Probiyotik tüketimi de öksürüğün arttığı durumlarda öneriliyor. Probiyotik kaynağı olarak kefir ve evde mayalanan yoğurdu tercih edin. Keskin kokular bronşlarda kasılmaya neden olarak öksürüğü tetikleyebiliyor.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
Beslenme alışkanlıkları öksürüğü tetikliyor
Sigara içilmesi, acılı beslenme, soğuk ve asitli içecekler tüketilmesi, yüksek sesle veya uzun süreli konuşma, tozlu, dumanlı ya da soğuk ortamlarda bulunulması önemli farenjit etkenleridir.
Öksürmekten tahriş olmuş boğazınızın rahatlaması için hiç çekinmeden bal yemelisiniz. Sadece balın tadı ağır geliyorsa zerdeçal ve zencefil ile karıştırıp da yiyebilirsiniz. Antiviral ve antibakteriyel özelliği sayesinde özellikle çocuklardaki gece öksürüğüne iyi gelecektir.
İlgili 33 soru bulundu
Ihlamur, Ekinezya, Papatya, Adaçayı, Yasemin çayı içmek iyi gelecektir. Onun yanında ılık su ile bal karışımı ya da süt ile bal karışımı içmek kuru öksürüğe iyi gelen yöntemlerdendir. Kuru öksürük tedavisinde bulunduğunuz odanın kuru ve havasız olması öksürüğü tetikleyeceği için oda nemlendirici kullanılabilir.
Hava durumu günlük olarak kontrol edilmelidir. Hava nemlendiricisi veya buharlı bir duş, burun tıkanıklığını azaltmaya yardımcı olur ve sürekli öksürükten kronik olarak tahriş olan boğaz ile hava yollarını rahatlatır. Doktorunuzun da yardımıyla hayat tarzınıza uygun şekilde belirlenmiş bir tedavi ortaya çıkarılmalıdır.
Öksürük gece artış gösteriyorsa-ki özellikle ilk yatışta geniz akıntısına bağlı artabilir-yatağın başı yükseltilmeli, gerekirse çift yastıkla yatılmalıdır. Burun mutlaka açık tutulmalıdır. Burun tıkalı kalırsa ağızdan nefes alınacak ve boğaz kuruyarak öksürük daha da artacaktır.
Limon c vitamini içerdiği için soğuk algınlığınız varsa iyileştirecek, nefesinizi açacak öksürüğü de kesecektir.
Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonuna ya da alerjiye bağlıdır. Geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflüye bağlı öksürükler çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlamaktadır. Egzersiz, hareket, gülme ve ağlama ile artan öksürük astıma işaret etmektedir.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Bol su içmek başta olmak üzere bol sıvı içilmesi gerekir. Bunların dışında; boğaz spreyleri ve pastiller de gıcıklanma hissini hafifletir. Aynı zamanda bitkisel çaylar ve kürler ile de tedavi edilebilir. Örneğin; gargara yöntemi, adaçayı, bal ve tarçın karışımı, zencefil ve bal yöntemi ile tedavi edilebilir.
Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırın, sırtına hafif hafif vurarak balgamını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak baş tarafını yükseltebilirsiniz. Geniz akıntısının boğazından aşağı tarafa inerek tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz.
Zeytinyağı ve zencefili içerisine yavaş yavaş ekleyip tekrar karıştırın. Belli bir kıvama geldikten sonra oluşan karışımı peçeteye koyup tül ile sarın. Gögsünüze ve ya sırtınıza hazırladığınız karışımı gazlı bez ile yerleştirin. tarafından sağlanmaktadır.
Evet, bu zamana kadar doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından öksürüğü yatıştırmak için yüzlerce kez pekmez önerilmiştir. Öksürüğü hangi pekmez keser diye araştırdığımızda karşımıza en çok keçiboynuzu ve dut pekmezi çıkmaktadır. Keçiboynuzu pekmezi, içerdiği yağ asitleri sayesinde toksinleri atmamıza yardımcı olur.
Elma sirkesi soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrıları için iyi gelir. Bu tür sorunlar yaşadığınızda bir bardak ılık su ile bir kaşık elma sirkesi ve balı karıştırın. Bu karışıma aynı zamanda bir miktar zencefil katın ve gargara yapın. Bu karışım boğaz ağrısı, öksürük ve göğüs tıkanıklığına iyi gelir.
Bol su içmek ayrıca boğazın daha nemli kalmasına yardımcı olarak öksürüğün hafiflemesini sağlar. Bunların yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle artmış olan vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı olur. Günde en az 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.
Doğal bir anti bakteriyel olan bal, boğaz tahrişine neden olan bakterilerden kurtulma sürecini hızlandırır. Ayrıca su tutucu özelliği ile boğaz kuruluğunu alarak boğazı yumuşatır ve kuru öksürüğü keser.
6. Sıcak bir duş alın: Sıcak duş burundaki salgıları hafifleterek öksürüğü azaltmaya yardımcı oluyor. Sıcak banyodaki buhar ayrıca alerji ve astımdan kaynaklanan öksürüğe de iyi geliyor.
Öksürük ile birlikte 3 günden uzun süren ateş, hızlı nefes alıp verme, nefes alma sırasında hırıltı, dudaklarda morarma, boğulur tarzda öksürük ve sonrasında kusma varsa doktora başvurulmalıdır.
Ananas, bal, ceviz, badem, ayva, incir, soğan, limon, kuşburnu, zencefil ve karabiber öksürüğün hafiflemesine ve iyileşmesine yardımcı olan en önemli besinler arasında yer alıyor.
Kuru ve balgamlı öksürüğe karşı zeytinyağlı pekmezin şifa olduğu biliniyor. Sağlığa olan yararları ve lezzetleri ile mutfakların vazgeçilmezi olan pekmezle zeytinyağı ikilisinin karıştırıp içince öksürüğe veda edeceksiniz.
Öksürük boğulur gibi oluyor ve öksürük sonrası derin bir nefes alma oluyorsa, kusma görülüyorsa boğmaca akla gelebilir. Kilo kaybı, kanlı balgamla birlikte uzun süren öksürük tüberküloz yani vereme bağlı olabilir. Büyüme gelişme geriliği ile birlikte öksürük varsa kistik fibrosis akla gelebilir.
Ihlamur: Öksürük için tercih edilen en bilinen bitkisel yöntem ıhlamurdur. Suyun içine konulan ıhlamuru bir taşım kaynatabilir, ılındıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal koyarak çocuğunuza verebilirsiniz. Bu karışıma ayva yaprağı da ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri