Bu test, çocuklar (5-17 yaş) ve yetişkinler (18 yaş ve üzeri) için olmak üzere iki ayrı form şeklinde hazırlanmıştır. Test kime uygulanıyorsa onun yaş aralığının seçilmesi önemlidir.
Genel olarak disleksi belirtileri ilkokul döneminde fark edilir ve tanı 7-8 yaşlarında konulur ancak ebeveynler iyi birer gözlemciyseler okulöncesi dönemde de disleksi tanısının konulması mümkündür.
İlgili 34 soru bulundu
Ancak disleksi tanısını yapabilecek tek yetkin kişi kamu hastanelerinde çalışmakta olan çocuk psikiyatrlarıdır. Çocuğunuzda bir davranış problemi veya duygusal bir sorun gördüğünüzle gitmeniz gereken yer doktordur, Çocuk Psikiyatristidir.
Disleksi tedavi edilmediği takdirde, çocuklarda küçük yaştan itibaren özgüven sorunlarına, davranış sorunlarına, kaygıya, saldırganlığa, arkadaşlardan, ebeveynlerden ve öğretmenlerden kaçınmaya yol açabilir.
Disleksi kalıtsal özellik gösteren bir durum. Ancak ailesel geçiş yüzde 100 değildir. Yani anne veya babada disleksi varsa çocukta da kesin disleksi olacak değildir, ancak olma olasılığı normale göre yüksektir.
Disleksi olan çocuklar, okuma ve ses bilgisini öğrenirken oyun oynamalarına izin veren çoklu duyusal müdahalelere genellikle iyi yanıt verirler. Çocuğunuzun kelimeleri hecelemesi ve harfleri yüksek sesle söylemesi için tıraş kremi ya da kum kullanabilirsiniz.
Disleksi bir hastalık olmadığı için ilaç tedavisi yoktur. Dislektik çocuklar özel eğitime ihtiyaç duyarlar. Fakat ülkemizde bu eğitimi veren kurumlar bulunmamaktadır. Yaş ilerledikçe okuma problemleri düzelebilir ancak yazım hataları genellikle kalıcıdır.
Disleksi olan çocuklarda en sık görülen belirtilerin başında geç konuşma geliyor. Yaşıtlarına oranla çok daha genç konuşan çocuklar, kelimeleri telaffuz etmek de zorlanabilir. Kelimeleri hatırlamada zorluk çekebilir, şarkı-tekerleme gibi fonetik sözleri tekrar ederken güçlük çekebilir.
Motor beceri, görsel ve işitsel algı sorunları nedeniyle duyduğu kelimeleri yazarken harfleri yanlış, eksik ya da ters yazma gibi sorunlarla başa çıkmaya çalışır. Sıklıkla b-d, b-p, m-n, z-s, d-t, f-v, ğ-g ve noktalı harfleri birbiri ile karıştırabilir.
Bunlar; geç konuşma, yeni kelimeleri öğrenme yavaşlığı, kelimeleri doğru telaffuz etme güçlüğü, isimleri, rakamları, renkleri hatırlamada yaşanan güçlük, ninnileri hatırlama güçlüğü. Çocuk bu gibi belirtilere sahipse profesyonel yardım almak gerekir.
Disleksi, beynin yazılı dili işleme biçimini bozan, zeka problemi olmadığı halde okuma, yazma ve heceleme güçlüğüne neden olan dil temelli öğrenme bozukluğudur. Disleksi aynı zamanda öğrenme güçlüğü olarak da bilinir.
* Disleksi olanlar okumayı öğrenemez. * Disleksi tıbbi bir tanıdır ve tıbbi olarak tedavi edilebilir. *Disleksi yaş büyüdükçe geçer.
Veli ve okul sürecinde yaşanan problemlerden dolayı hastaneye başvurur. Veya okul sürecinde yaşanan problemlerden dolayı Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu ile Rehberlik ve Araştırma Merkezine başvurur. Hastaneye yapılan başvuru sonucunda; Disleksi tanısı konulur ise: Özürlü (Engelli) Sağlık Kurulu Raporu düzenlenir.
Disleksi, otizmin bir türü değildir. Fakat otizm de disleksi de beynin bilgiyi işleme yoluyla ilişkilidir. Bu sebeple otizm spektrumunda olan birisine aynı zamanda disleksi teşhisi konulması alışılmadık değildir.
Öğrenme güçlüğü; okuma güçlüğü (Disleksi), yazma güçlüğü (Disgrafi), matematik güçlüğü (Discalculi) olmak üzere üç temel başlık altında toplanmaktadır ve okul çağı çocuklarında yaklaşık yüzde 10 oranında görülmektedir” dedi.
Disleksi Okulu Var mı? Disleksi devlet okulu veya disleksi özel okulu ülkemizde bulunmamaktadır; bununla birlikte disleksili çocuklar için okullarda kaynaştırma programları, özel eğitim merkezleri ve yeni açılan disleksi merkezleri ve atölyeleri bulunmaktadır.
Dyslexia International verilerine göre dünya çapında 700 milyon disleksili birey bulunuyor. Bilinenin aksine disleksinin bir zeka geriliği olmadığını söyleyen Türkiye Disleksi Vakfı Başkanı Elif Yavuz "Yüzde 80'inin üstün zekalı olduğu bu kişiler, doğru yönlendirildiğinde toplumda iz bırakan bireyler oluyorlar" dedi.
Disleksinin ilaçla tedavisi mümkün değildir. Disleksi tedavisi bireysel eğitim programları ile alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından verilen akademik destektir.
Özel öğrenme güçlüğünün bir parçası olan 'disleksi' ömür boyu süren nörogelişimsel bir farklılıktır ancak doğru desteklerle, disleksik bireyler çok başarılı öğrenciler ve yetişkinler haline gelebilir.
Disleksi sıklıkla çocukluk veya erken öğrenme sorunu olarak düşünülür. Aslında hayat boyu süren bir durumdur. Görmezden gelinirse ortadan kalkmaz. Eğer disleksi tanımlanmaz ve uygun yardım alınmazsa, etkileri yetişkinliğe kadar sürebilir.
Disleksi eğitimi, genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Eğitim programının süresi, öğrencinin gelişimine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilmektedir.
"Öğrenme sorunu yaşayan bu çocuklar, sıklıkla gerizekalı damgası yer. Aileleri ve çevreleri tarafından toplumdan dışlanabilirler" diyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, disleksinin kalıcı bir hastalık olmadığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri