Anguldruva: Dişin minesinin altında kanal daha yumuşak yapıdaki dentin dokusunda aşındırma yapmak için, çürük dokuyu temizlemek için kullanılır. Diş taşı temizliği sonrası dişlerin parlatılması, dolguların parlatılması gibi işlemlerde de kullanılan döner alet sistemidir.
Önce diş taşı temizliği mi yoksa dolgular mı yapılır ? Dolgular, protezler, implantlar vb. diş tedavilerinden önce diş taşı temizliği yapılarak diş eti hastalığının tedavi edilmesi gerekmektedir.
Polisaj ya da diş cilası, diş taşı temizliği yapıldıktan sonra diş ve diş etine zarar vermeyecek şekilde diş yüzeyindeki tüm kalıntıları uzaklaştırararak yüzeyi pürüzsüz hale getirme işlemidir. Bu sayede diş taşı temizliği sonrası diş yüzeyinde kalan atıklar ve yiyecek kalıntıları temizlenmiş olur.
Politür İşlemi:
Dental plağın diş yüzeyine tutulumunu zorlaştırmak için diş yüzeyini cilalamak ve parlak bir yüzey oluşturmak gereklidir. Politür lekelerin çıkarılması üzerine son derece etkindir. (Lekelenmeler pürüzlü yüzeyler oluşturdukları için plak birikimini arttırır , hastanın estetiğini olumsuz etkiler.)
Detertraj olarak adlandırılan ve diş taşı oluşumunu temizlemek için uygulanan yöntem, diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Her 6 ayda bir uygulanması gereken tedavi, çoğu zaman acısız ve kanamasızdır. Ancak diş taşı oluşumu ileri aşamalarda ise daha etkili tedavilerin uygulanması gerekebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Diş taşı temizliğinde genel olarak diş ipi kullanılması tavsiye edilir. Dişleri fırçaladıktan sonra diş ipi kullanarak dişler arasında biriken plakları çıkarmak mümkün olur.
Scaling; to scale sözcüğünden gelir. Diş taşını diş yüzeyinden uzaklaştırmak için yapılan temel işlem- ler bu sözcükle özetlenmiştir. Kabaca anlamı; bir yüzeye yapışan sert oluşumları pul pul kazımaktır.
Periodontoloji, dişeti hastalıklarının kızarıklık, kanama ve şişkinlik belirtileriyle kendini göstermeye başlamasıdır. Dişeti hastalıklarında uygulanan en koruyucu yöntemdir. Bakterilerin sebep olduğu plak adı verilen diş taşlarının temizlenmesi işlemidir.
Polisaj adı verilen diş cilası işlemi, dişlerin üzerinden diş taşları tamamen temizlendikten sonra yapılır. Diş hekiminin elektrikli fırça yardımı ile dişlerin üzerinden teker teker geçerek yaptığı bu 15-20 dakikalık işleme diş cilası denir.
Mobilite: ufak bir kuvvet uygulandığında, dişin uygulandığı pozisyonda hareket etmesidir. Fizyolojik veya patolojik olabilir.
Diş taşı temizliği sonrasında, ilk birkaç saat içinde sert, yapışkan ve keskin yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bu yiyecekler diş etlerine zarar verebilir ve iyileşme sürecini geciktirebilir. Ayrıca, diş etlerinin hassasiyetini artırabilirler. Bu nedenle, yumuşak ve ılık yiyecekler tercih edilmelidir.
2023 yılında diş taşı temizleme fiyatı, uygulanacak yönteme bağlı olarak değişmektedir. Diş taşı temizleme ücretleri ortalama olarak 875 TL'den başlamakta ve 2.000,00 TL'ye kadar çıkmaktadır.
Dolgu uygulanan dişlerde bu dolguların daha iyi muhafaza edilebilmesi ve dişlerin içeriden çürümesinin önüne geçmek için 6 aylık dönemlerde düzenli olarak diş taşı temizliği yaptırmak gerekmektedir.Yalnızca olumlu taraflar olan bu uygulamanın, olumsuz bir bulgusuna rastlanmamıştır.
Dolgu, çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır. Etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur.
Sadece dişin çiğneyici yüzeyindeki bölgeyi kaplayarak bu noktada diş taşı ve bakteri birikmesinin önlenmesini sağlar. Bu sayede diş polisaj uygulamasıyla dişlerde oluşacak çürüklerin de önüne geçilmiş olur. Özellikle hassas dişler için tercih edilen bu yöntem, dişlerde oluşacak çürükler için uygulanır.
Diş taşı temizleme işlemleri, düzenli olarak yapılması gereken işlemlerdir. Diş hekimlerinin önerisi genellikle, diş taşlarının 6 ayda bir temizlenmesi gerektiğidir. Daha sık yapılan uygulamalar dişlere zarar verebilir.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Polisaj veya parlatma aşındırıcı taş, aşındırıcı pasta ve/ veya sıvılarla yüzey parlatma işlemidir. Polisaj malzemenin parlatılan yüzeyden en az miktarda uzaklaştırılmasıdır. Amaç yüzeyi düzeltmek ve parlaklık sağlamaktır. Bunu yapmak için, parlatıcı tanecikleri belirli bir basınçla parlatılacak yüzeye bastırılır.
Bu tedavi yapılırken sınırlar aşılmadığı, abartılmadığı sürece herhangi bir zararı yoktur, aksine faydası vardır. 6 ayda bir kere diş taşı kontrolünün yapılması gerekir.
Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında ana etken yetersiz ağız bakımıdır.
Diş taşı temizleme işlemi, diş taşı yoğunluğuna göre 1 ya da 2 seansta tamamlanan bir işlemdir. Seanslar ortalama 30 dakika sürmektedir.
Diş taşları diş eti iltihabı ve aynı şekilde diş etinde meydana gelebilecek rahatsızlıklara zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmemelidir. Diş taşı temizliği bir kez yaptırılınca ne yazık ki yeniden oluşmasının engellenmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle düzenli olarak altı ayda bir yaptırılmalıdır.
Scaling yani diğer bir adıyla “ölçeklendirme”, dişeti hastalığı olan hastalar için yaygın bir diş prosedürüdür. Plak oluşumunu gidermek için diş eti çizgisinin altına inen bir tür diş temizliğidir. Bu tedavi, düzenli kontrolünüz ve yıllık ziyaretiniz ile aldığınız genel temizliğin ötesine geçer.
Detertraj ( diş taşı temizliği) öncesinde periodontal cep ölçülerek daha derinde olan cepler için SRP ( kök yüzeyi düzeltme) işlemi planlanmalıdır. Detertraj (diş taşı temizliği) işleminden sonra hastaya hijyen eğitimi verilmelidir.
Periodontal hastalıkların tedavisinin en önemli kısmını İngilizce literatürde scaling ve root planing (SRP) olarak adlandırılan diş taşları temizliği ve polisaj oluşturmaktadır. SRP sırasında diş taşının yanı sıra sement yüzeyine penetre olmuş bakteriyel endotoksinler de uzaklaştırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri