Fetva ise diş kovuklarında ve üstlerindeki taşlaşmış tortuların gusle mani olmaması şeklindedir. .
Merakıl-felah'ı açıklayan Tahtavi, (Diş çukurundaki yemek artıklarının altına su geçerse, gusül caiz olur. Bunlar, sert olup altına su geçmez ise, gusül caiz olmaz.
Dişler arasındaki ufak kırıntılar suyun dibe nüfuz etmesine engel bile olsa yine de farz yerine gelmiş sayılır.
Dişlerdeki tartar, kendiliğinden hâsıl olup, kolayca çıkarabilecek bir ilaç da olmadığı için, abdeste ve gusle mani olmaz.
Abdest ve gusüle engel değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Diş üzerinde oluşan tortullar, sarı lekeler ve diş taşları guslün farzına engel değildir, gusül geçerlidir; abdestin sünnetine de engel olmaz.
Hayır, gusülden önce dişleri fırçalamak gerekmez. Çünkü yemek artıklarının altına su geçer.
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Fıkıh kitaplarında, 'abdesti bozan şeyler' arasında sigara içmek yer almamaktadır'' denildi.
Çünkü sigara: En öenmli olarak gusül abdestte ıslanması elzem olan gırtlak yerinde sarımsı tabaka oluşturarak gusle mani olmaktadır.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz.
Hanefîler'e göre bedendeki bir yaradan çıkıp yaranın dışına akan kan abdesti bozar. Diş etinden çıkan kan ise karıştığı tükürüğün yarısı veya daha fazlası kadar olduğunda abdesti bozar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/10). Şâfiîlere göre ise abdest, sadece ön ve arkadan çıkan şeylerle bozulur.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur.
Yemek yedikten veya su içtikten sonra namazda eğilince boğazıma acı bir su (damla miktarınca) geliyor. Gırtlağı geçmediğinde namaza zarar vermeyeceğini öğrenmiştim.
Gusül abdesti almadan önce dişleri fırçalamak güzel ise de mecbur değildir; dişleri fırçalamadan ağıza bir defa da olsa su alınarak yapılan gusül abdesti geçerlidir. Ayrıca, vücudun üretmiş olduğu diş taşları gibi şeyleri çıkartmakta ciddi anlamda bir (zorluk) olduğundan, gusle engel bir durum yoktur.
Gusülde ağzı ve burnu bir defa yıkamak farzdır; üç defa yıkamak ise sünnettir. Ağız ve burunu yıkamanın ölçü ve sınırı, abdest konusunda belirtildiği gibi, ağıza bol su verip çalkalamak, buruna bol su verip genize kadar çıkmasını sağlamaktır. Belirtilen şekil, yıkayıp temizlemenin sünnete uygun olanıdır.
Diş taşı, dişlerin ön ve arka taraflarında diş eti çizgisi boyunca oluşur. Dişlerin arka tarafında görünen sarı lekeler tartar oluşumunun habercisidir. Bu belirtiler gözlemlendiğinde kısa sürede uzman bir hekime muayene olmak gerekir.
Bu nedenle cilt üzerinde suyun deriye temas etmesini önleyecek maddeler bulunursa gusül ve abdest geçerli olmaz. Cilt üzerinde kalın bir tabaka oluşturan fondöten, kapatıcı gibi ürünler ise suyun temasını engellediği sürece abdesti geçersiz kılmaktadır ve abdestin tazelenmesi gerekmektedir.
engel olur mu? dolayı sargı bulunması abdeste ve gusle engel değildir. mesh etmek, altını yıkamak hükmündedir.
Oje abdeste engeldir
Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan oje, ruj, geçici dövme ve takma tırnak gibi maddeler bu ruhsatın dışındadır. Böyle maddeler suyun bedenle temasına engel olursa abdest ve gusle de engel olurlar. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
"Vücuttan çıkan idrar, gaita, kan gibi şeyler de abdesti bozar." "İdrar yollarından çıkan meni ve mezi gibi şeyler abdesti bozar."
Sual: Cünüp kimse neler yapamaz? Cünüp kimse, Besmele çeker, dua okur, la ilahe illallah diyerek zikir çeker, salevat okur. Hatta Fatiha, Rabbena âtina gibi âyetleri dua niyetiyle okuyabilir. Mushafı tutamaz, ezbere de olsa Kur'an-ı kerim okuyamaz.
Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında bir fark yoktur. Cinsel doyuma ulaşmadıkça gusül gerekmez. Şöyle ki: Kadının fercine plastik aletin sokulması halinde asla gusül gerekmez. Zira cinsel doyuma ulaşmadıkça bundan dolayı gusül gerekmez, fakat cinsel doyuma ulaşırsa o zaman gusül gerekir.
1- Eğer kişi uykuda iken ihtilam olmuşsa ya da bakmakla veya hayal etmekle cünüp olduysa bu durumlarda orucu bozulmaz. Ancak kişinin yabancı bir kadına şehvetle bakması haramdır. 2- Öpmek, ellemek gibi bir yolla cünüp olduysa, kişinin orucu bozulur. Ancak sadece kaza gerekir.
Nitekim Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem ilk önce avretini yıkar daha sonra namaz için aldığı abdesti alır ve daha sonra başına su döker ve tüm vücudunu üç defa suyla yıkardı. Şayet yapılan banyo, temizlik ve serinlemek amacıyla yapılırsa bu gusül abdest yerine geçmez. Çünkü bu ibadet sayılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri