Kaçınmamız gereken yiyecekler
Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmalı, içilecek ise de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir. Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.
Cola, Gazoz, Fanta vs. gibi asitli içeceklerin tümü dişlerinize daha fazla zarar verir. Dolayısıyla tedaviniz süresince asitli içeceklerden uzak durmanız gerekir.
Diş Teli Tedavisi Boyunca Dikkat Edilmesi Gerekenler. Tedavi sırasında bazı yiyecekler braketlerin kopmasına ve de kırılmasına neden olmaktadır. Asitli içecekler ise midede zarara neden olarak braket yapıştırıcısının işlevini azaltmaktadır.
Tedavi süresince kola, soda, fanta… vb. gibi asitli içecekler içmemeniz gereklidir. Asitli içecekleri çok tüketmek; diş minesine zarar vermesi yanı sıra, tedavi için kullandığımız bazı yapıştırıcıların zamanla erimesine ve bu malzemelerin kopmasına sebep olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Asitli içeceklerin tamamı diş tellerine büyük oranda zarar vermektedir. Sürekli asitli içecek tüketmek braketlerin çürümesine, zamanla kopmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kola, gazoz gibi içecekler kesinlikle tüketilmemelidir.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir.
Garip Öpüşme Efsanesi Yanlış
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
Diş teli tedavisi boyunca; Asitli içecekler içmemelisiniz.(kola, fanta, gazoz, sprite...) Yapışkan yiyecekler yememelisiniz.(sakız, tofita, jelibon, lokum...) Sert yiyecekler yememelisiniz.(fındık, fıstık, badem...)
Günde en az 2-3 kez diş fırçalanması önerilmektedir. Videoda gösterildiği gibi diş ve teller üzerine baskı uygulamadan fırçalanmalıdır. Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır.
Diş Teli Takanlar için Yeme-İçme
Elma, tost, hamburger gibi ısırarak yenilen şeylerden uzak durmalısınız. Bu tarz yiyecekleri tercih ediyorsanız küçük parçalara bölerek yemeye özen göstermelisiniz. Kola, soda, gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
Diş teli takılıyken uzak durulması gerekli yiyecekler içinde ise şunlar yer alır; dondurma, kalın et kesimleri, kabuklu yiyecekler, turunçgil yemekleri gibi yiyecekleri diş telinin yeni takıldığı zamanlarda yememek daha doğru olabilir.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
Kaçınmamız ve dikkat edeceğimiz yiyecekler
Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmak gerekir, içilecekse de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir. Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek ve lokum yemek braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.
Yememeniz gereken yiyecekler:
*Sakız, lokum, karamel gibi yapışkanlı şeyler. *Patlamış mısır, cips, buz. *Kızarmış ekmek, simit, pizza.
"Örnek verecek olursak kabuklu kuruyemiş tarzı yiyecekler ve sakız gibi. Ayrıca tüketilen kola ve portakal suyu gibi asitli içecekler dişlerin etrafında çürümeye neden oldukları için sınırlı sayıda tüketilmelidir.Tüketilecekse mutlaka pipet kullanılmalıdır."
Yani normal seviyede çay tüketiyor olmanız, sizler için aşırı büyük sorunlara sebep olmaz. Bu soruya net bir cevap vermek gerekirse eğer, diş teline sahipken çay içebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bu tüketiminizden hemen sonra beklemeden dişlerinizi fırçalamalı ve çay kaynaklı sararmaların önüne geçmelisiniz.
Sigara kullanımı sağlıklı diş yapısının oluşturulmasından ötürü diş teli tedavisi boyunca ve sonrasında önerilmemektedir.
4. Asitli gıdalar mineye zarar verip braket yapıştırıcısının etkinliğini azalttığı için tüketilmemelidir. 5. Sakız, jelibon, lokum vb yapışkan gıdalardan uzak durulmalıdır.
Ortalama olarak diş teli tedavisi 6-30 ay kadar sürebilir. Tedavi süresini etkileyen en önemli faktörler dişin yapısı ve çene yapısıdır. Alt ve üst çenenin birbirine uyumu bu noktada önemlidir ve tedavi süresini etkileyen faktörlerden biridir.
“Ortodontik diş tedavisi ile dişlerdeki çapraşıklık, ayrıklık gibi sorunları, dişleri çene kemiği içinde adeta yüzdürerek hareket ettirip düzeltiyoruz. Çenelerin konumu bozuksa plastik cerrahların da desteğiyle ameliyatla öne, arkaya, aşağıya, yukarıya, sağa ya da sola almamız mümkün.
Diş telleri, telin elastik deformasyonundan faydalanarak dişlere kuvvet uygular ve diş hareketini sağlar. Diş teli tedavisi genellikle 12-24 ay arasında sürer ve 3-5 haftada bir kontrolleri yapılır. Diş tellerinin avantajı, dişlerin yapısını bozmadan ve geri dönülmez işlemler uygulanmadan diş yapısının düzeltilmesidir.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Sert, yapışkan veya şekerli yiyecekler yemeyin ya da gazlı içecekler içmeyin: Patlamış mısır, kuruyemiş, cips, balonlu sakız, yumuşak şeker, karamel ve kurabiye gibi yiyeceklerden kaçının. Buz küplerini ısırmayın veya gazoz içmeyin. Tüm bu saydıklarımız diş tellerine zarar verebilir ve/veya dişlerinizi çürütebilir.
Ortodonti tedavisi'nde braketlerin kırılması ya da yerinden çıkması genelde sert yiyecekler yemekten kaynaklanır. Ayrıca braketin üzerindeki yapıştırıcı zamanla zayıflayıp yerinden çıkmasına sebep olabilir. Braket dişinize yapıştığı yerden çıkmış fakat; ark teline bağlı duruyorsa, çıkarmak için zorlamayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri