Akıl hastalığı ve evlilik Türk Medeni Kanunu Madde 133 “ Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Şeklindedir.
Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.
Evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankı, cüzam ve veremdir."dedi.
Altıncı olarak depresyon en çok da çift üyesi arasında sıkıntıya yol açar. Çünkü depresyon enerji ve ilgi yitimi dolayısı ile kişinin evlilik ve aile içindeki rollerini yerine getirmesini engeller.
Öncelikle nikâh açısından gerekli olan sağlık raporunda akciğer filmi ve kan tahlilleri talep edilir. Kan testleri ile birlikte bireylerde ayrıca hepatit b ve c hastalıkları, AİDS hastalığı gibi cinsel kanal üzerinden bulaşabilen herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığına da bakılır.
İlgili 42 soru bulundu
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Nikâh İçin Sağlık Raporu Kaç Günde Alınır? Nikâh için sağlık raporu raporun alındığı sağlık merkezinin yoğunluğuna göre farklı süreçlerde alınabilir. Fakat bu süreç genel olarak 24 saat içerisinde alınabilir.
Ancak manik depresif bozukluğu olan birinin çocuğunda da bu bozukluğun mutlaka olacağı düşüncesi yanlıştır. 8. Manik depresif bozukluğu olanlar evlenebilir mi? Hastaların aktif rahatsızlık dönemi dışında evlenmelerinin önünde herhangi bir engel yoktur.
a.
Boşanma nedeni olarak kabul edilen akıl hastalıkları ise tıbbi anlamda akıl hastalığı olarak kabul edilen rahatsızlıklardan daha geniştir. Zira hem tıbbi anlamda kabul edilen akıl hastalıkları, hem de evliliği çekilmez hale getirecek derecedeki ağır psişik kişilik bozuklukları boşanma sebebi olarak kabul edilir.
Gametofobi, bireyin evli olma halinden korkması durumu olup, sık rastlanan fobilerden biridir. Evlilik, yasal yollarla bireyleri birbirine bağlayan, çeşitli akitleri olan, birçok açıdan kişinin hayatını yeniden düzenlemesine sebep olan bir durumdur.
Kesin evlenme engelleri nelerdir? Üçüncü dereceye kadar kan hısmı, yapay hısım ile kurulan evlat edinen ve evlatlığın evliliği, kişinin başka birisiyle evli olması, evliliğe engel derecede olan akıl hastalığı, üstsoy ve altsoy olan kayın hısmı ile evlenilemeyeceği kesin evlenme engeli olarak hüküm altına alınmıştır.
Günümüzde bir çok avrupa ülkesinde resmi nikah başvurusu için gerekli belgeler arasında evlenme işlemlerine mahsus sağlık raporu da yer alıyor. Evlilik öncesi sağlık raporu evlilik için başvuran kişilerde , cinsel yolla bulaşan hastalıklarının olup olmadığını saptamak amacıyla yapılıyor.
Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir. Sicile işlenme durumu, psikiyatri polikliniklerinden veya psikiyatri hastanelerinden alınan rapor veya yatış kararı sonrası gerçekleşir.
Psikoloğa gitmek her hangi bir meslek grubuna engel niteliği taşımamaktadır.
Tek başına antidepresan kullanımı, psikiyatrik ilaç kullanımı bir kişinin işe girişi için bir engel teşkil etmez. Ruhsal hastalığı olan kişilerin sağlık yönünden bir işte çalışıp çalışamayacağını işveren değil ancak kişiyi takip eden psikiyatri hekimi karar verir.
Yani ne demek isteniyor? Her psikiyatrik tedavi gören kişi için hastalığı boşanma gerekçesi olarak gösterilemez. Psikiyatri kliniğinde yatarak tedavi almış olmak dahi tek başına boşanma için gerekçe olarak gösterilemez.
erdirilmesidir1. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu (TMK) m. 161-166 maddeleri arasında boşanma sebeplerini saymıştır. Akıl hastalığı, 165. maddede boşanma sebebi olarak düzenlenmiştir. sebeple boşanmak için yeterli olmamakta ayrıca hastalığın geçmesine olanak bulunmaması gerekmektedir.
Bu sebeple akıl zayıflığına neden olan şizofreni, bipolar bozukluk gibi durumlarda akıl hastalığı nedeniyle boşanmaya karar verilemez. Nitekim bu hastalıklar kişinin hak ve fiil ehliyetlerini ortadan kaldırmayacaktır. Ortaya çıkan hastalığın akıl hastalığı olması da şarttır.
Bu hastalığa sahip kişilerin evlenmesi için hukuki yönden bir engel bulunmamaktadır. Ancak bu rahatsızlığa sahip hastaların evlenmesi hem kendileri açısından hem de karşı taraf açısından oldukça zorlayıcı bir süreç olacaktır çünkü bipolar rahatsızlığına sahip kişilerin duyguları oldukça değişkendir.
Türk Medeni Kanunu Madde 133 “ Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Şeklindedir.
Hasta: Evet hocam yani evlenmeme engel değil. Çocuk sahibi olmama engel değil. Psikiyatrist: Asla değil!
2023 Evlilik Cüzdanı Ücreti Nedir? 2023 yılı nikah cüzdanı ücreti ise 445 TL'dir.
Türkiye'de evlenmek isteyen kişiler, bağlı oldukları aile hekimlerine başvurarak evlilik raporu almak zorundadırlar. Başvurdukları aile sağlığı merkezinde aile hekimi tarafından muayeneleri ve bazı testleri yapılmaktadır. Bu testler cinsel veya kalıtsal yolla bulaşan hastalıkları belirlemeye yöneliktir.
Müracaat için temin edilen Sağlık Raporunun, onay tarihi itibari ile 180 gün (6 Ay) geçerliliği vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri