Kitapta kahveye dair anılar da var! Atatürk'ün Türk kahvesine düşkünlüğünü onun yakınlarında bulunan kişilerce yazılmış anılardan biliyoruz. Sabah kalkar kalkmaz etrafındakilerden ilk istediği günlük gazeteler ve sade Türk kahvesiydi.
Atatürk'ün gün boyu en az 15-16 kahve ve 40 kadar sigara içtiği biliniyor.
Atatürk Türk kahvesi kaç tane içerdi? Atatürk günde kaç bardak kahve içerdi? O dönemden gelen kaynaklar ve Atatürk'ün yanında olan kişilerin aktardığı anılara göre Mustafa Kemal, günde en az 15 fincan kahve içerdi.
Çocukluğunu Selanik'te ailesiyle birlikte geçiren Atatürk, annesinin yaptığı Selanik usulü ıspanaklı böreği de çok seviyormuş. İçkilerden rakıyı seven Atatürk, meze olarak da favayı tercih ediyormuş. Bu yüzden sofralarında fava olmasını rica ediyormuş.
Mustafa Kemal Atatürk, her ne kadar kahve düşkünlüğü ile bilinse de - ki kendisi sabah kahvaltısında ayran, çay içmekle beraber günde 10-15 fincan orta kahve içermiş- aslında hem Türkiye'de çay içimini, hem de Rize'nin çay üretimini destekleyen biri.
İlgili 25 soru bulundu
Kitapta kahveye dair anılar da var! Atatürk'ün Türk kahvesine düşkünlüğünü onun yakınlarında bulunan kişilerce yazılmış anılardan biliyoruz. Sabah kalkar kalkmaz etrafındakilerden ilk istediği günlük gazeteler ve sade Türk kahvesiydi.
Öğünlerinde ayrana sık sık yer veren Atatürk, böreğin yanında ayran içmeyi çok severdi. Hatta kahvaltının ve yemeklerin yanı sıra, ikindi vakitlerinde de bir kase ayran içerdi.
İçkilerden en çok rakıyı seven Atatürk meze olarak da en çok favayı seviyormuş. Bu nedenle özellikle rakı sofrasında fava olmasını rica ediyormiş.
Kendisi bir konuşmasında ziyafetlerde çok yemek yenmesini tasarrufa aykırı bulduğunu ve sağlığa zararlı olduğunu söylemiştir. Sabah kahvaltısında; çay, kahve içiyor, fazla bir şey yemiyordu. Soğuk ayranla, bir dilim ekmek yerdi. Bazen bir kâse yoğurt yer, sonra sütlü kahve içerdi.
Sabah kahvaltısında çeşitlilikten yana değildi.
Gece geç saatlere kadar çalışan Atatürk, sabah kahvaltısında 2 yumurta ve beyaz peynir ile yapılan omleti tercih ederdi. Yanında çay, kahve tercih eden Atatürk, zaman zaman da soğuk ayran ve ekmek ile kahvaltı yapardı.
Atatürk de hiç karşı çıkmayarak tamam der ve son kahvesini kendisiyle beraber içmek istediğini belirtir. Kontrol bitiminde iki kahve gelir, biri şekerli, diğeri ise şekersiz. Atatürk şekersiz son kahvesini içer ve masaya bırakır.
Bornova Belediyesi - Mustafa Kemal Atatürk #9Eylül 1922 günü Belkahve sırtlarından İzmir'i seyrederken, “... bu şehre bir şey olacak diye çok korktum” | Facebook.
Dünyanın en zengin Atatürk müzesi Kocaeli'de açıldı Atatürk'ün içtiği son kahve bu müzede sergileniyor Tarihçi-Yazar Eriş Ülger: “Anıtkabir'de bile göremeyeceğiniz eşyalar var”
Normal koşullarda eğer sağlıklı iseniz (örneğin kalp rahatsızlığınız yok ise) ve aşırı dozda almanın çok zor olduğu doğal kafein kaynakları çikolata, kahve veya çay tüketiyorsanız, kafeinin zehirli olduğunu düşünmezsiniz. Uzmanlara göre ortalama sağlıklı bir yetişkin için ölümcül doz kafein 5 ila 10 g arasında.
Almanca ve Fransızca dersler aldığı için daha çok yabancı dillerdeki kitapları okuduğu anlaşılmaktadır. O günlerde tuttuğu anı defterinde gece uyumadan önce ya da sabah kahvaltısından sonra saat 08.00–10.00 arasında kitap okuduğunu belirtmektedir.
Personel Başkanlığı'nın 21 Kasım 1925 tarihli belgesine dayandırılarak verilen bilgiyle Atatürk'ün boyuyla ilgili tartışmalara son nokta konuldu. Buna göre; Atatürk'ün boyu iddiaların aksine 1.68 değil, 1.74'tü. Kilosu ise 74-76 arasındaydı. Belgelere göre Atatürk, 42 numaralı ayakkabı giyiyordu.
Akşam yemeği: Akşam yemeğinin ayrı bir önemi var. Konuklarıyla birlikte yiyordu. Devlet görevi akşam yemeklerinde devam ediyordu. Omlet seviyormuş, özellikle gece geç saatlerde acıkınca peynirli omlet yermiş.
Atatürk'ün ölmeden önce son isteği enginar yemekti. Bugün MasterChef yarışmasında Atatürk'ün sevdiği yemekler yapıldı.
Atatürk'ün en sevdiği yemekler başta olmak üzere, kahvaltılık tercihi, pek tatlı tüketmese de ara ara yemeyi tercih ettiği irmik helvası ve ıspanaklı börek tarifi ile ilgi çekici bir liste oldu.
“Atatürk'ün sekreteri Hasan Ziya Soyak hatıratında der ki, 'Günde 10-15 kahve içerdi ve çok fazla sigara içerdi, 3 pakete yakın' diyor. 'Gündüz vakti hiç içki içmezdi. Geceleyin yemekle beraber içerdi, ama hiçbir zaman kontrolü kaybedecek kadar içmezdi. Az içerdi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
Atatürk koyu bir sigara tiryakisiydi. Günde üç pakete yakın sigara içtiği söylenir. Bu sigaralara da 15 fincan kahve eşlik ederdi.
ATA İSMİNİ SEVMEZDİ
Manastır Askeri Lisesi'nde en sık çıkan yemek olan kuru fasulye-pilav, ömrü boyunca en sevdiği yemek oldu. Tatlıya düşkün değildi. Canı tatlı çektiği zaman gül reçelini tercih ederdi. Sabah kahvaltı etmeyi sevmezdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri