Dişe morfin vurulmaz. Öncelikle diş hekimliğinde dental anestezi amaçlı yapılan ve dişte uyuşmayı sağlayan anestezik solüsyonlar kesinlikle morfin içermez. Fakat sorudan kastedilen morfinin, kimyasal türevi olan anestezik solüsyonlar içermesidir.
Diş tedavileri sırasında ağrı ve rahatsızlık hissini en aza indirmek için diş hekimleri genellikle diş içi uyuşturucu iğneler kullanır. Bu iğneler, lokal anestezik maddeler içerir ve diş ve çevresindeki dokuları geçici olarak uyuşturarak ağrı hissini engeller.
Artikain anestezik etken maddesi orta etki süresine sahip, prokaine göre daha düşük toksisite karakteri olan bir ilaçtır. Bupivakain ise en uzun süreli anesteziklerden biridir ve motor sinir iletimini en az bozan ilaç grubundandır.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Genellikle uyuşturucu iğne 2-3 saat içerisinde etkisini yitirir ancak dişe yapılan iğnenin etkisinin geçmesi 5 saati bulabilir. Diş kanal tedavisi sonrası uyuşukluğun geçmesi için beklemeniz yeterli olacaktır fakat belirtilen sürelerden daha uzun süreli bir uyuşukluk var ise doktorunuza danışabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Uyuşukluk hissinin başlaması için 15 ila 20 saniye gibi kısa bir zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Sonrasında tamamen ağrısız ve gayet konforlu şekilde diş tedavisi yaptırabilirsiniz.
İğnesiz anestezinin kullanıldığı tedaviler arasında bütün tedaviler bulunur. Genel anestezi yapılması zorunlu olmayan tedavilerin dışında kalan bütün diş tedavileri için iğnesiz lokal anestezi uygulanabilmektedir.
Diş çekiminden sonra hemen su içebilirsiniz. Ancak ilk 24 saat boyunca suyu ağız çalkalamak veya aşırı sıcak veya soğuk su içmekten kaçınmanız önerilir.
Anestezi yapılırken ağrı ya da ödem oluşabilir. Anestezi yapılan bölgeye komşu sinirlerin etkilenmesi sonucu fasiyal paralizi (geçici yüz felci), geçici şaşılık, geçici körlük, geçici kas zayıflığı, geçici kulak memesi, burun ve dil uyuşukluğu oluşabilir.
İğnesiz çocuk diş dolgusu acı hissettirmez. İğne yerine kullanılan uyuşturma ürünleri de aynı işlevi görecektir. Bu yüzden herhangi bir şekilde çocuğun kötü his oluşturması gerekmez. Acı, sızı olmadan çocuk diş dolgusu kısa sürede yapılır.
Diş çekilmeden önce diş hekimi hastaya dişin alınacağı bölgeyi uyuşturmak için bir lokal anestezi enjeksiyonu verecektir. Bazı vakalarda, özellikle gömülü yirmilik yaş dişi çekiminde diş hekimi daha güçlü bir genel anestezi kullanabilir. Bu genel anestezi ağrıyı önleyecek ve prosedür boyunca bireyi uyutacaktır.
Bir seferde 7 adet uyuşturucu iğne yapılabilir ve vücudu uyuşturma etkileri yoktur.
Eğer hasta diş çekimi sırasında acı ya da ağrı hissederse bu lokal anestezinin yeterli etkiyi sağlamadığı anlamına gelir. Hasta böyle bir durumda mutlaka diş hekimini bilgilendirmelidir. Böylece ek lokal anestezik enjeksiyonu yapılarak diş çekimi sırasında hastanın konforu sağlanabilir.
Diş çektirmek, günümüz teknolojisi ve bilgi birikimiyle artık korkulacak bir işlem olmaktan çıkmıştır. Öyle ki; hastalar diş çekimi esnasında neredeyse hiç ağrı veya acı hissetmiyorlar. Genellikle lokal anestezi altında yapılan diş çekimi, oldukça da kısa sürüyor.
Ortalama üst çenede 3-4 saat sonra, alt çenede 4-5 saat sonra morfin etkisini yitirir. Bu süre zarfına yemek yenmemelidir. Zira o uyuşukluk nedeniyle farkında olmadan dudak ve yanağını ısırabilir.
Morfin olarak adlandırılan uyuşturucu madde ise; idrar, kan ve tükürükten 3 gün sonra atılırken saçtan 90 gün yani 3 ay sonra atılır.
Morfinin etkileri nasıl ve ne miktarda uygulandığına göre değişir. Morfin kullanım sonrası 15 dakika ile 1 saat arasında etki etmeye başlar ve etkisi 4-6 saat arası devam eder.
Ağız ve diş sağlığı tedavileri genel olarak lokal anestezi ile yani yalnızca işlem yapılacak olan bölgenin uyuşturularak ağrıya duyarsız hale getirilmesi ile gerçekleştirilmekte ise de günümüzde gerekli görülen hallerde hasta uyutularak da tamamlanabilmektedir.
Diş çekimi ne kadar sürer? Diş çekimi işleminin süresi dişin kemikle olan ilişkisi, dişin kök sayısı ve dişin komşu dişlerle olan pozisyonu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle diş çekimi işlemi için net bir süre vermek mümkün olmasa da ortalama 20 dakika olarak belirlenebilir.
Diş çekimi yapılacağı zaman tok karnına gelmeniz uygundur. Cerrahi diş çekimi öncesinde, ağzınızın antiseptik (mikrop öldürücü) gargara ile çalkalamanız ya da dişlerinizi fırçalamanız, diş çekimi sonrasında meydana gelebilmesi ihtimal iltihaplanmaları önlemeye yardımcı olacaktır.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Merak edilen sorulardan biri de apseli dişe anestezi uygulanabilir mi sorusudur. Bu soru çoğu hastanın kafasını kurcalar. Ancak apseli dişe anestezi uygulanabilmektedir ve uygulanmasında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır.
Kalan diş kökü çekimi, dişin tamamen çıkarılmasından daha zor ve daha fazla zaman alan bir prosedür olabilir, ancak enfeksiyonun tedavisi ve daha sonraki tedavilerin başarılı bir şekilde yapılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri