Marinasyon, etin belirli bir süre boyunca tadını güzelleştirmek ve eti kıvamına getirmek amacıyla gerçekleştirilen daha çok asidik malzemelerle hazırlanan bir yöntemdir. Sirke ya da limon suyunun başrolde olduğu marinasyon sürecinde baharatlar ve özel yağlar da devreye girer.
Marinasyon veya Marine etme, yiyecekleri pişirmeden önce genellikle asidik bir sıvıya daldırma işlemidir. Sıvı sirke, limon suyu, şarap, farklı soslar olabilir. Bu bileşenlere ek olarak, genellikle gıda maddelerini daha da lezzetlendirmek için yağlar, otlar ve baharatlar da eklenebilir.
Izgara yapılacak eti yumuşatmak (çürütmek) ve kurutmadan pişmesini sağlamak için taze ot ve baharatlar (defne, kişniş, tarhun, rezene, biberiye,hardal, kereviz) , süt, zeytinyağı, şarap ya da sirke ve baharat karışımlarından hazırlanan sosların ortak adı marine.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
1- Sirke ve aromatik malzeme karışımının içinde yatırmak (kırmızı et için). 2- Anlık marinat; sıvıyağ, soğan suyu, baharat vb. içine yatırarak tat ve lezzet elde edilmesi.
İlgili 35 soru bulundu
Fransızca mariner "1. deniz yolculuğu için eti salamura etmek, 2. eti sosta bekletmek" fiilinden alıntıdır. Fransızca fiil Fransızca marin "denize ilişkin" sözcüğünden türetilmiştir.
Etlerin üzerini kapatıp, buzdolabında en az 2 saat en çok 1 gün dinlenmeye bırakın. Bu soslar ile hazırladığınız karışıma marine denir. Etin bu sos içerisinde 2 ya da 24 saat arasında dinlenmesine marine etmek denir. Marine işlemi kesinlikle buzdolabında yapılmalıdır.
Eti terbiye etmenin öncelikli amacı sertlik hissini azaltmak, yumuşatmak ve ağızda eriyen kıvama getirmektir. Etin bünyesine farklı baharatlar ve soslar eklemek de diğer bir önemli amaçtır. Böylelikle yapılan tarifin tadına değer katılır. Etleri marine ederken damak zevkinize göre baharat seçebilirsiniz.
Marinasyonda tuz konulmaması gerektiği, çünkü tuzun eti sertleştireceği söylenir. Oysa bu yaygın bir yanlıştır. Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Etin marinasyon süresi 2 ile 24 saat arasında olmalıdır. Eti paket ya da poşetinden çıkarırken üzerindeki marine sosunu akıtın. Pişirmeden önce etin oda sıcaklığına ulaşmasını bekleyin. Kullanacağınız et için marinasyona gerek olup olmadığı o etin sertliğine ve hedeflediğiniz tat ve dokuya bağlıdır.
Zaman zaman “terbiyelemek” olarak da ifade edilen bu işlem, etin daha yumuşak ve lezzetli olması amacıyla pişirilmeden önce belirli bir süre bir karışımda bekletilmesidir. Balığı marine etmek için sirke, şarap gibi mayalanmış asidik malzemeler veya limon suyu zeytinyağı, baharat ya da aromalı otlarla karıştırılabilir.
Marine kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Marine kelimesi Fransızca kökenlidir.
Marine kelimesi Türkçe'de "1. deniz yolculuğu için eti salamura etmek, 2. eti sosta bekletmek" anlamına gelir. Fransızca mariner "1. deniz yolculuğu için eti salamura etmek, 2. eti sosta bekletmek" fiilinden alıntıdır. Fransızca fiil Fransızca marin "denize ilişkin" sözcüğünden türetilmiştir.
Marine etmek için süt, soğan, yoğurt kullanılmalıdır. Bu malzemeler asitli olduğu için etin içindeki sinirleri çürütür ve ete lezzet katmaktadır.
ET NASIL MARİNE EDİLİR? Eti marine ya da terbiye etmek için bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezilen sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri içine yerleştirin. Sosun içindeki eti, en az 2 saat ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
Et terbiyesinde süt mü yoğurt mu? Marine etmek için süt, soğan, yoğurt kullanılmalıdır. Bu malzemeler asitli olduğu için etin içindeki sinirleri çürütür ve ete lezzet katmaktadır. Et marine edilmeden önce dinlendirilmelidir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Et marine edilmeden önce yıkanmalı mı? Eğer marine etmek istediğiniz et kanlı bir etse, mesela yeni kesilmiş bir kurban etiyse, akan suda yıkamayın, soğuk suda bekletin. Soğuk su, etin dokusunu korur, pişme kalitesini olumlu etkiler.
Hangi etler marine edilmez diye merak ediyorsan, kısaca o konuya da değinelim. Bazı etlerin marinasyona ihtiyacı olmaz. Zaten kendiliğinden çok lezzetli ve yumuşacık olan pirzola, fileminyon, kontrfile biftek gibi kırmızı etleri marine sosuna yatırman gerekmez.
Etinizi Dinlendirin: Yemek için sabırsızlansanız da hazırladığınız marinasyonda etinizi buzdolabında en az 8 saat dinlendirmeniz gerektiğini unutmayın. Ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır. En ideal süre ise 24 saattir.
Bir kaba 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı soya sosu, 1 yemek kaşığı hardal, 1 adet rendelenmiş sarımsak ekleyin ve etinizin içerine alıp tüm yüzeylerini sosa bulayın ve 15 dakika bekletip, ardından pişirin. Antrikot etini marinasyon sürecini tamamladıktan sonra eti doğru yöntemle pişirmek de oldukça önemli.
İçinde bol fan ve rüzgar olan bir dolapta eti kurutarak bekletme işine kuru dinlendirme, diğer sosyetik değişiyle dry aged denir.
Nuar hayvanın en kaslı yeri olduğu için çok serttir. O yüzden pişirmeden 1-2 saat önce karabiber beyaz biber ve zeytinyağ ile her yerini marine ediyoruz. Hava almayacak şekilde üzerini kapatıp bir kaç saat buzdolabında bekletiyoruz.
Etiniz marinede ne kadar uzun kalırsa pişerken de o kadar yumuşak ve lezzetli olacaktır. Etinizin kokusunu almak için süt ile marine de edebilirsiniz. Bunun için de zeytinyağı gezdirdikten sonra süt, karabiber ve kekik ilave ederek etinizi daha da yumuşatabilir ve kokusunu da alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri