Diş telleri hiç bir şekilde leke bırakmaz. Braketler dişlere yapıştırılmadan önce dişlerin yüzeyi temizlenir ve yapıştırma işlemi yapılır. Bu işlemden sonra hasta braketlerin etrafını fırçalamalı ve temiz tutmalıdır.
Diş teli herhangi bir çürümeye neden olmadığı gibi leke ve iz de bırakmamaktadır.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Ortodontik Tedavi İle Ameliyatsız Yüz Estetiği
Geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde artık yüz estetiğine çok büyük oranda katkı sağlanabiliyor. Yüz simetrisi bozulmuş, profil görüntüsü sorunlu olan, özellikle alt çenesi önde olan kişilerde eğer uygun ise ortodontik tedavi ile ameliyatsız yüz estetiği yapılmaktadır.
Genellikle uzman hekimler beyazlatma işlemi ve düzenli temizliklere devam ederek kısa zamanda çözüme ulaşılabileceğiniz öngörmekte. Ancak diş teli çıkarıldıktan sonra en az bir veya iki ay beklemenizi öneririz.
İlgili 18 soru bulundu
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Normal koşullarda hastalar günde 3 kez dişlerini fırçalamalıdırlar. Diş teli kullanan hastalar ise bundan fazlası, günde beş altı kere dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Yemeklerden sonra dişler mutlaka fırçalanmalı ve diş tellerinin ara temizliği ve bakımı yapılmalıdır.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir.
Diş teli tedavisinde bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirdiği düşüncesidir. Takılan tel dudak şeklini bozmaz tam aksine dudak şeklini onarır.
Diş çekimi gereken tedavilerde çekimler tamamlanır ve diş telleri takılır. Öncelikle üst çeneden tedavi başlar ve aylık olarak kontroller devam eder. Birkaç ay sonra alt çeneye de teller takılır. Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır.
Telin çevresi iyi fırçalanmazsa plak ve diş taşı birikecektir. Bu durumda diş eti enfeksiyonu gelişme riski fazladır. Telin çevresi normal diş fırçası ile diş etinden dişe olacak şekilde fırçalanmalıdır, arada sıkışan gıda artıkları da ara yüz fırçalarıyla uzaklaştırılmalıdır.
Sabit ortodontik tedavi dişlerimin rengini değiştirir mi/ sarartır mı? Diş teli tedavileri dişlerin rengini değiştirmez. Renk değişikliğinin görülmesinin sebebi beslenme alışkanlıkları (kola,çay,kahve,sigara,şarap vb),ağız temizliğinin yetersizliğinden meydana gelir.
Hastaların diş rengi beyaz olmadığından dolayı açık renkli teller dişleri bütünü ile sarı gösterebilir. Hatta bu durum dişlerin çok kısa süre içerisinde kirlenmesine dahi neden olabilir. Bu nedenle Ortodonti doktorları renkli diş teli kullanmak isteyen hastalara koyu renkler önermektedir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Diş Teli Çıkarılırken Acır mı? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi diş teli çıkarılması işleminde özel pensler kullanıldığı için siz ne olduğunu anlamadan diş tellerinizin çıkmış olduğunu fark edersiniz. Yapıştırıcı artıklarının temizlenmesi işlemi de dişinizin minesi üzerinden yapıldığı için tamamen ağrısızdır.
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir. Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebeple burun estetiği ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.
Diş teli tedavisi sonrasında düzelen dişler, pekiştirme tedavisi yapılmadığı takdirde eski haline dönebilir. Dişlerin eski haline dönmemesi için pekiştirme tedavisi uygulanması gereklidir. Braket çıktıktan sonra veya diş teli çıktıktan sonraki ilk aşamalarda dişler harekete meyillidir.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Ortodonti tedavisi estetik bir görünüm sağlamanın yanında, çiğneme işlevini ve gülümsemeyi iyileştirir ve çene konumlarını düzeltir. Bunun yanı sıra merak edilen konulardan bir diğeri de tedavi sürecinin uzunluğudur. Bu tedavinin süresi hastanın dişlerinde bulunan anomalinin şiddetine ve seyrine göre değişir.
Hastanın hayatını etkileyebilecek derecede ağız içerisinde problem var ise; bu problemlerin diş teli ile tedavisini devlet üstlenmektedir. Doğum kaynaklı veya sonrasında gelişen sebepler ile diş teli kullanımı zorunlu hale gelmiş ise; devlet tedaviyi karşılamaktadır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Diş teli ağız kokusu yapar mı? Diş teli takmak ağız kokusu yapmaz, ancak doğru şekilde temizlenmezse dişlerde plak ve bakteri birikmesine neden olabilir. Bu da zamanla kötü ağız kokusuna yol açabilir. Bu nedenle, diş telleri takarken daha sıkı bir ağız hijyeni uygulamak önemlidir.
Ortodontik Tedavinizin Bitmesini Bekleyin!
Mümkünse dişi teli ile beyazlatmanın en iyi yolu tedaviniz bitene kadar beklemektir. Ardından, özel diş beyazlatma paletleri, beyazlatma şeritleri kullanabilir veya mükemmel gülüşünüz için muayenehanede beyazlatma işlemi yaptırabilirsiniz.
Diş teli ile MR çekilir mi ? Diş telleri, emar (MR) çekilmesine engel değildir. Ancak boyun mr, kafa mr veya beyin mr çekilirken diş telleri görüntülerde bozulmalara neden olabilir. Bu yüzden operasyon öncesi doktorunuza durumu bildirmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri