Dr. Apoena de Aguiar Ribeiro'ya göre sabah uyandığında insanın ağzındaki bakteri seviyesi en üst seviyeye çıkıyor ve "bu yüzden uyandığımızda ağız kokumuz olur" diyor. Diş sağlığı uzmanları genelde sabah ve yatmadan önce olmak üzere günde iki kez diş firçalamanın ideal olduğunu belirtir.
Kalkar kalkmaz dişlerinizi fırçalamadan su içip bir şey yerseniz, bütün gece ağzınızda oluşan toksinleri bağırsaklarınıza indirmiş oluyorsunuz. Bu nedenle uyanır uyanmaz dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın. Isı değişimlerini yok sayarak yataktan üzerinize bir şey almadan kalkmak hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Tükürük içerisinde bakterilerin faaliyetlerini kısıtlayan enzimler mevcuttur ve gece tükürük akış miktarı oldukça düşer, dişleriniz korunmasız kalır.
Her gün sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce ikişer dakika diş fırçalamak, ağız ortamındaki gıda artıkları ve mikropları gidermeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak diş çürüğüne yatkın olan ve kötü beslenen bazı kişilere her yemekten sonra diş fırçalama önerilebilir.
Uyandığınızda, florürlü bir diş macunu ile dişlerinizi fırçalayarak bu tattan ve kokudan anında kurtulabilirsiniz. Ayrıca kahvaltıdan önce dişlerinizi fırçalayarak kahvaltıda yiyeceğiniz asitli yiyeceklere karşı da dişlerinizi koruyacak bir kalkan oluşturmuş olursunuz.
İlgili 36 soru bulundu
Herkesin bildiği en temel diş bakım işlemi de olsa, özellikle geceleri diş fırçalamak bazen atlanıyor. Oysa özellikle uyumadan önce diş fırçalamanın önemi büyük. Gece boyunca kapalı olan ağız içinde diş çürüğüne sebep olan bakteriler çok daha fazla ve hızlı çoğalıyor.
Fırçaladıktan sonra ağzınızı çalkalamak
Hijyen uzmanlarımızın tekrarladığı yaygın bir fikir, dişlerinizi fırçaladıktan sonra (buna su ile durulamanın yanı sıra gargara da dahildir) durulamamanız gerektiğidir. Dişlerinizi duruladığınızda, diş macununun florür ve mine koruyucu özelliklerini de yıkarsınız.
Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bu bakterileri temizlediğini söylüyor. Dr. de Aguiar Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bir başka faydasının, diş için koruyucu faktörlerden biri olan tükürük üretimini hızlandırmak olduğuna dikkat çekiyor.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Diğer araştırmalar ise diş fırçalamanın zamanının önemli olmadığını, önemli olanın dişlerin düzenli ve doğru bir şekilde fırçalanması olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan sabah aç karna fırçalamak ağız sağlığı açısından birçok avantaj sağlar.
Günde 3 kereden fazla diş fırçalama işlemi yapmak diş macununun da etkisiyle diş yüzeyine ve diş minelerine zarar verebilir. Bu nedenle günde 3 kere en az 2 dakika boyunca dişler fırçalanmalıdır. Gerektiği durumlarda ya da isteğe bağlı olarak ağız gargarası ürünlerinden faydalanabilirsiniz.
Dişlerimizi fırçalama konusunda 3 günün üzerinde ihmal etmememiz gerekiyor. Çünkü 3 günün sonunda bakteriler aşırı üreme fırsatı bulmaya başlıyor. Bu da ciddi plakların oluşmasına neden olabiliyor.
Diş fırçası, diş fırçalama işlemi öncesi ıslatılmamalıdır. Çünkü diş fırçasının kılları ıslatıldığı zaman sertliğini kaybedecektir. Diş macunun köpürmesi için gerekli sıvı tükürük tarafından sağlanacaktır.
Ancak ağzınıza su girdiğinde diş macununuzdaki florürün verimliliği düşer. Bazılarınız ağzını arındırmak isteyecektir. Su yerine flouride içeren bir gargara veya ağız yıkama suyu kullanın. Ayrıca su içmek veya içecek tüketmek için dişlerinizi fırçaladıktan sonra en az yarım saat bekleyin.”
Diş minesini aşındırır: Aşırı diş fırçalamak; dişin minesini sıyırarak daha sarı görünmesine yol açabilir. Diş minesinin aşınması güçtür; fakat bu mümkün olabilir. Eğer bu durum meydana gelirse, dişin dentin tabakası olarak isimlendirilen ikinci tabakası açığa çıkar.
Cevap: Macun olmadığı durumlarda sadece su ile de dişlerin fırçalanması yeterli olabilir. Ancak günde en az iki kere diş macunu ile fırçalanması gereklidir.
Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır? Doğru diş fırçalama en az iki dakika yani tam 120 saniye sürse de çoğu yetişkin dişlerini bu kadar süre fırçalamaz. En az iki dakika fırçaladığınızdan emin olmanız için zaman tutabilirsiniz.
Süper plak, tartar ve diş eti iltihabı Dişlerimizi bir ay kadar fırçalamazsak oluşan plak birikimi, diş eti hastalıklarına yakalanma olasılığını önemli ölçüde artırır. Bu aşırı plak birikimine, süper plak adı verilir. Süper plak, dişimizle diş etimizin birleşme çizgisine yerleşmiş bakteri kolonileri demektir.
Dişleri günde 5 defa fırçalayın (YANLIŞ)
Özellikle dişlerin boyun bölgelerinde aşınma sonucu kırıklar oluşabilir. Bu kırıklar ise ciddi şekilde hassasiyet problemi yaşatır. Özellikle uyumadan önce diş fırçalamanın önemi büyük.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Diş fırçalama işlemi ortalama 2 dk sürmeli, her dişin üzeri 8-10 kez fırçalanmalıdır. Diş fırçalarken mutlaka diş diş eti birleşim yeri özellikle fırçalanmalıdır. Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir.
Öncelikle, dişlerimizi ne sıklıkla fırçalamamız gerektiği sorusunu cevaplayalım ve ardında yatan mantığı izah edelim: Hem Türk Dişhekimleri Birliği hem de Amerikan Diş Birliği, günde 2 defa, flüorürlü diş macunlarıyla, her biri en az 2 dakika sürmek kaydıyla dişlerinizi fırçalamayı önermektedir.
Diş Hekimi Pertev Kökdemir uyarıyor: “Diş fırçanızı banyoda, özellikle de klozete yakın bir şekilde asla saklamayın!” Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'nin banyo temizliği ile ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, banyonuzdaki diş fırçaları çok miktarda bakteri barındırabilir.
➡️ Dişlerinizi fırçalamaya başlamadan önce diş fırçanızı ıslatmamıza gerek yoktur çünkü diş macununun ıslatılması, macunun etken maddesinin etkinliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Diş macununun, ağızda doğal bir şekilde ıslanması tavsiye edilmektedir.
Macun olmazsa ağız diş sağlığı olmaz diye birşey yok" dedi. Diş macunlarının ağızda hoş koku ve ferahlatıcı bir etki oluşturmak için kullanıldığını söyleyen Devrim, "Macunsuz da ağız temizliği çok rahat yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri