Genel olarak anlatımları düzdür ve üslup kaygısı taşınmaz. Fıkra, makale, eleştiri, deneme, bildiri ile anı, gezi, röportaj ve edebi mektuplar bu tür yazılardandır.
Olay çevresinde oluşan ve göstermeye dayalı olan düzyazı türleri: Tiyatro, meddah, orta oyunu, dram. Bilgilendirici/öğretici düzyazı türleri: Makale, gezi yazısı, eleştiri, fıkra, mektup, anı, biyografi, otobiyografi, sohbet, deneme, röportaj, haber metinleri.
Nesir ise serbest, ölçüsüz düz yazıdır. Nazım genel olarak bütün şiir türlerini kapsar. Nesir ise edebiyatın şiir dışındaki tüm biçimlerini. Roman, öykü, tiyatro, deneme gibi.
Yazı türleri ''düz yazı'' ve ''şiir'' türleri olarak iki ana başlıkta toplanır. Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir.
Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
İlgili 35 soru bulundu
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür.
Düz Yazı Türleri
Duygu ve düşüncelerin, uyak ve ahenk olmadan cümlelerle anlatıldığı yazılardır. > Olay, düşünce (fikir) ve bildirme yazıları olmak üzere üçe ayrılır.
TDK'ya göre düzyazı kelimesinin doğru yazılışı "düzyazı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
DÜŞÜNCE (FİKİR) YAZILARI
Bunlar genellikle gazetecilik ve dergicilikle ilgili küçük hacimli yazılardır. Bu yazılarda çoklukla bir gerçek, bir düşünce, bir gözlem, bir tecrübe okuyucuya iletilmek istenir. Böylece okurların bilgi dağarcıkları zenginleştirilmeye çalışılır.
Anılar yaşanmış olaylar olduğu için tarihi belge özelliği taşır ve geçmişe ışık tutar. Anının Özellikleri: 1. Anıda anlatılanlar yaşanmış olaylardır.
Şiir, sözcüklerin düz anlamlarına ek olmak üzere ya da bunların yerine başka anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türüdür.
Resmi Yazışmalar:
Öz Geçmiş Rapor (sağlık raporu, bilirkişi raporu)
Nesir, edebiyatta düzyazı sanatı. Dil kurallarından başka hiçbir ölçüye bağlı olmayan düz ve tabu anlatma yolu.
Düz yazı, dil kurallarından başka bir kurala bağlı olmadan yazılmakta olan bir yazı türüdür. Düz yazı yazılırken herhangi bir ölçü, kafiye veya uyak kullanılmaz. Düz yazının yazılması esnasında dil bilgisi kurallarına uyulması gerekmektedir.
Ders notlarının içeriğinden yazarları sorumludur. Bir temel düşünce çevresinde kümelenmiş cümlelerden oluşan düz yazı bölümlerine paragraf denir.
Duygu, düşünce ve hayaller kişiye özel ifadelerle şiirde görülen incelikte anlatılır. Görüntü olarak düzyazı içerik olarak şiirdir. Mensur şiirlere Türk Edebiyatında “Mensure” denilmektedir.
Deneme, yazarın belli bir konuya ilişkin kişisel duygu ve düşüncelerini anlattığı metinlere denir. Bu türde ilk yazıları 16. yüzyılda Fransız yazar Michel de Montaigne yazdı ve Essais (Denemeler) adıyla yayımladı.
Gazete veya dergilerin belli köşelerinde yayınlanan, belgelendirme ve kanıtlama gereği duyulmadan günlük olaylar, ülke sorunlarını, yazarın bir konu hakkındaki görüş ve düşüncelerini çeşitli yönlerden inceleyen ve yorumlayan kısa yazılara FIKRA adı verilmektedir.
Şiirde konu değil konunun işlenişi önemlidir. Şiirde düşünceler yer alabilir, ancak şiir bazı düşünceleri anlatmak için yazılmaz.
Nesir ve mensur eser adıyla da bilinen düz yazılar da içeriklerine göre iki ana başlıkta toplanır. Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan kurgusal metinlere olay yazıları denir. Bir konuyu tartışmaya açmak ve bir görüş öne sürmek için kaleme alınan metinler ise düşünce yazısı olarak adlandırılır.
Divan Edebiyatı'nda, şiir ağırlıklı olmakla birlikte, nesre (düz yazıyla) de yer verilir. Bu edebiyatta düz yazıya “inşa”, yazara “münşi” denirdi. “Münşeat” terimi de “düz yazılar” (“İnşa”nın çoğulu) anlamında kullanılırdı. Nesir yazarlarına “nâsir” denir.
Şiir olmayan söz ve yazıyı ifade eden; mensur, inşa ve nesir olarak da adlandırılan düzyazı sözcüğünün bitişik olarak yazılması gerektiği görülür. Bu nedenle düzyazı TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'nda yer alan bitişik olarak yazılan birleşik kelimeler kategorisine dahildir.
Metinler türleri düz yazı ve şiir olmak üzere ikiye ayrılır. Bir haberi, olayı, düşünceyi veya durumu cümleler halinde ifade eden yazılara düz yazı denir. Düz yazı da kendi içinde hikaye edici ve bilgilendirici olmak üzere ikiye ayrılır.
Kurum yazıları, dilekçe, rapor, tutanak, olur, form yazıları vb. resmî yazı türleri içinde yer alır.
roman, tiyatro, masal, efsane, destan, fabl, anı yazısı, gezi yazısıdır. Düşünceye dayalı türler, makale, deneme, söyleşi, fıkra, eleştiri, incelemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri