Diş taşı temizliği sonrasında; Diş taşlarının yoğun olduğu ve/veya diş eti hastalığının ilerleyen döneminde temizlik yapıldığında dişler destek dokularını kaybetmiş olduğundan sallanması normaldir.
Hastalık süresince dişlerin kaybettiği destek dokular sebebiyle temizlik sonrası da dişler sallanmaya devam edebilir. 6 ayda bir kontrol için diş hekimine gidilmesi gerekmektedir. Hasta kontrole geldiği zamanlarda dişeti gözlenerek hala iltihap bulunan alanlar gözleniyorsa temizlik işlemi tekrar edilmelidir.
Diş temizliği sonrası dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet hissedilebilir. Diş temizliği sonrası 1 gün boyunca çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. İşlemden sonra en az 2 saat süreyle diş etlerinde renklenmeye neden olan çay, kahve, kola ve sigara gibi ürünlerden uzak durulmalıdır.
Diş teli kullanırken ya da kullandıktan sonra bazı dişlerin hafif gevşek olması görülen bir durumdur. Dolayısıyla ortodontik tedavi süresince alınan tedavi sonucu sallanan diş ile karşılaşılması oldukça normal bir durumdur. Bu nedenle endişelenmenize gerek yoktur.
YANLIŞ‐Diş taşları temizlenirse dişler sallanmaya başlar, diş taşı dişi tutar, sallanmasını engeller. DOĞRU‐Diş taşları temizlenmediği için dişetleri çekilerek dişlerin sallanmasına neden olur.
İlgili 17 soru bulundu
Diş taşı temizletmek, zararlı değildir. Bahsettiğimiz gibi dişlerde oluşan bu taşlar, bakterilerin plaklar halinde bir süre sonra taşlaşması neticesinde oluşmaktadır.
Dişlerin sallanması genel olarak diş etlerinin çekilmesi ve diş etlerinin rahatsızlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu hastalık diş etlerinin zaman içinde yumuşamasına aynı zamanda dişlerin çevresini saran yapının dişi sağlam bir şekilde tutamamasına neden olmaktadır.
Diş sallanması, dişlerin tekrar sabitlenmesi için tedavi gerektiren ciddi bir yaralanmadır. Osteoporoz: Osteoporoz, kemiklerin incelmesine ve zayıflamasına neden olan bir durumdur. Bu da çene kemiğinin zayıflamasına neden olarak dişlerin sallanmasına neden olabilir.
Bazen Sallanan dişleri daha uzun ömürlü olması ve dişlerin sallanmasını azaltmak için kanal tedavisi yapılabilir. Ancak bunun için belirli bir seviyeye kadar dişlerde sallanma toparlanabilir. Kemikle olan bağlantısını tamamen kaybetmiş sallanan dişleri ise kanal tedavisi ile ağızda tutmak pek mümkün değildir.
Hastalık çoğunlukla yavaş ilerler. Hastalık ilerledikçe cep derinleşerek kemik kaybı artar. Diş, desteğini kaybettiğinden sallanmaya başlar ve sonunda dişler kaybedilir. Dişlerinizde sallanma hissediyorsanız en kısa zamanda diş hekimine başvurunuz.
Diş taşı temizliği bir kez yaptırılınca ne yazık ki yeniden oluşmasının engellenmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle düzenli olarak altı ayda bir yaptırılmalıdır.
Plak adı verilen bu yapışkan madde zamanla diş taşına dönüşerek diş ve diş eti arasında kalın bir tabaka halinde yer ederler. Diş taşı temizliği yapılmadığı taktirde, önemli diş eti problemleri ve diş kayıplarına yol açmaktadır. Bu sebeple her insanın düzenli olarak 6 ayda 1 diş taşı temizliği yaptırması gerekmektedir.
Diş temizleme işleminin asıl amacı, diş taşı temizliği ve diş eti sağlığı için yapılır. Ancak diş temizleme işleminin beyazlatma etkisi de doğacaktır. Özellikle de diş temizleme işleminden sonraki ilk 24 -48 saat içinde dişlerdeki beyazlık etkisi gözle görülecek şekilde fark edilebilir.
Diş taşı temizliği dişe zarar verir mi? Hayır.
Diş taşı (diş tartarı) ağızda koku yapar mı? Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir.
Düzenli olarak diş fırçalamak: Dişleri düzenli olarak, günde en az iki kez fırçalamak, plak oluşumunu ve dolayısıyla da diş taşı oluşumunu önler. Diş ipi kullanımı: Etkili bir diş temizliği için diş ipi kullanmak gereklidir. Diş ipi kullanımı da diş taşı oluşma riskini azaltmaya yardımcı olur.
Diş Eti Cerrahisi: Diş eti hastalıkları veya periodontal hastalıklar nedeniyle dişleriniz sallanıyorsa, diş eti cerrahisi gerekebilir. Bu işlem, diş eti dokusunun onarılmasını ve dişlerin yeniden sabitlenmesini sağlar. Diş İmplantı: Sallanan dişinizi tamamen kaybetmeniz gerekiyorsa, diş implantı tedavisi düşünülebilir.
Kalıcı Bir Diş Evde Çekilebilir Mi? Halihazırda sallanan bir süt dişini yavaşça çıkarmak uygun olsa da, aynısını kalıcı bir diş için kesinlikle yapmamalısınız. Süt dişlerinin aksine, daimi dişlerin sallanması ve düşmesi beklenmez. Kalıcı dişin sallanması, tedavi gerektiren bir ağız rahatsızlığının işareti olabilir.
Sallanan süt dişleri, çocukluk dönemi sürecinde farklı zamanlarda düşmeye devam etmektedir. En sonuncu diş ise yaklaşık 12 yaşındayken düşer. Sallanan dişler genellikle kendiliğinden düşer. Fakat bu süreci hızlandırmak da doktor kontrolünde sağlanır.
Sallanan dişin tedavi edilmemesi, dişin kaybına neden olabilir. Diş kaybı, ağızda dişlerin kaymasına ve çarpıklığa ve ayrık diş sorunlarına neden olabilir. Bu da, çiğneme işlevini etkileyebilir ve ağız hijyeninde sorunlara neden olabilir.
Dişlerinizin düzenli olarak fırçalanması bu tarz problemlerin önüne geçecektir. Eğer dişinizde sallanma başladıysa zaman kaybetmeden diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Diş hekimleri uygulayacakları özel teknikler sayesinde kısa zamanda diş etlerini ve diş köklerini güçlendirerek sallanmayı durdurmaktadır.
Diş üzerine alınan bir darbe, dişin gevşemesine neden olabilir. Eğer darbe alan dişiniz hala düzgün duruyorsa, genellikle kendi kendine birkaç gün veya haftada sağlamlaşır.
Çocuklarda meydana gelen diş sallanması, yeni dişler çıktığından dolayı oldukça sevindirici bir durumdur. Fakat ergenliğe geçildikten sonra diş sallanmasının yaşanması normal bir durum değildir. Eğer yetişkin bireyler dişlerinde sallanma durumunu fark eder ise mutlaka durumun muayene edilmesi gerekmektedir.
Süt dişleri 6-8 yaşlarında değişmeye ve yerlerini kalıcı dişlere bırakmaya başlar. Diş değişimi 12 yaşına kadar devam eder. Süt dişleri alttan gelen kalıcı dişin, kökünü eritmesi neticesinde sallanmaya başlar ve çoğunlukla kendiliğinden düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri