. Rölanti valfinin bozuk olması.
Eğer bu çalışma ayarı, ayarsız olursa araç kendi kendine stop edecektir. Frene basınca rölanti düşmesi veya yükselmesi olursa da, aracınız fazla yakıt harcayacaktır. Bu da maddi anlamda sizlere zorlayacaktır. Araçlar üretilirken, rölanti, fabrikada tespit edilmektedir.
Araç rölantide stop ediyorsa; ateşleme sisteminde, boğaz kelebeğinde, egr valfinde ve rölanti ayarında sorun olabilir. Araç vites geçişlerinde stop ediyorsa; maf sensörü ve rölanti motorunun arızalandığından söz edilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Düşük rölanti hızı genellikle kirli hava filtresi, tıkalı yakıt enjektörleri, hatalı bujiler veya aşınmış valf contaları gibi çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir.
Bu da aracın performansını etkileyebilir ve motorun ömrünü kısaltabilir. Rölanti ayarı, genellikle aracın elektronik kontrol ünitesi (ECU) tarafından yapılmaktadır.
Rölanti devrini ayarlamak için, rolanti ayar civatası üzerindeki kontra somunu gevşetin ve devri artırmak için saat yönünde, azaltmak için saat yönünün tersine çevirin. Karışımı ayarlamak için, yakıt karışımını zenginleştirmek için rolanti vidasını saat yönünde veya daha az yapmak için saat yönünün tersine çevirin.
Rölanti ayarı; motorun stop etmeden, her an hızlanabilecek durumda bulunduğu devir sayısına denir. Her araç için bu değer farklı olabilir. Genellikle 500 – 1000 devir/dakika arasındadır.
Rölanti; aracın çalışabileceği minimum devir sayısına denir. Motor, rölanti durumdayken motor çalışmaya devam eder. Ancak rölanti devrinde bir dengesizlik olursa motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarının yüksek olması durumunda ise yakıt sarfiyatı fazla olur.
Motor. Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Arabanın beynine bağlı. Araç rolantide iken direksiyonu çevirince basınç farkını anlayıp sanki klima açılmış gibi ya avans açıyor yada rolanti sensöründen hafif gaz veriyor. Böylece rolanti dalgalanmıyor.
Soğuk motorda hava ve yakıt karışımının ısınıp verimli ateşlemeyle yanana kadar dengeye gelmesinden kaynaklanan normal bir durum.
Motora dolması gereken hava alınamadığında araç düzgün çalışmaz. İlk marşa bastığınızda aracın geç çalıştığını gözlemleyebilirsiniz. Eğer aracınız rölantideyken siz hiç gaz vermediğiniz halde rölanti değeri dalganıyorsa ve gerektiği gibi sabit kalamıyorsa gaz kelebeğinde bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz.
Rölanti dengesizliği olarak da bilinen rölanti dalgalanması araç motorunun çalışması sırasında devirde farklılıkların meydana gelmesi sebebiyle oluşan bir sorundur. Bu dengesizliğin yüksek düzeylerde seyretmesi çoğu zaman motorun durması ile sonuçlanmaktadır.
Fakat dizel araçlarda boğaz kelebeği ya da rölanti motoru gibi araç parçaları bulunmadığı için bu araçlarda rölantide çalışmayı enjektörler ayarlar. Aracın gaza basmadan 0,850 ila 0,950 devir arasında çalışıyor olması rölantisinin düzgün olduğunu gösterir.
Düzensiz motor rölantisi, Sarsıntılı çalışma
Eskimiş buji kablolarının en sık görülen belirtisi kaba motor rölantisidir. Buji kabloları, elektrik akımının bir aracın elektrik sisteminden motor bujilerine aktarılmasından sorumludur, burada elektrik akımı motorun hava / yakıt karışımını ateşlemek için kullanılır.
Rölanti motoru arızası durumunda hava kaynağı yetersiz kalabilmektedir. Hava kaynağı tam olarak alınamaması rölanti motorunu tıkar ve araç stop eder. Uyarı Lambası: Rölanti aracın doğru bir kullanım sağlaması için önemlidir. Bu nedenle rölantide oluşabilecek herhangi bir hata daraç uyarı vermektedir.
Rölanti dalgalanması, aracın motorunun boşta çalışırken devir saatinin dalgalanmasıdır. Bu dalgalanmalar genellikle rölanti kontrol sistemi veya bir bileşeninde bulunan arızadan kaynaklanır. Bu bileşenlerin arızalanması sonucu araçta rölanti dalgalanması meydana gelebilir.
son hıza bir etkisi olmaz ancak ivmelenme ve çekişe etkisi olur. hava ayarı motora giren havayı her daim belli eder ; hava ayarını tam sıkarsanız karbüratörde sızıntı kaçak felan yoksa gaz verilmiş halde motor sönmez ama yüksek devirde keser, devirlenemez.
Motor için en verimli yanma; Benzin ve hava karışımının tümünün yanması ile meydana gelir. Bu verimin seviyesine ise avans ayarı denir. Silindir içerisine emilen benzin hava karışımı, buji kıvılcımı çıktığı ilk andan itibaren tükenmez. Aynı zamanda yanması uzun süreli bir eylem de değildir.
O iğne seviyesini aşağı indirirseniz benzin az gider (ilk çeyrek gaz tepkimesi) motora ve fakir karışım olup uzun vadede motora ZARAR verirsiniz. Karışımdaki Az benzin ısıyı yükseltir.
Vidanın elle ya da tornavida ile çevrilmesiyle motorun içine giren hava miktarı ayarlanarak ideal rölanti ayarı yakalanabilir. Aracın modeli veya tipine göre ortalama değer 500 ilâ 1000 devir / dakika arasında değişir. Bu ayarı iyi yapabilmek için aracınızın ideal rölanti devrini bilmeniz gerekir.
Dizel Motor Titreşiminin Nedenleri Motor takozları olarak da bilinen bu bileşenler motoru destekler. Konuşmacılar ve motor arasındaki kamalar arasında kauçuk var. Bu kauçuk zamanla işlevini yitirdiği için motor harekete ve dolayısıyla titreşime neden olur. Araç motor değişimi bu konuda yardımcı olabilir.
Karbüratör benzinli motorlarda benzini hava karışımı yoluyla silindirlere göndererek yanacak yakıtın yanmasını sağlar. İçten yanmalı motorlarda kullanılan aygıttır. Motora gerekli olan benzin, hava karışımını değişik şartlara göre 1/15 (Benzin – Hava) oranında karıştıran elemandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri