Performans arıyorsanız, 7200 RPM sabit disklerini göz önünde bulundurmalısınız. Ancak, yalnızca dosyaları depolamak istiyorsanız, 5400 RPM lik sabit diskler pekala işinizi görecektir. Bilinen en kesin yöntem Sabit diskin üzerindeki etikete bakmaktır.
HDD'nin performansı bu nedenle dönüş hızına bağlıdır. 5400 RPM ila 7200 RPM gibi değerler bu diskler için bir nevi hızın da göstergesidir. HDD'lerin yaygın olmasının en önemli nedeni ekonomik olmasıdır.
Asenkron motorlarda hız bağıntısı N (rpm) = (60 x f) / 2p şeklindedir. Burada: - f = frekans ve 2p kutup çifti sayısı. 60 ise dakika ile sn donüşümünü sağlar.
RPM, dönüş hızını ifade eder ve disklerde genellikle daha yüksek RPM değerleri daha hızlı veri okuma ve yazma hızları anlamına gelir. Örneğin, bir sabit disk sürücüsü 5400 RPM hızında dönerken, daha yüksek performanslı bir sürücü 7200 RPM veya daha yüksek bir hızda dönebilir.
Dönme hızları dışında tüm özellikleri aynı olan disklerden 7200 RPM hızına sahip olan 245 MB/s aygıttan bilgisayar okuma yapabilirken 5400 RPM hızındaki disk 213 MB/s okuma yapabilir. Kullanıcılar, RPM değerini yeni donanım alınırken ihtiyaca göre seçmelidir.
İlgili 45 soru bulundu
İngilizce Revolutions Per Minute (dakikadaki devir sayısı) kavramının kısaltması olan RPM, sabit bir eksende 1 dakika içerisinde meydana gelen dönüş/devir sayısını ifade eder. Genellikle 1000 RPM, 2000 RPM, 4000 RPM gibi değerlerle ifade edilir. 1000 RPM, dakikada 1000 devir anlamına gelir.
“1600 RPM, 1900 RPM, 5400 RPM, 7200 RPM, 10000 RPM” gibi. Yukarıdaki açıklamanın ışığında, artık bunun ne anlama geldiğini biliyorsunuz sanırım: Bu değer fanın, diskin ya da herhangi bir dairesel mekanik parçanın, motorun vs. dakikada kaç devir yaptığını gösterir. Bu değer arttıkça, performans da artar.
Genel olarak 3200 ile 7200 RPM'lik harddiskler kullanılmaktadır. Ortalama bir okuma-yazma hızı belirtmek gerekirse okuma 110 mb/s yazma 85 MB/s civarındadır.
Eğer ihtiyacınız yüksek hızda bir performansa karşılık geliyorsa 7200 RPM HDD tercih edebilirsiniz. 7200 RPM HDD size alt modellerine kıyasla daha hızlı bir veri işlemi sunar. Ömrü azalan bir sabit diskiniz ya da performansını artırmayı tercih ettiğiniz bilgisayarınız için 7200 RPM HDD işinize yarar bir kullanım sunar.
Seagate markası tarafından lansmanı yapılan Mach.2 Exos 2X14 HDD adındaki yeni sürücü 524MB/s sürdürülebilir aktarım hızlarına ulaşarak yeni bir rekora imza atıyor ve en hızlı HDD modeli haline geliyor.
Dakikadaki devir sayısı (İngilizce: revolutions per minute, RPM), bir cismin kendi ekseni etrafında dakikada kaç tur döndüğünü gösteren ölçü birimidir. Genellikle makine parçalarının dönme hızı ölçüsü olarak kullanılır. SI sisteminde ise dönme hızı birim olarak saniye kullanılır.
Bilinen en kesin yöntem Sabit diskin üzerindeki etikete bakmaktır.
Böylece motor 4000 devirdeyken maksimum tork değerine yani 200 Nm'e ulaşır.
Fren diskinin ne zaman değiştirilmesi gerekmektedir? Fren diskleri balatalara göre daha uzun ömürlü olsa da sürüş tarzına bağlı olarak belirli bir süre sonra aşınarak değiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
Sürücü hızının ölçülmesinde birçok faktör bulunmaktadır. Ancak teknoloji yayımlarında görev yapan çok sayıda değerlendirici SSD'lerin daha hızlı olduğunu belirtmektedir. Örneğin rastgele okuma performansları karşılaştırıldığında SSD'ler yüksek performanslı HDD'lere göre yüzde 20.000 daha hızlı olabilmektedir.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
Hız: SSD: SSD'ler, verilere hızlı erişim sağlar. Dosyaları anında açma, bilgisayarı hızlı bir şekilde başlatma ve uygulamalar arası geçişte avantaj sağlar. HDD: HDD'ler, daha yavaş dönme hızlarına sahip olduğu için daha yavaş okuma ve yazma hızlarına sahiptir.
RPM Değeri ve Soğutma Performansı
Özellikle yüksek performans gerektiren sistemlerde, yüksek RPM değerine sahip fanlar kullanmak önemlidir. Bu fanlar, sıcaklığı düşürmek ve bileşenlerin istikrarını sağlamak için daha fazla hava akışı sunarlar. Ancak, daha yüksek RPM değerine sahip fanlar daha fazla gürültü üretebilir.
RPM, dönen milin ya da motorun dakikada attığı turu işaret eder. RPM sayesinde, pistonların krankı 1 dakikada kaç tur çevirdiği ile ilgili bilgiye ulaşılabilir. Araçlardaki "Devir Sayısı-Tork Eğrisi" ve "Devir Sayısı-Güç Eğrisi" tablolarından RPM'nin en faydalı ve en uygun şekilde çalıştığı seviye anlaşılabilir.
Günümüz sabit diskleri; 3.600, 4.200, 5.400, 7.200, 10.000, 15.000 d/d (rpm) gibi yüksek hızlarda çalışırlar. Bilgisayarın en hantal donanımlarından biridir.
Örn: 100 BG. 6000 rpm. 127 nm.
RPM dakikadaki devir sayısı demek. Hesaba gelirsek; 2000 RPM bir fanın %50'si 1000 RPM'dir. 5000 RPM bir fanın %50'si 2500 RPM'dir.
Şehir içi araç kullanımında 90 Hp (Beygir Gücü) yeterliyken, çekiş gücü bakımında uygun bir araç için ise 200 Nm den daha yüksek bir araç tork gücü değerine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri