Disleksi belirtilerinin, çocukların okul hayatı başladığında daha aktif bir şekilde görülmesi ve tespit edilebilmesi nedeniyle, disleksi tanısı genellikle çocukların eğitim hayatının başladığı ilk yıllarda konulur.
Disleksinin en erken belirtileri, çocukluk çağında gelişir. Özellikle çocukların ses çıkarmayı öğrendikleri 1-2 yaşlarında ortaya çıkar. Bununla birlikte, konuşma gecikmesi olan her insana disleksik denilemez. Geçmişinde okuma güçlüğü öyküsü veya disleksisi olan ailelerin çocukları da yakından izlenmelidir.
Bunlar; geç konuşma, yeni kelimeleri öğrenme yavaşlığı, kelimeleri doğru telaffuz etme güçlüğü, isimleri, rakamları, renkleri hatırlamada yaşanan güçlük, ninnileri hatırlama güçlüğü. Çocuk bu gibi belirtilere sahipse profesyonel yardım almak gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
Ancak disleksi tanısını yapabilecek tek yetkin kişi kamu hastanelerinde çalışmakta olan çocuk psikiyatrlarıdır. Çocuğunuzda bir davranış problemi veya duygusal bir sorun gördüğünüzle gitmeniz gereken yer doktordur, Çocuk Psikiyatristidir.
Disleksi kalıtsal özellik gösteren bir durum. Ancak ailesel geçiş yüzde 100 değildir. Yani anne veya babada disleksi varsa çocukta da kesin disleksi olacak değildir, ancak olma olasılığı normale göre yüksektir.
Genel olarak yapılan okuma hataları şunlardır:
Benzer/Sesteş harfleri karıştırma: d-b-p, m-n, t-f / b-p, t-d, f-v, s-z. Harf sırasını ters algılama: çok = koç ; en = ne ; ve = ev … Harf atlama: kabak = kabk.
Disleksi bir hastalık olmadığı için ilaç tedavisi yoktur. Dislektik çocuklar özel eğitime ihtiyaç duyarlar. Fakat ülkemizde bu eğitimi veren kurumlar bulunmamaktadır. Yaş ilerledikçe okuma problemleri düzelebilir ancak yazım hataları genellikle kalıcıdır.
Disleksi Tarama Testi, farklı becerileri ölçen bir testtir. Ses Bilgisel (Fonolojik) Farkındalık Testleri: Çocuğun sesleri ayırt etmesi istenir. Okuma ve Okuduğunu Anlama Testi: Metin okuması yapılır ve ardından soru sorulur. Çözümleme Testleri: Gerçek ve anlamsız sözcüklerin yüksek ses ile söylenmesi istenir.
Disleksi olan çocuklarda en sık görülen belirtilerin başında geç konuşma geliyor. Yaşıtlarına oranla çok daha genç konuşan çocuklar, kelimeleri telaffuz etmek de zorlanabilir. Kelimeleri hatırlamada zorluk çekebilir, şarkı-tekerleme gibi fonetik sözleri tekrar ederken güçlük çekebilir.
Beyin hasarı, inme geçirme, bunama gibi nedenlerle sonradan da oluşabilen disleksi, beynin dili işleme kısmındaki problemlerden kaynaklanıyor. Disleksi bir grup testler sonucunda tespit ediliyor. Disleksi teşhisinde hafıza testleri, görme testleri, heceleme testleri ve okuma testleri kullanılıyor.
Disleksi kendiliğinden ve yaş ilerleyince kaybolmaz. Çocuklukta müdahale edilmediği takdirde yetişkinlikte de yavaş okuma ve güç okuma şeklinde kendini gösterebilir. Bu nedenle disleksi de erken teşhis önemlidir. Disleksi küçük yaşlarda üzerinde durulması gereken bir durumdur.
* Disleksi olanlar okumayı öğrenemez. * Disleksi tıbbi bir tanıdır ve tıbbi olarak tedavi edilebilir. *Disleksi yaş büyüdükçe geçer.
Sıklıkla b-d, b-p, m-n, z-s, d-t, f-v, ğ-g ve noktalı harfleri birbiri ile karıştırabilir. Sayıları ters veya dönmüş olarak (3-E, 6-9, 4-7, 2-5, 10-01 gibi) algılayıp yazabilir.
Disleksi tedavisi ve teşhisi yapılmadığında, bireyin bir şekilde eksik olduğuna ve akranlarından daha az zeki olduğuna inanmasına neden olabilir. Zamanla, bu sadece güvenlerini zayıflatmakla kalmaz, aynı zamanda kendileri ve kendi yetenekleri hakkında kötü düşünmelerine neden olabilir.
Bazı insanlar için, disleksi yaşamlarının başlarında tanımlanır, ancak diğerleri için, disleksi yaşlanana kadar tanımlanamayacak kadar ilerler. Disleksik bireylerin yaşadıkları problemler yazılı dili öğrenme ve kullanmada zorluklar içerir.
Tanı gecikirse etkisi ömür boyu sürebilir
Disleksi sorunu olan bireylerde akademik güçlüklerin süreklilik gösterdiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık, “Eğer kişiye erken ve uygun yaşta tanı konmamış ve destek sunulmamış ise yaşadığı sorunlar farklı belirtilerle ömür boyu devam eder.
Öğrenme güçlüğü; okuma güçlüğü (Disleksi), yazma güçlüğü (Disgrafi), matematik güçlüğü (Discalculi) olmak üzere üç temel başlık altında toplanmaktadır ve okul çağı çocuklarında yaklaşık yüzde 10 oranında görülmektedir” dedi.
Psikolog ve özel eğitim desteği alarak öğrenme güçlüğü (disleksi) hastalığını tedavi etmek mümkündür. Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Çeşitleri Nelerdir? Disleksi çeşitleri; Görsel, Fonolojik, Yüzeysel, Travma, Birincil, İkincil Disleksi olmak üzere 6'ya ayrılır.
Özel öğrenme güçlüğünün bir parçası olan 'disleksi' ömür boyu süren nörogelişimsel bir farklılıktır ancak doğru desteklerle, disleksik bireyler çok başarılı öğrenciler ve yetişkinler haline gelebilir.
Dyslexia International verilerine göre dünya çapında 700 milyon disleksili birey bulunuyor. Bilinenin aksine disleksinin bir zeka geriliği olmadığını söyleyen Türkiye Disleksi Vakfı Başkanı Elif Yavuz "Yüzde 80'inin üstün zekalı olduğu bu kişiler, doğru yönlendirildiğinde toplumda iz bırakan bireyler oluyorlar" dedi.
Disleksinin ilaçla tedavisi mümkün değildir. Disleksi tedavisi bireysel eğitim programları ile alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından verilen akademik destektir.
Disleksi, beynin yazılı dili işleme biçimini bozan, zeka problemi olmadığı halde okuma, yazma ve heceleme güçlüğüne neden olan dil temelli öğrenme bozukluğudur. Disleksi aynı zamanda öğrenme güçlüğü olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri