CV'nizi internet üzerinden gönderebileceğiniz iki format mevcuttur. Bunlardan biri Adobe dosya türü (.pdf), diğeri de Microsoft Word dosya (.doc) türüdür. CV'niz için hangi formatı seçmek en iyisidir? Bu duruma göre değişebilmektedir fakat genellikle PDF, CV'niz için en ideal formattır.
Adaylar göz yoran renklerden kaçınmalıdır. CV şablonunuzdaki renkler en fazla 2 ya da 3 taneyi geçmemeli. Bilgilerinizin yazdığı yerin arka planı okurken göz yormaması için beyaz veya açık renk olmalı. Renkler arasında kontrast oranı göz önünde bulundurulmalı, mümkün olduğunca çok koyu renklerden kaçınılmalıdır.
CV açılımı şudur; Curriculum Vitae. CV Türkçe karşılığı nedir sorusunun yanıtını da iliştirelim satır aralarımıza. CV kısaca özgeçmiş demektir; beceriler, deneyimler, eğitim durumu, iş tecrübesi ve benzeri gibi konularda hazırlanan kişiye ait hayat özetidir diyebiliriz.
İş e-postaları genellikle hafta içi, saat 08:00 ile 19:00 saatleri arasında gönderilir. Profesyonel görünmek ve fark edilmek için bu saatler arasında bir e-posta göndermek en doğru tercih olacaktır.
Gönderilen bölüme CV göndereceğiniz şirketin mailini yazınız. (Örnek: [email protected]). Konu bölümüne İş Başvurusu, iş bavurusu cv, isim soy isim cv gibi şeyler yazabilirsiniz. İleti alanına ise CV'nin yükleyiniz ve isterseniz birkaç cümle bir şey yazabilir ya da yazmayabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Dolayısıyla, misalen, güneş gözlüğüyle CV fotoğrafı çekilmemelisiniz. Ayrıca gözleriniz objektife bakmalı, başka bir yere değil. Ya da selfie de çekmenizi asla önermiyoruz, neredeyse hiçkimse CV fotoğrafı olarak selfie kullanmaz.
İşe alım uzmanları veya iş verenler genellikle yaşınızı öğrenmek ister fakat yaşınızı CV'nizde belirtme zorunluluğunuz yoktur. CV'nizde önemli olan iş deneyimleriniz, eğitiminiz ve becerilerinizle ilgili pozisyon için ideal aday olduğunuzu gösterebilmenizdir.
Kişisel bilgilerinizi yazmayın.
CV'nizde medeni durumunuzu, dininizi veya TC kimlik numaranızı yazmanıza gerek yok! Çünkü artık işveren tarafından bunların sorulması tarih oldu. Sizin kişisel bilgileriniz ne yaptığınızla belirlenir.
Cümle yapısının düzgün olmasına, imla hatalarının bulunmamasına özen gösterin. (TEDU 400 vb. gibi) • Önceki işinizden ayrılma sebebinizi ya da maaş beklentinizi yazmayın. Büyük yazı karakterleri kullanmayın.
✓ Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı. ✓ Uyruğunuzu yurtdışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsiniz. ✓ Mezun olduğunuz programları ters kronolojik sıra ile yazın. ✓ Okurken aldığınız dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanızı belirtin.
Not ortalamanız yüksekse bunu CV'nizde belirtmenizi öneririz. Genellikle 3.5 ile 4.0 arası yüksek not ortalaması olarak kabul edilir. Not ortalamanız yüksek değilse bunu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
Öncelikle, CV'nizin düzeni ve tasarımı göz yormayan ve tertipli halde olmalı, göze karmaşık görünmemelidir. İpucu: CV'nizin kağıt düzeninde en değerli noktası orta üst bölümüdür. CV'nizi inceleyen bir kişinin CV'nizde ilk baktığı yer genellikle burasıdır.
İlgili nitelikler ve iş deneyimi
CV profili, CV'nizdeki ilk öğe olduğundan, bir işe alım görevlisi, pozisyonun gereksinimlerini karşıladığınızı hemen görebilir. Ayrıca çalıştığınız sektörlerin ayrıntılarını ve sahip olduğunuz iş unvanlarını da ekleyin.
Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.)
Öz geçmişinizdeki fotoğrafa bakanlar, profesyonel bir görüntü ile karşılaşırken, aynı zamanda aradıkları kişinin ifadesini de görmelidirler. Bunu sağlamak için, fotoğraf çekilirken objektife doğru bakmalı, kendinizi rahat hissettiğiniz bir duruş sergilemeli ve güven veren hafif bir gülümseme ile poz vermelisiniz.
Yurt dışında ve özellikle ABD ve diğer Batı ülkelerinde CV'lerde fotoğraf kullanımı kesinlikle önerilmiyor. Bu yüzden yurt dışındaki pozisyonlar için başvuru yaparken hiçbir şekilde fotoğraf kullanmamaya özen göstermelisin. Öte yandan Türkiye'de ise fotoğrafsız özgeçmişler iyi karşılanmıyor.
Öncelikle CV`nin maddeler halinde yazıldığını bilmeliyiz. Aynı zamanda Özgeçmiş ile de karıştırmamak gerekir ki özgeçmiş maddeler halinde yazılmaz. İş başvurularında sık kullanılan `kısa özgeçmiş`tir. CV`de tarih ve imza kesinlikle olmaz.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik. Takım çalışması
Tüm işlerinizi tek bir sayfaya dahil edebiliyorsanız, rahatlıkla tek sayfada CV'nizi oluşturabilirsiniz. Yapamıyorsanız, sahip olduğunuz en eski işleri veya başvurduğunuz işle ilgili olmayan işleri eklememeniz gerekmektedir.
CV dosyasının adı "Ad Soyad" olarak kaydedilmelidir; "yeni cv, özgeçmiş son, cv revize, güncel özgeçmiş" vb. ciddiyetten uzak isimlerle kaydedilmemeli ve gönderilmemelidir.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Araştırmalar da işe alım uzmanlarının çoğunluğunun ideal CV uzunluğunu 2 sayfa olarak tanımladığını göstermektedir. Öğrenciyseniz, yeni mezun olmuşsanız veya iş deneyiminiz henüz azsa CV'niz 1 sayfa olabilir. Bu oldukça doğaldır ve işe alım uzmanları tarafından da öyle görülecektir.
CV'lerine iş tecrübesi yazamayan yeni mezunların stajlarını, eğitim, sertifika ve seminerlerini eksiksiz yazmaları çok önemli. Yeni mezun CV'lerinin, farklı özellikleri ön plana çıkarması gerekiyor. Örneğin, özgeçmişte okul ve staj dönemindeki somut başarılardan bahsedilmesi mülakata çağrılma şansını artırır.
CV'de ehliyet bilgimi nereye eklemeliyim? Özgeçmişinize tek bir sürücü belgesi bilgisi yazacaksanız bunun için ayrı bir bölüm oluşturmanıza gerek yoktur. Halihazırda var olan “Ek Özellikler,” “Beceriler,” veya “Özel Bilgi ve Beceriler” gibi bölümlere sahip olduğunuz sürücü belgesi sınıfını yazabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri