Ağız dokularının yaralanması: Diş teli zararları arasında ağız dokularının zedelenmesi de bulunur. Yanlış takılan teller yanaklara ya da dişetlerine zarar verebilir. Braketin yutulması: Ortodonti zararları arasında hekimin yanlış uygulamasından kaynaklanan braket yutulması da görülebilir.
Aynı zamanda diş teli lastiğinin hangi dişlere takılacağı da önemli ve değişkendir. Bu nedenle; diş teli lastiği takmak konusunda diş hekimini önerisi ve yönlendirmeleri çok önemlidir. Diş teli lastiği yanlış takılırsa diş teli tedavisine zarar verir. Dolayısıyla bu durumda tedaviyi baştan sona olumsuz etkiler.
Ortodonti tedavisi'nde braketlerin kırılması ya da yerinden çıkması genelde sert yiyecekler yemekten kaynaklanır. Ayrıca braketin üzerindeki yapıştırıcı zamanla zayıflayıp yerinden çıkmasına sebep olabilir. Braket dişinize yapıştığı yerden çıkmış fakat; ark teline bağlı duruyorsa, çıkarmak için zorlamayın.
Diş teli tedavisine başlandığında braket ve diş tellerine alışma süresi 1 hafta ile 10 gün sürmektedir. Ağrı ortodontik tedavi sonrası beklenen bir durumdur, ilk hafta yemek yerken dişlerde baskı hissedilmektedir. Bu ağrı, ağrı kesici kullanımı ile geçmektedir.
Bu soruyu yanıtlandıracak olursak; tel tedavisinin konuşmayı doğrudan etkilemediğini söyleyebiliriz. Yalnızca; tellerin takıldıktan sonraki 1 haftalık süreç adaptasyon süreci olacağı için konuşma esnasında çok ufak bozukluklar meydana gelebilir. 1 hafta sonrasında ise bu ufak bozukluklar tamamen kaybolmuş olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Diş teli takılmazsa karşılaşılabilecek en önemli problem dişlerin çürümesi ve buna bağlı olarak kaybedilmesidir. Diş araları çapraşıklık nedeniyle yeterince temizlenemediğinden diş çürümeleri meydana gelecek ve diş taşları oluşacaktır.
Telin çevresi iyi fırçalanmazsa plak ve diş taşı birikecektir. Bu durumda diş eti enfeksiyonu gelişme riski fazladır. Telin çevresi normal diş fırçası ile diş etinden dişe olacak şekilde fırçalanmalıdır, arada sıkışan gıda artıkları da ara yüz fırçalarıyla uzaklaştırılmalıdır.
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar. Dişlerin hareket etmesi durumu kişiden kişiye ve ağız yapısına göre değişkenlik gösterebilir.
Diş çekimi gereken tedavilerde çekimler tamamlanır ve diş telleri takılır. Öncelikle üst çeneden tedavi başlar ve aylık olarak kontroller devam eder. Birkaç ay sonra alt çeneye de teller takılır. Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır.
Diş teli tedavisi sonrasında düzelen dişler, pekiştirme tedavisi yapılmadığı takdirde eski haline dönebilir. Dişlerin eski haline dönmemesi için pekiştirme tedavisi uygulanması gereklidir. Braket çıktıktan sonra veya diş teli çıktıktan sonraki ilk aşamalarda dişler harekete meyillidir.
Diş teli tedavisinin uzun sürdüğü bir gerçektir. Teller takıldıktan sonra hastanın doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesine de bağlı olarak 18 ila 24 ay arasında tel takma süreci oluşabilir. Ancak genel tedavi süresi 8 ila 30 ay arasındadır.
Ortodontik tedavi süresince dişlerde hafif sallanma olması normaldir. Endişelenmeyin. Diş teliniz varken, dişler önce gevşer daha sonra hareket eder. Dişler yeni, düzeltilmiş pozisyonlarında tedavi tamamlandıktan sonra sıkılaşırlar.
Genellikle diş teli tedavisinin sonlarına doğru uygulanan diş teli lastiklerinin etkili olabilmesi için günde en az 6 saat kadar takılması önerilmektedir.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Çay, elbette ki diş teli tedaviniz sırasında tüketebileceğiniz bir içecektir.
Diş Teli Nasıl Çıkarılır? Diş teli tedavisi bittiğinde diş tellerinin çıkarılması gerekir. Diş tellerini çıkarmak için kullanılan özel malzemeler vardır. Bu malzemelerin kullanımıyla altlı üstlü bütün diş telleriniz 1 dakika gibi kısa sürede çıkarılır.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Normal koşullarda hastalar günde 3 kez dişlerini fırçalamalıdırlar. Diş teli kullanan hastalar ise bundan fazlası, günde beş altı kere dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Yemeklerden sonra dişler mutlaka fırçalanmalı ve diş tellerinin ara temizliği ve bakımı yapılmalıdır.
Videoda gösterildiği gibi diş ve teller üzerine baskı uygulamadan fırçalanmalıdır. Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir.
Genellikle bu ağrı diş tellerinin takılmasını takiben 24 saatte başlar, 3 ile 10 gün içerisinde ortadan kalkar. Bildiğiniz gibi ortodontik tedavi süreci uzundur ve ortalama 4 haftalık kontroller içerir. Bir diğer en çok sorulan soru da 'her ay geldiğimde telin ilk takıldığı gün gibi ağrım olacak mı' sorusudur.
Braketler ve diş telleri bilinenin aksine herhangi bir şekilde diş çürüğüne neden olmaz. Bu ortodonti tedavisi alacak hastaların en çok merak ettiği konulardan biri olarak bilinmektedir. Ağız sağlığına dikkat edilmediği takdirde teller ağız içerisinde uzun süre kaldığı için diş çürüğüne yol açabilir.
Dişe takılan braketlerin içinden geçen telin dişe uyguladığı baskıyla dişlerin gerekli yeri yavaş yavaş alması sağlanır. Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Yani diş yapınız dudaklarınızın da yapısının bozulmasına sebep olur. Diş teli tedavisine başlandıktan sonra bozukluk olan dudaklarda da bir düzelme gerçekleşir. Yani kişilerin dudakları direkt olarak büyümemekte, tedavi gereğince olması gerektiği hali almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri