İmar Barışı Düzeltmesi için uzmanlarımız yapmış olduğunuz yanlış beyanın tespiti ile gerekli inceleme ve çalışmalardan sonra doğru İmar Affı başvurunuzu yapıp ; doğru yapı kayıt belgenizi sizin adınıza çıkardıktan sonra talebiniz doğrultusunda kat mülkiyet tapularınızı ilgili tapu müdürlüğünden çıkarır.
Yapı Kayıt Belgesi almak için başvuruda bulunarak hatalı ve eksik beyanda bulunduğu halde Yapı Kayıt Belgesi için ödeme yapmış ve bu hatalı veya eksik beyanla Yapı Kayıt Belgesini almış olan vatandaşlarımız E-Devlet Platformu üzerinden “Güncelle” komutu yardımı ile gerekli düzeltmeleri yapabileceklerdir.
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçu TCK madde 206'da dü- zenlemiştir. Maddeye göre; “Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.”
Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra maliklerin tamamının muvafakatı ile tapuya müracaat edilerek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
İmar barışı başvurularında güncelleme Haberi
İsteyenler başvurularını e-devlet şifresi ile kendisi yapabileceği gibi, isteyenler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara giderek de başvuruda bulunabiliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Güncelleme için, vatandaşlarca Valiliklere (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) başvurulması gerekmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapı kayıt belgesine istinaden tapuda işlem tesis edilinceye kadar yapı kayıt belgesinin güncellenebileceğini ifade etmektedir.
İmar Kanunu gereği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlar, yapı kayıt belgesi vermeye yetkilidir. Dolayısıyla yapı kayıt belgesinin iptali konusunda da ancak belgeyi veren idari makam yetkili olacaktır.
4-) Yapı Kayıt Belgesi ne zamana kadar geçerlidir? Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Yalan Beyanda Bulunma Suçu. Yalan beyanda bulunma suçu TCK 206'da düzenlenmiştir. Buna göre “Bir resmi belgeyi düzenleme yetkisi olan kamu görevlisine karşı yalan beyanda bulunan kişi hakkında üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.
TCK m. 206'ya göre, bir resmi belgenin düzenlenmesinde yetkili olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır. Kanun bu anlamda seçimlik bir yaptırım sunmuştur. Kişiye adli para cezası veya hapis cezası verilebilecektir.
Yalan Beyan Sicile İşler Mi? Yalan beyan suçu, kişinin adli sicil kaydına işlenebilir. Bu, bireyin ilerleyen süreçlerde karşılaşabileceği hukuki ve sosyal sorunlara neden olabilir.
Gelir vergisi beyannamesinde hatalı ve eksik bölümler var ise defter beyan sistemi üzerinden gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Düzeltme beyannamesinin, önceki beyannameyi de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi ve ilgili birime gönderilmesi gerekmektedir.
Bu açıklamalar, süresinde verilmiş olan beyannamelere ek niteliğinde verilen düzeltme beyannameleri için de geçerlidir. Yani kendiliğinden verilen bu düzeltme beyannameleri için de % 50 vergi ziyaı cezası uygulanır.
Bunun için bankanızın belirlediği yöntemler ile İnternet şubesine giriş yaptıktan sonra, ilgili bağlantıya tıklayarak e-Devlet Kapısı'na girebilirsiniz. Kullanmanız gereken hizmetin adı “İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması”dır.
5-) Yapı Kayıt Belgesi alan kişi bu belge ile yapının satışını yapabilir mi? Bu belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi durumunda kendi bağımsız bölümünü satılabilir.
Evet, 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olması kaydıyla bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.
f- 3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16. maddesinin 5. fıkrasında da benzer şekilde; Yapı Kayıt Belgesi alan yapılarda yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kat mülkiyeti tesis edilebileceği düzenlenmiştir.
Bugün için madde metninde sadece “bu Kanun” ifadesi yer almaktadır. Burada “bu Kanun” ifadesiyle kastedilen, 3194 sayılı İmar Kanunu'dur. Dolayısıyla yapı kayıt belgesi olan binalar, 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yıkılamaz.
Müteahhitten kaynaklanan kaçak yapılar için ödenen harç bedelleri müteahhitlerden geri alınabilecek. 31 Aralık 2018 tarihinde sona erecek olan imar barışı kapsamında ödenen tüm bedeller, söz konusu kaçak yapıyı yapan müteahhitten talep edilebilecek.
Yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşümüne kadar geçerlidir.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin re'sen yaptıkları denetimler, belediye ve il özel idaresince yapılan bildirimler ve vatandaşlar tarafından yapılan şikayetler üzerine inceleme yapılmakta ve yapı kayıt belgesi iptal edilmektedir.
Eksik olan meblağın ilgilisince ödenmemesi halinde verilmiş olan Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir, daha önce yatırılmış olan bedel iade edilmez ve yalan beyanda bulunan hakkında 5237 sayılı Kanunun 206 ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur.
Yapı kayıt belgesinin iptali durumunda iskân geçersiz olacağı için yapıdaki su, elektrik ile doğal gaz abonelikleri iptal edilebilir ve İmar Kanunu'na aykırılıktan ötürü binalar yıkılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri