Ney çalgı aletini çalan kişiler neyzen olarak adlandırılıyor. TDK'ya göre neyzen sözcüğü, ney çalan kimse anlamına sahiptir.
Kusura bakma sana bakınca Neyzan oluyorum - bu cümle tam ne demek? Yani, “Sana bakarken, boynum bükülüyor. Çünkü çok güzelsin, seni çok beğeniyorum” anlamında.
a. müz. Klasik Türk müziğinde ve özellikle tekke müziğinde yer alan, kaval biçiminde, yanık sesli, kamıştan bir üflemeli çalgı: “Bu ücra ve metruk sarayda yalnız arada sırada bir Türk gencinin neyi işitiliyor.” -Y. K.
Farsçadan gelme: EŞ, BENZER demek. “NE MENEM ŞEY!” Daha önce rastlanılmamış şey, durum. Benzeri olmayan anlamında Erzurum ağzında “NE TEVÜR!”
(nsz) Bir iş, bir durum vb. gücünü, hızını kaybetmek, yavaşlamak, gevşemek: “Bütün galeyanı, bu taş gibi karşısında oturan, her an fırlayacak adam önünde tavsadı.” -N. Hikmet. Hızı, tezliği, gücü azalmak, sönmeye başlamak.
İlgili 32 soru bulundu
''Kanmak'' kelimesinden türetilmiş olan kanıksama kelimesinin sözlük anlamı alışmak ve kabullenmektir. Bu kelime daha çok olumsuz durumlar ve olaylar için kullanılır. Kişinin hiç istemediği halde sık sık tekrarlanan şeylere alışmak zorunda kalması, kanıksamak olarak nitelendirilir.
Müteşekkir Nedir? Müteşekkir kelimesi bir nevi minnet duygusunu gösterme şekli olarak da tabir edilebilmektedir. Alınan bir yardım ya da mutlu olunan bir durum karşısında, teşekkür etme durumuna gelen kişi adına bu kelime kullanılır.
Ne menem TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ne çeşit, ne türlü
Türkçede ''de'' hem hal eki hem de bağlaç olarak kullanılır. Ne de kelimesinde ''de'' bağlaç olarak kullanıldığı için bu kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Bende mi kelimesinin doğru yazımı ben de mi şeklindedir. Ayrı olarak yazılan şekli doğrudur.
NÂYÎ (ﻧﺎﻳﻰ) i. (Fars. nāy ve nispet eki -і ile nāyі) Ney çalan kimse, neyzen: “Nâyî Osman Dede.” Devrinin en güzel ney çalanına “ney çalanların kutbu” anlamına “kutb-ı nâyî” denir; devrimizde kutb-ı nâyî Resim Müzesi müdürü rahmetli Halil Dikmen'di (Abdülbâki Gölpınarlı).
Nas TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Açıklık, açık ve kesin yargı
Terlik. Alkış. Çocuk terliği. şibidik, 7 karakter ile yazılır.
Neyzen, Ney enstrumanını icra eden yani Neyi üfleyen kişiye verilen isimdir.
Mısır'da haksız yere hapse atıldığını düşünerek hâkime karşı kullandığı sözler sebebiyle 6 ay hapse mahkûm edildi. Mısır'da başına gelen en büyük felaket ise sarhoş bir anında Sultan Abdülhamid aleyhine yazdığı bir şiir sebebiyle olacaktı.
Yazım hatası çok fazla yapılan sözcüklerden biri olarak şefkat kelimesi öne çıkar. Özellikle bu kelimenin içerisinde yer alan f harfi, v harfi olarak hata gerçekleşir. Ancak doğru şekilde yazımı ise şefkat olarak değerlendirilir.
ZAR ZOR KELİMESİNİN ANLAMI
Güçlükle anlamına gelir. Bu kelime genellikle zarzor şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı zar zort şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Meyyal olmak ise meyyalin farklı bir versiyonu olarak karşımıza çıkar. Yani buna göre meyyal olmak eğilimli olmayı ifade eder. Kişinin bir şeye eğilimli olmasına meyyal olmak demek mümkün olur.
Meret kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden genel olarak sıkıntı veren ya da hoşlanılmayan, rahatsızlık hissi uyandıran kişiler ya da şeyler adına bir sövgü sözüdür.
i. ve sıf. (Kökü bulunamamıştır) Çok ince ipekli kumaş: İnciden mercandan beyaz yanağı / Meles gömlek koç yiğidin konağı (Karacaoğlan).
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
FEVKALBEŞER KELİMESİNİN ANLAMI
İnsanüstü ve üstün nitelikli kimse anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle fevkal beşer şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı fevkalbeşer şeklinde olmalıdır.
Oryantasyon, farkında olmak anlamına gelirken oryante kelimesinin sözlük anlamı uyum sağlamaktır. Osmanlı döneminde bu kelimenin yerine ''zemine zamana uygun'' deyimi kullanılırdı. Zemine zamana uygun hem çağın gereklilikleriyle hem de içinde bulunulan ortamla uyumlu olmak manasına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri