Güneş kelimesi, Orta Türkçede yer alan ve aynı anlama gelen küneş sözcüğünden evrilmiştir. Bu kelime ise Eski Türkçede yer aldığı tahmin edilen ancak yazılı örneği bulunmayan, "gün ışımak, aydınlanmak" anlamındaki *küne- sözüne +Iş ekinin eklenmesiyle türetilmiştir.
güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
soğuk - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe soġık “soğuk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Arapça ve Farsça zamān زمان “vakit, çağ, devir” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice ve İbranice aynı anlama gelen zəmān זמן sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Akatça simānu “belirli bir gün ve zaman, an” sözcüğü ile eş kökenlidir.
İlgili 45 soru bulundu
gündüz - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe küntüz “öğle vakti, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kün “gün” ve Eski Türkçe tüz “düz” sözcüğünlerinin bileşiği olabilir; ancak bu kesin değildir.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için uyu- maddesine bakınız. uykuluk: Kuzunun gırtlağında bir irice bez.
sıcak - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi issicek veya ıssıcak “sıcak, sıcaklık” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi aynı anlama gelen issi sözcüğünden Türkiye Türkçesi +çAk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ısı maddesine bakınız.
ışık - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaşuk “ışık, güneş” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yaşu- “ışımak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ışı- maddesine bakınız.
(Bul/Bol) kökünden türemiştir. Gökyüzünde su, buz veya toz zerreciklerinin yoğunlaşmasıyla oluşan yığın. Üretme, yapma, oluşturma kavramlarıyla bağlantılıdır. Kelime kökü bolluk kavramını ihtiva eder.
akşam - Nişanyan Sözlük. Soğdca χşām “akşam, akşam yemeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca χşapn veya xşaf- “gece” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe śyāma श्याम “kara, karanlık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Farsça bāzār بازار “çarşı, alışveriş edilen yer” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen vāzār sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Soğdca aynı anlama gelen vāçarn sözcüğü ile eş kökenlidir.) Bu sözcük Eski Farsça vahā-çarāna- “alışveriş-yeri” sözcüğünden evrilmiştir.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
"Gök": (Göğ/Gök/Kök) kökü. Gökyüzü. Mavi renk, yükseklik, sonsuzluk, güzellik, genişlik, enginlik gibi anlamlar içerir. Tanrısallık ifade eder.
ay - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir.
uzay - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uz fiilinden Yeni Türkçe +(g)Ay ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için uz² maddesine bakınız. Bir cismin «uzay» içinde doldurduğu açıklığa o cismin «Hacım»ı denir.
gönül - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe köŋül “göğüs, (mecazi) yürek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kög “sada, avaz, şarkı” sözcüğü ile eş kökenlidir.
aralık - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ara sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lIk ekiyle türetilmiştir.
"Yıldırım" ismi, Türkçe kökenli bir isim olup "çabuk ve güçlü" anlamına gelir.
Orta Türkçe ısla- veya ısıl- “sulamak, ıslatmak” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen suvla- veya suvul- fiili ile eş kökenlidir. Bu fiil Eski Türkçe suv “su” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lA- ekiyle türetilmiştir.
yağmur - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaġmur “yağmur” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaġ- fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
Çay kelimesinin dünya dillerinin pek çoğundaki kökeni, dünyaya yayıldığı Çin'de yer alan dillere dayanır. Mandarin lehçesindeki ç'a, Min lehçesindeki (Amoy) t'e ve Kantonca çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzları olup, çayın dünyaya yayılmış farklı söyleniş şekillerinin kökenini oluştururlar.
Telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos “Uzak” ve Phone “Ses” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Türkçeye Fransızca telephone'den geçmiştir.
olay - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi ol- fiilinden Yeni Türkçe +(g)Ay ekiyle türetilmiştir.
Tıpkı Farsça seyyare سیّاره'nin “gezmek” anlamındaki seyir/seyr kökünden geliyor olması gibi, planet ve gezegen de “gezmek” kökünden gelen kelimelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri