Öncelikle diş teli takılıyken dolgu gibi tedavilere ihtiyaç olmadığını vurgulamak gerekir. Diş telleri takılmadan önce ağız içindeki çürük dişlerin zaten tedavi edilmesi gerekir. Bu kapsamda gerçekleştirilen dolgu ve kanal tedavileri sonrasında tel uygulamasına geçilir.
Diş Teli Tedavisi 2023 Düzenlemeleri
Ek olarak kliniklerde diş teli fiyatları pek çok etmene göre şekillenme göstermektedir. Dolgu kullanımı bireylerde sıklıkla gözlenmektedir. Dolgularınızın olması diş teli tedavisini etkilememekle beraber diş teli tedavisi sırasında da dolgu yaptırabilirsiniz.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Sağlıklı ve düzenli fırçalanan bir ağızda diş teline bağlı yeni çürük oluşumu beklemiyoruz. Ancak oluşursa, mecbur kalındığında ortodontik tedavi sırasında da dolgu yaptırabilirsiniz.
Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek ve lokum yemek braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveleri ve biftek, pizza gibi yiyecekleri keserek, dilimleyerek küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braketleri ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Harabiyetin dişin büyük bir kısmını kapsadığı durumlarda, kendiliğinden başlayan bir ağrı mevcutsa yani öncelikli olarak kanal tedavisi gerekiyorsa ya da bunların dışında hekimin gerekli gördüğü başka sebepler var ise dolgu tedavisi uygulanamayabilir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Diş teli varken diş temizliği yapmadan önce diş hekiminizle görüşmenizi tavsiye ederiz. Uzman görüşüne uygun diş fırçası kullanımı çok önemlidir. Genellikle düz model, baş bölümü küçük boyutlu ve yumuşak uçlu fırçalar tavsiye edilmektedir. Diş teli varken elektrikli diş fırçası kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Diş telleri ve invisalign gibi ortodonti tedavileri bu kusurların düzeltilmesine yardımcı olur. Tedavi sonucunda diş telleri dişlerinizi ve çenenizi olması gereken yeni yerine getirdiğinde doğal olarak dudaklarınız, yanaklarınız ve diğer yüz özelliklerinizi etkiler.
Diş teli tedavisinde bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirdiği düşüncesidir. Takılan tel dudak şeklini bozmaz tam aksine dudak şeklini onarır.
Hastalar tarafından yanıtı en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de “Diş teli çeneyi düzeltir mi?” sorusudur. Dişlerin ve çenenin hem estetik bir görünüme kavuşması hem de sağlıklı olması için diş teli tedavisi uygulanabilir. Özellikle bu tür tedavilerde erken müdahalenin önemi büyük olur.
Dişlerin öne alınabilmesi tel tedavisi ile mümkündür. Eğer sorun çene kaynaklı ise öncelikle çenede bir düzeltme hedeflenir.
Birçok hasta ortodontik tedavinin başında sadece bir röntgene ihtiyaç duyacaktır. Bazı durumlarda, tedavinin tamamen başarılı olduğundan emin olmak için tedavinin sonunda ek bir röntgen istenebilir. Ancak çok karmaşık vakalarda tedavi süreci içerisinde sadece ihtiyaç duyulması halinde ek röntgen talep edilir.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Gümüş amalgam diş dolgu fiyatları 400 TL ile 450 TL, Kompozit reçine diş dolgu fiyatları 500 TL ile 600 TL arasında iken, porselen diş dolgusu fiyatları ise 1000 TL ile 1200 TL arasındadır. Fiyatlar bilgilendirme niteliğinde olup, kişiye ve tedaviye göre değişebilmektedir.
KİMLERE UYGULANMAZ? Dolgu maddeleri gebelere ve emzirme dönemindeki kişilere, 12 yaş altındakilere, immünsüpresif tedavi alanlara, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine uygulanmaz.
Yüze dolgu kaç günde oturur? Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Dişin canlı dokusuna yani sinirlere çok yakın bir dolgu yapılmışsa 3 haftaya kadar süren soğuk ve sıcak hassasiyeti olması normaldir. 3 hafta içerisinde hassasiyet yavaşça azalacak ve geçecektir. Eğer geçmiyorsa hekiminizle iletişime geçiniz.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Diş Teli Nasıl Çıkarılır? Diş teli tedavisi bittiğinde diş tellerinin çıkarılması gerekir. Diş tellerini çıkarmak için kullanılan özel malzemeler vardır. Bu malzemelerin kullanımıyla altlı üstlü bütün diş telleriniz 1 dakika gibi kısa sürede çıkarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri