Tel tedavisi görmeye karar veren hastalarımızın da daha koltuğa oturmadan merak ettikleri konulardan birisi budur. En baştan söyleyelim. Diş teli takılırken herhangi bir ağrı ya da acı duymazsınız. İşin çok ilginç yanı işlem sırasında yaptığımız işin stresini atan hastalarımızdan bir çoğunun uykusu bile gelmektedir.
Hastalar diş teli ağrısı ile ortalama olarak birkaç hafta süre zarfında karşılaşabilir. Diş teli ile ağız arasında uyumluluğun sağlanması söz konusu olur. Diş teli ağrıları, özellikle hastanın gün içerisinde çiğneme hareketleri esnasında diş ve diş etlerinde artan basınca bağlı olarak düşük seviyeli olarak görülebilir.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
İlk seansta dişlerin yüzeyleri temizlenir, braketler yerleştirilir, ardından teller braketlere bağlanır. İlk seansta bazı durumlarda tek çeneye bazen de her iki çeneye birden braketler takılır. Buna karar verirken dişlerin kapanışı çok önemlidir.
Diş tellerinin takılması sırasında lokal anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Braketler, dişlerin üzerine bir çeşit dolgu maddesi ile yapıştırılır ve ışın ile sertleştirilir. Ortodonti tedavisi ile ilgili yanlışlar arasında dişlerin uyuşturulması durumu hastaların tedaviden korkmasına neden olmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmalı, içilecek ise de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir. Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir. Tedavi süreci hastalar açısından estetik kaygılarla başlasa da, diş hekimi ve ortodontist açısından dişlerin daha sağlıklı ve doğru pozisyonda olması amaçlanmaktadır.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Diş Teli Neden ilk Üste Takılır? Diş telinin önce üst dişlere takılmasının sebebi kişinin diş tellerine daha rahat alışmasıdır.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Ortodontik tel tedavisinde iğne yapılır mı? Ortodontik tel tedavisinde iğne uygulaması yoktur bu nedenle eğer iğne korkunuz var ise çekinmeden ortodontik tel tedavisine başlayabilirsiniz.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
İskelet ve çene yapısının esnek olduğu çocukluk dönemlerinde gerçekleştirilen diş teli tedavilerinde kısa süreler içinde sonuç almak mümkündür. Çocukların diş yapısındaki bozuklukların büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 6-9 ay tedavi süresi ön görülebilir. Bazı durumlarda bu sürenin 2 yıla kadar çıkması beklenebilir.
Diş yüzeyine takılan diş telleri üzerinden yaklaşık iki-üç ay sonra dişler istenilen şekle gelmeye başlar. Fakat bu değişim dışardan hemen fark edilemeyebilir. Diş teli tedavisi süreci boyunca dişler yavaş yavaş düzelirken diş teli çıktığında tüm diş hizalaması tamamen istenilen pozisyona gelmiş olur.
Ortodonti tedavisi ilk aşamasında hastanın dudaklarının kenarlarına ekartör adı verilen bir aparey takılarak, ağız içi genişletilerek operasyona başlanır. Ekartör hastaya braket yapılırken ön ve arka bölgedeki dişleri doktorun görmesine yardımcı olur.
Evet diş teli takılabilir.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir. Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebeple burun estetiği ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.
Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir.
Diş teli takıldıktan sonra ağrı, kuvvetin uygulanmasını takiben 24 saat içinde başlar. Hastalarımız ağrıyı 'dişlerimi birbirine değdiremiyorum, değdirdiğimde dişim acıyor' şeklinde tarif etmektedirler. Bu ağrı 3 gün ile 10 gün arasında sürmektedir. Ancak ortalama süre 1 haftadır.
Karamel gibi yapışkan, çiğnenen tatlılar da tellere zarar verebilir ve diş tellerini gevşetebilir. Bu yalnızca ağrılı bir süreç olmaz, tedaviyi büyük ölçüde uzatabilir. Bir başka deyişle kuralları çiğnerseniz diş tellerinize daha uzun süre mahkum kalabilirsiniz.
Ortodonti tedavisi estetik bir görünüm sağlamanın yanında, çiğneme işlevini ve gülümsemeyi iyileştirir ve çene konumlarını düzeltir. Bunun yanı sıra merak edilen konulardan bir diğeri de tedavi sürecinin uzunluğudur. Bu tedavinin süresi hastanın dişlerinde bulunan anomalinin şiddetine ve seyrine göre değişir.
Hastanın hayatını etkileyebilecek derecede ağız içerisinde problem var ise; bu problemlerin diş teli ile tedavisini devlet üstlenmektedir. Doğum kaynaklı veya sonrasında gelişen sebepler ile diş teli kullanımı zorunlu hale gelmiş ise; devlet tedaviyi karşılamaktadır.
Diş teli tedavisi genellikle iki aşamada planlanmaktadır. İlk aşama diş tellerinin takılması ve eğri dişlerin düzeltilmesinin sağlanması aşamasıdır. Bu aşamadan sonra diş telleri çıkarılır ancak eğri dişlerin eski yerlerine kaymasının önlenmesi gerekir ki burada ikinci aşama başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri