Fakat dişte oluşan derin çürükler pulpaya erişebilir ve bunun zamanında tedavi edilmemesi dişteki sinirlerde tahribata neden olur. Diş içerisindeki bu doku kendi kendine iyileşme özelliğine sahip değildir. Bu nedenle dişteki sinirlere erişen bakteriler sinirlerin ölmesine neden olur.
Uzman diş hekimlerinin yapacağı işlemler ile ölen sinirler dişten sıyrılabilir. Ölen sinirler dişten uzaklaştığında uzmanlıkla tedavi uygulanır ve dişleriniz yeniden canlı bir forma kavuşabilir.
Diş sinirlerinde meydana gelen ölümler sonucunda dişler canlılığını yitir ve bu süreç içerisinde dişlerde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Örneğin diş ve diş etlerinde çürük oluşumuna, diş eti kanamalarına ve apse oluşu gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Sinirler Öldüğünde Oluşan Sorunlar Nelerdir ? Dişin canlılığını kaybetmesi sonucunda ısırma ve çiğneme esnasında nedeni belli olmayan ağrılar ile karşılaşılabilir. Sıcak ve soğuk içeceklerin tüketimi esnasında yaşanan sızlamalar diğer bir ölmekte olan veya ölen diş sinirlerinin neden olduğu sorunlardandır.
Dişteki sinirler öldüğünde tedavi için uygulanabilecek iki farklı yöntem vardır. Bunlardan bir tanesi kanal tedavisi diğeri ise diş çekimidir. Uzman diş hekimleri ya da endodontist kanal tedavisi için ilk olarak sizlere lokal anestezi uygularlar. Bu sayede işlem sırasında hiçbir şekilde ağrı ya da sızı hissetmezsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Pulpa sinirlerindeki kan damarları basıncı şişliği, dişinizin ölmüş olabileceğine işaret eder. Isırma veya çiğneme sırasında nedeni bilinmeyen ağrı veya acı yaşayabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içecek içerken aşırı hassasiyet yaşanması, ölü veya ölmekte olan bir sinirin başka bir işareti olabilir.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Kanal tedavisi yeterince özenli uygulanmamışsa diş çürümeye devam edebilir. Genelde çürümenin nedeni sinirlerin iltihaptan tam olarak temizlenmemiş olmasıdır. Bunda yetersiz ekipman ya da dikkatsizliğin etkisi olabilir.
Kanal tedavisinden sonra dişlerde çürüme oluşur mu? Olursa ne olur? İşte bu sorularının yanıtlarını sizler için araştırdık. Kanal tedavisi bir dişe uygulandığı zaman, diş köklerinde bulunan sinirleri aldığı için tekrardan bir çürüme söz konusu olmaması gerekir.
Dişte meydana gelen bu olumsuz durumlar dişin canlılığını yitirmesine neden olabilmektedir. Pulpanın tedavi edilmemesi durumunda ise burada apse ve şiddetli ağrılar meydana gelir.
Dişlerin yapısında, sert ve yumuşak dokular bir aradadır. Bir dişin iç katmanında yer alan sinirler hasar gördüğünde, kan akışı durabilir. Bu durum, enfeksiyona yol açabilir. Bir süre sonra sinirler ölebilir ve diş artık canlı özelliğini kaybeder.
Bir sinirde hasar olması, beyine giden ya da beyinden çıkan sinyallerin iletimini durdurabilir. Bu durum da kasların çalışmasını engelleyerek, o sinirin ulaştığı alanda bir hissizlik oluşmasına neden olabilir. Sinir lifleri bozulduğunda, sinirin beyinden en uzak olan ucu ölür ve yalıtımda herhangi bir bozukluk oluşmaz.
Kulaklar, çene kemiğinin sonunda yer alıyorlar. Dişlerle aynı doku ve sinirle birbirlerine bağlıdırlar. Dişlerde oluşacak bir hassasiyet ağrı olarak kulaklara vuracaktır.
Aşırı ağrı hissetmenizin nedeni, tedavinin tam olarak bakterilerin veya enfeksiyonun kaynağını giderememiş olması olabilir. Bu probleme dolguyla ilgili bir sorun veya dişte oluşan ufak bir çatlak neden olabilir. Kanal tedavisinden sonra birkaç gün boyunca şiddetli ağrı hissederseniz diş hekiminize başvurun.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
İlk tedaviden sonra akseden diğer sorunlar neticesinde tekrar kanal tedavisi uygulanmasında herhangi bir sıkıntı yoktur.
Bir çok nedenden dolayı iltihaplı diş, kanal tedavisinden sonra beklendiği gibi iyileşmez ve aylar ve hatta yıllar sonra akut duruma geçip ağrı yapmaya başlar veya yeni enfeksiyon oluşabilir.
Gıda birikimi de diş eti kanamasına ve beraberinde diş eti hastalığını tetikleyebilir. Ayrıca çürük doku, dişin sinirlerinin bulunduğu pulpa odasına kadar ulaşırsa dişin siniri enfekte olur ve dişe kanal tedavisi yapılmak zorunda kalınır.
DOGRUSU: İyi yapılmış bir kanal tedavisinin başarı oranı yüzde 90-95 olarak gösteriliyor. Yani iltihap ya da ağrı gelişmiyor.
Beyaz Işık Ağız Diş Sağlığı polikliniklerinde kanal tedavisi tamamen ağrısız ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmektedir. Kanal tedavisinden sonra dişler fırçalanmaya devam edilmelidir. Kanal tedavisi görmüş bir diş çürümeye devam edebilir. Kanal tedavisinin yapılması dişin çürümeyeceği anlamına gelmez.
Kanal Tedavisinde Diş Renginin Koyulaşması
Dişin kökündeki sinirler alınır ve içine konulacak olan özel bir malzemeyle doldurulur. Diş bu işlemden sonra ölü bir diş olacağı için dişin rengi zaman içinde koyulaşır.
Bir dişin sinir dokusu veya pulpası hasar gördüğünde, parçalanır ve bakteri burada çoğalmaya başlar. Bakteriler yoğun bir enfeksiyona veya apseye yol açabilir. Apse, diş köklerininin sonunda oluşan irin dolu bir şişliktir.
Diş kökünde iltihap olan dişlere kanal tedavisi yapıldıktan sonra iltihap hemen geçmeyeceği için baskı sonucu ağrı olabilir. Kanal tedavisi işlemi dişin içindeki sinir ve damarları alma işlemi olduğu için o bölgede dişin çevre dokusunda yara oluşacaktır, bu oluşan yaranın iyileşme süresince bir ağrı yapması normaldir.
Diş üzerinde yeni dolgu yapıldığında oluşan bir baskı söz konusudur. Özellikle uzun süreli eksik bulunan bir diş tamamlandığında bu dişe temas eden dişler durumu yadırgar. Oluşan bu baskı neticesinde ağrı meydana gelebilir. Sadece diş değil aynı zamanda diş eti de durumdan etkilenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri