Dişlerin öne alınabilmesi tel tedavisi ile mümkündür. Eğer sorun çene kaynaklı ise öncelikle çenede bir düzeltme hedeflenir. Kişinin büyüme ve gelişimi devam ediyorsa ortopedik çene tedavisi ile çeneler öne alınır.
Diş teli tedavisinde bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirdiği düşüncesidir. Takılan tel dudak şeklini bozmaz tam aksine dudak şeklini onarır. Bu tedavi yöntemiyle beraber çapraşık ve biçimsiz dişler onarılacağı için dudak şekli de estetik bir şekle bürünecektir.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Diş teli tedavisi yüz şeklini kısmi de olsa değiştirme kabiliyetine sahiptir. Öncelikli olarak çenenin düzeltilmesi söz konusu olur. Çene doğal konumuna geldikten sonra dudakların da normalleşmesi gerçekleşir.
Diş teli tedavisi sonrasında düzelen dişler, pekiştirme tedavisi yapılmadığı takdirde eski haline dönebilir. Dişlerin eski haline dönmemesi için pekiştirme tedavisi uygulanması gereklidir. Braket çıktıktan sonra veya diş teli çıktıktan sonraki ilk aşamalarda dişler harekete meyillidir.
İlgili 37 soru bulundu
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Yani diş yapınız dudaklarınızın da yapısının bozulmasına sebep olur. Diş teli tedavisine başlandıktan sonra bozukluk olan dudaklarda da bir düzelme gerçekleşir. Yani kişilerin dudakları direkt olarak büyümemekte, tedavi gereğince olması gerektiği hali almaktadır.
Dişlerin ve çenenin hem estetik bir görünüme kavuşması hem de sağlıklı olması için diş teli tedavisi uygulanabilir. Özellikle bu tür tedavilerde erken müdahalenin önemi büyük olur. Bu sayede tedavi çok daha kısa sürede tamamlanabilir ve maliyeti çok daha düşük olabilir.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Yüz, ağız ve dudak şeklini düzeltir. Diziliminde bir hata olan dişiniz varsa veya üst keser dişleriniz dişlek adı verilen şekilde ise, bu durumlar dudağınızın, ağzınızın ve yüzünüzün duruşunda değişiklik yapabilir. Üst keser dişler, diş teli tedavisi ile geriye çekildiğinde yüz daha düzgün bir görünüşe sahip olur.
Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir. Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebeple burun estetiği ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.
Diğer taraftan ön dişlerde görülen yamukluk ve çarpıklıkları düzeltmek içinse kaplama tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Yine yamuk veya çarpık olan dişlerin tedavisinde en çok tercih edilen ve önerilen yöntem diş teli tedavisidir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Diş teli tedavisi, dişlerde ve çene kemiğinde bulunan düzensizlikleri, diş çapraşıklıklarını ve dişler arasındaki boşlukların giderilmesinde kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Diş teli tedavisine başlandığında braket ve diş tellerine alışma süresi 1 hafta ile 10 gün sürmektedir. Ağrı ortodontik tedavi sonrası beklenen bir durumdur, ilk hafta yemek yerken dişlerde baskı hissedilmektedir. Bu ağrı, ağrı kesici kullanımı ile geçmektedir.
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir.
Diş teli tedavisi her yaşta mümkündür. Önemli olan sağlıklı diş ve dişetlerinin olmasıdır. Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Normal koşullarda hastalar günde 3 kez dişlerini fırçalamalıdırlar. Diş teli kullanan hastalar ise bundan fazlası, günde beş altı kere dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Yemeklerden sonra dişler mutlaka fırçalanmalı ve diş tellerinin ara temizliği ve bakımı yapılmalıdır.
Ortodonti Tedavisi'nde diş bakımı ve sağlığı için diş fırçalama yöntemi oldukça önemlidir. Günde en az 2-3 kez diş fırçalanması önerilmektedir. Videoda gösterildiği gibi diş ve teller üzerine baskı uygulamadan fırçalanmalıdır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Çene darlığı varlığında uygulanan yöntemler
Yani tek çene genişletme işlemi bulunmamaktadır. Ya da çene genişletmesi gerekiyorsa sadece diş teli ile tedavi yapılması gibi bir uygulama bulunmamaktadır. Bu iki tedavi tekniği ayrılmaz bir bütündür.
Diş teli lastiği, dişlere gerekli olan kuvveti ileterek yavaş yavaş doğru pozisyonlarda hareket etmelerini sağlar. Eğer diş teli lastikleri yanlış biçimde ve yanlış sürelerde takılırsa ya da hiç takılmazsa tedavi süresi ekstra uzar.
Tedavi süresinin uzaması: Diş telleri takıldıktan sonra hastanın bilinçli hareket etmemesi, tedavi boyunca apareylerin kırılması ve hasta – doktor uyumsuzluğu nedeniyle tedavi süresi uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri