Yemek yerken dişin kırılması sonucu kırık parça yutulabilir. Bunun herhangi bir zararı bulunmayacaktır. Ancak kırılan dişin kırık yüzeyinin açıkta kalması dişte ağrıya sebep olabilir. Ayrıca kırık diş tekrar kırılmaya karşı çok daha dayanıksız olacaktır.
Dişin kırılma biçimine göre diş hekimi kırığı dolgu kullanarak veya yapıştırarak eski haline getirebilir. Kırık eğer köke yakın kısımda ise kanal tedavisi sonrası post uygulaması ile kök sağlamlaştırılıp ardından üzeri porselen kuron ile tamamlanabilir.
Çok sert cisimlerin çiğnenmesi, yaşa bağlı olarak diş yapısında meydana gelen zayıflama, tedavisi yapılmayan çürükler nedeniyle dişte hassasiyet artması, yüze darbe alınması, düşme sırasında dişlerin sert nesne veya zeminle teması gibi farklı durumlarda diş kırılması ile karşılaşılması mümkündür.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması durumunda kuron tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda ileri seviye çürüklerde de bu yönteme başvurulur. Bu yöntemde diş hekimi, dişin gerektiği kadar kısmını yontar ve sonrasında kaplamayla dişin işlevsellik kazanmasını sağlar.
Diş Kırılması Nedir? Kırık diş sendromu olarak da bilinen diş kırılması, dişte bir çatlak ya da kırık oluşması anlamına gelir. Çatlaklar, yerine göre küçük ve zararsız olabilirken bazı durumlarda dişte parçalanmaya ve ağızda çeşitli fonksiyonların bozulmasına yol açabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Diş kırılması birkaç farklı durumun belirtisi olabilir. Bir kaza sonucu dişlere gelen travma dişte kırılmaya yol açabilir. Veya dişte çürük gözlenmesi sonucu diş kırılabilir. Kabuklu kuruyemişlerin dişle kırılması, kalem veya sert cisimlerin ısırılması gibi alışkanlıklar da diş kırıklarına yol açar.
yarısı kırılan bir diş, dolgu ile tedavi edilebilir, ancak tedavi seçeneği kırığın türüne ve dişin durumuna bağlı olarak değişebilir.
En yaygın olarak karşılaşılan kırık diş türlerine yakından bakacak olursak: * Çatlak Diş:Çatlak bir dişi evde kendi yöntemlerinizle tedavi etmek imkansızdır. Dişinizde bir çatlak ile karşılaştığınız anda doğrudan diş hekiminize başvurmanız gerekir.
Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir. Kırığın köke kadar ulaştığı durumlarda ise maalesef diş çekilmesi ihtimali olabilir. Bu durumların diş çekiminin yaşanmaması için hızlı bir şekilde diş hekimine gelinmesi lazım.
Diş Kökü Ağızda Kalırsa Ne Olur? Diş kökünün ağızda kalması, dişin tamamen çıkarılmasının ardından enfeksiyonlara neden olabilir. Kök ağızda kaldığı durumda ağızda kalan diş kökü, diş etine etki eder. Bu durum kemiğin bozulmasına, diş eti hastalıklarına yol açabilir.
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
Vertikal kök kırıkları, kökün apikal kısmında kök kanal duvarından başlayarak kökün dış yüzeyine ve koro- nale doğru giden uzunlamasına kırıklar olarak tanım- lanmaktadır. Özgün bulgu ve belirtilerin olmaması nedeniyle bu kırıkların kesin teşhisi zor olabilmektedir.
Dişler kırıldığı zaman genellikle ağrı yapmaz. Ancak tedavi edilmediği durumlarda zamanla diş ağrısının oluşmasına neden olur.
Eğer ön dişiniz çatladıysa diş hekimini ziyaret etmeniz çok önemlidir. Bazı çatlaklar yüzeysel oldukları için tedavi gerektirmez. Diğerleri ise diş etinin altında gerçekleşirse dişin değiştirilmesini dahi gerektirebilir.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Kemiğin olgunlaşarak iyileşmesi halinde implant üzerine diş takılır. Bu, protez uygulamaları olarak da adlandırılır. Sonuç olarak genel toplamda implant diş tedavisi yaklaşık 4 ay sürebilir. İmplant diş uygulaması cerrahi bir müdahaledir ve uygulamalarda dikiş gerekebilir.
Ancak unutulmamalıdır ki, sorunun tam olarak tespiti ve uygulanacak işlemlerin programlanması için bir diş hekiminin muayenesi gereklidir. Oluşturulan diş tedavi tarifesine göre, 2023 diş hekimi muayene ücreti 315 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca tek kanal tedavisi ücreti 1170 TL, diş çekimi fiyatı ise 655 TL'dir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Bir kırık veya boşluk gibi ya da travma gibi çeşitli sebeplerle bu yapıların bütünlüğünün bozulması, zararlı bakterilerin diş köküne ulaşmasına sebep olarak diş kökünde iltihaplanmaya yol açar. Bu enfeksiyon, kökün ucuna yayılarak enfeksiyonun kemiğe yayılmasına ve sonunda apseye neden olabilir.
Tedavi için; buz kompresi, maydanoz, karanfil, sirkeli su ve tuzlu su ile gargara yapmak ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Fakat diş ağrısının dayanılmayacak düzeyde olması durumunda diş hekimine gidilmesi en doğru seçenek olacaktır.
Dolgu, kök kanal tedavisi gerektiren dişlere uygulanmaz; bu durumda kök kanal tedavisi yapılmalıdır. Dişin Kırığı veya Kırılması: Dişin kırık olması veya kırılması durumunda, dolgu tek başına yeterli bir çözüm olmayabilir. Dişin kırık kısmına göre uygun bir tedavi planı belirlenmelidir.
Dolgu ya da Bonding ile Kırık Diş Tedavisi
Kırık diş boyutunun küçük olması durumunda dolgu tedavisi ya da küçük bir bonding uygulamasıyla kırık diş tedavi edilebilir. Diş minesine meydana gelen küçük çaplı kırıklar ya da çatlaklar dolgu tedavisi yöntemiyle onarılabilir.
Endodonti kliniğinde, çürük, kırık, enfeksiyon ve travma gibi nedenlere bağlı olarak diş pulpasında ve çevre dokularda oluşan hasar tedavi edilir. Bu amaçla endodonti hekimi, kanal tedavisi uygulayabileceği gibi dişin canlılığını korumak amacıyla rejenerasyon tedavileri de uygulayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri