Diş taşı temizliği, dolgu ve diş çekilmesi orucu bozmamaktadır.
Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi? Oruçlu kimse diş tedavisi yaptırabilir mi? Orucun bozulması için yeme, içme ve cinsel ilişki ya da bu anlamları ifade eden bir fiilin işlenmesi gerekir. Bu sebeple sırf dış tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz.
DİŞ TEMİZLETMEK ORUCU BOZAR MI? Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz.
Eğer oruçlu kimse, dişleri arasında kalan o şeyi bilerek yutarsa, onun orucunu bozar. Fakat bilmeden veya unutarak onu yutarsa, onun orucuna bir zararı olmaz. Bilinmelidir ki müslümanın, oruçlu olsun veya olmasın, yemekten sonra ağız ve diş temizliğine gayret etmesi gerekir.
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.
İlgili 22 soru bulundu
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Peygamber'in (s.a.s.) Ramazan'da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25 [1930-1931]; Müslim, Sıyâm, 76 [1109]). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/199).
Oruçluyken dudak yemek eğer istemsiz yapılan bir davranış ise ve dudak derisinden bir parça yutulmuyorsa oruç bozulmaz. Kaza gerektirmez. Ancak oruçluyken bilerek dudak yenirse ve susam tanesinden daha büyük bir parça yutulursa bu durumda oruç bozulur ve kaza yapmak gerekir. Öpmek, öpüşmek orucu bozar mı?
Parmak emmeye devam eden yetişkin biri bu davranışının orucuna etkisinin ne olacağı konusunda tedirgin olmaktadır.İslam alimleri parmak emmenin orucu bozmayacağını belirtmektedirler.
Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Bu nedenle küfür etmek orucu bozmaz ancak sevabına zarar verir. Bu nedenle oruç tutan kimselerin küfürden kaçınmaları gerekir.
Bu konu (38213) nolu sorunun cevabında açıklanmıştır. Söz konusu haram olan bakışlar kalpteki imanı zayıflatır, orucu zedeler ve sevabı azaltır. Ancak orucu bozmaz, bu günahı işleyen kimse bir an önce tövbe etmesi gerekir. Bakışları serbest bırakmak, günaha girmenin bir vesilesidir.
hayır bozulmaz, vajinadan dışarı akarsa yalnızca namaz abdesti bozulur. kadın veya erkekten gelen zevk suyu gusul gerektirmez, orucu bozmaz. sarsılarak boşalma, orgazm gusul gerektirir. oruçken kasıtlı yapılırsa orucu bozar.
Bunlar: Yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktır. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- de, orucu bozan diğer şeyleri sünnetinde açıklamıştır.
Bu durum tütün kökenli dumanlı maddeleri de kapsamaktadır şeklinde açıklanmıştır. Oruç halinde iken yasaklardan uzak durulmaması orucu bozar. Diyanet açıklamalarına göre sigara, nargile dumanı gibi tiryakilik nedeniyle kullanılan maddeler de orucu bozan hallerdendir.
Bu şartları taşımayan sakızlar, orucu bozarlar. Ancak tedavi amaçlı olursa: Ramazan günü oruçlu olan bir kimse, dişi ağrısa, ağrıyı teskin için dişine karanfil koysa, meydana gelen tükürük boğazına kaçsa, fakat karanfili yutmamış olsa orucu bozulmaz.
Oruçlu bir kimse meşru mazeret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi ister su ile ister susuz olarak yer veya içerse orucu bozulur ve kefaret gerekir. Ancak oruç bozmayı mübah kılacak ölçüde bir rahatsızlık sebebiyle ilaç alınmış ise oruç bozulur ve kendisine yalnız kaza gerekir, kefaret gerekmez.
Şehevî arzularına mağlup olanların bu irade eğitiminde başarısız oldukları ortaya çıkar. Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir.
1- Eğer kişi uykuda iken ihtilam olmuşsa ya da bakmakla veya hayal etmekle cünüp olduysa bu durumlarda orucu bozulmaz. Ancak kişinin yabancı bir kadına şehvetle bakması haramdır. 2- Öpmek, ellemek gibi bir yolla cünüp olduysa, kişinin orucu bozulur. Ancak sadece kaza gerekir.
Ramazan'da oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).
Bunlar yemek ve içmek sınıfına dâhil olmadığı için orucu bozmazlar.
Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; ne kadar dikkat edilirse edilsin, çiğneme sırasında tat alma ya da yutma ihtimali olduğu nedeniyle sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısız sakızlar ve önceden çiğnenerek tatsız hale getirilen sakızların çiğnenmesi yutmamak koşuluyla orucu bozmamaktadır.
Cevap 2: Baş ağrısı dayanılmaz bir halde olmadan bir Müslüman sırf başım ağrıyor diye orucunu bozmaz. Sabreder, sabredilmelidir. Baş ağrısı dayanma sınırının üzerindeyse ya da Baş ağrısının yanısıra başka hastalıklar da var ise ve vücud bunu kaldırabilecek durumda değilse orucu açar ilacı alır. O günü kaza eder.
İslam dinindeki yeri
İslam'a göre eşlerin beraber banyo yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur.
Balgam, vücudun kendisi tarafından salgılanan bir salgı olduğu için orucu bozmamaktadır. Tükürük ağzın salgıladığı doğal bir durumdur. Bu yüzden oruçlu olunduğu zamanlarda kişilerin tükürüklerini yutması orucu bozmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri