Diş minesi; dişin yumuşak iç kısımlarını kaplayan sert kısmıdır. Diş minesi sayesinde dişler çok daha sağlıklı ve dayanıklı oluyor. Bunun için diş minesinde görülen sorunların tedavi edilmesi şarttır. Diş minesinin en büyük aşınma nedeni, asitli ve nişastalı yiyeceklerdir.
Diş konturlama işlemi öncesinde gereken durumlarda hastaya lokal anestezi işlemi uygulanır ve bölgenin uyuşması beklenir. Hastanın dişleri uyuştuktan sonra dişin ihtiyacına göre konturlama işlemine başlanır. Dişler istenilen boyuta geldikten sonra, dişleri parlatılır ve düzeltilir.
Sert diş fırçalama ve pütürlü beyazlatıcı macunların kullanılması sonucunda oluşur. Bazı beyazlatıcı macunlar içindeki granüllerin gereğinden fazla ve büyük olması sebebiyle dişlerin minelerinde çizilmelere sebep olur.
Diş çizilmesi olarak bilinen durum aslında dişin dış tabakası olan minenin çatlaması durumudur. Mine çatlakları çok çeşitli sebeplerden olabilir. Fakat en sık karşılaştığımız sebeplerden biri dış sıkma ve diş gıcırdatma (Bruksizm) durumlarıdır.
Diş törpülemenin çok sık yapılması diş yapısında bozulmalara neden olur. Tabi bunun yanı sıra törpüleme işleminin tüm dişlere uygulanmaması da önemli bir konumda yer alır. Bunun nedeni törpüleme sırasında dişlerin daha hassas bir yapıya kavuşmasıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Diş törpüleme evde yapılabilecek bir işlem değildir, diş hekimleri tarafından diş törpüleme aleti kullanılarak klinik ortamında gerçekleştirilir.
Diş törpülemenin kaç yaşında yapılacağı konusunda kesin bir bilgi vermek doğru değildir. Ağız sağlığını tehdit eden bazı durumlarda, ebeveyn rızası alınarak diş törpüleme işlemleri yapılabilir. Bazı durumlarda ise diş hekiminizin dişinizin gelişimini tamamlaması için 18 yaşını geçmenizi bekleyebilir.
Diş macunu oto ön cam çizik giderme için evde kullanılan yöntemlerden birisidir. Derin olmayan yüzeysel çizikleri gidermeye yardımcı olur.
Diş minesi aşınması ilerlediğinde kompozit dolgu tedavisi öne çıkar. Kompozit dolgu tedavisi etkili olduğu için aşınmanın ilerlemesi durumunda bu tedaviye başvurulur. Diş minesi aşınmasının derecesine bağlı olarak porselen lamina tedavisi de tercih edilir.
Günde en az bir kez diş ipi kullanmak temizliği kolaylaştırabilirsiniz. Diş ipi ile dişlerinizin arasını da temizleyebilirsiniz. Ayrıca gargara da kullanabilirsiniz. Evde sirke, kabartma tozu ve benzeri öğeleri kullanarak temizlik yapmak ağız sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
Sağlıklı diş etini ayırt etmenin birinci yolu rengidir. Sağlıklı dişeti gülkurusu , pembe renklidir ve fırçalarken, diş ipi kullanırken, yemek yerken ya da dokununca kanamaz. Sağlıklı diş eti şiş olmayan sıkı bir görünüme sahip olup, dişin yüzeyinde bıçak sırtı gibi sonlanır.
Diş taşı (diş tartarı) ağızda koku yapar mı? Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Yine diş teli olmadan diş düzeltme tekniği olarak bilinen plak tedavisinde plakların diş teli gibi her zaman ağızda bulunması gerekmez. İstenilen zamanda çıkarılıp temizlikleri yapılır ve tekrardan kullanılır. Bu sebeple diş düzeltmek için uygulanacak yöntemler arasında en çok telsiz yöntemler tercih edilir.
Bu ameliyat günümüzde bazı devlet hastanelerinde uygulanabilirken bazılarında ise uygulanamamaktadır. Buna karşın diş törpüleme ameliyatlarını devlet hastanelerinin büyük bir çoğunluğunun yapmadığı söylenebilir.
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur. Dişetinin cerrahi tedavisi ve implant uygulamalarından sonra yara iyileşmesi gecikir.
Diş minesi tabakası yenilenmez. Ancak aşınma sonrası gerekli tedavi ve ağız – diş sağlığı yönündeki bakımla güçlendirilir. Bunun için hekiminiz tarafından aşınmanın derecesine uygun olarak tedavi çeşidi belirlenir. Buna bağlı olarak da tedavi süresi uzayıp kısalabilir.
Sirke birebir ve dakikalar boyunca göze temas etmediği takdirde zarar vermez ve çizik giderici özelliği vardır. Özellikle de sirke detoksu uygulanan ciltlerde gözle görülür bir şekilde çizikler zamanla azalır.
4- Kılcal Çizikler
Boya yüzeyindeki dairesel çiziklere kılcal çizikler denmektedir. Bu tür çiziklerin parmak ucuyla hissedilmesi hatta gözle görülmesi bile oldukça zor olmaktadır. Ancak gün ışığında belli olan kılcal çizikler mat bir görünüme neden olur.
Fırçalama için kullanılması gereken DİŞ MACUNU miktarı ne olmalıdır? Cevap: Diş macunu fırça başını bir uçtan bir uca kaplayacak şekilde sıkılmamalıdır. Bu kadar fazla macun fırçalama sırasında zaten dökülüp ziyan olacaktır. Fırça kıllarının ortasına fırça kıllarının yarısı uzunluğunda macun sıkmak yeterlidir.
Çocuk doğduğu zaman dişsizdir. Sonra dişler iki aşamada gelişir. Çocuk 5-6 aylık olunca geçici dişler çıkar (süt dişleri) giderek sayısı yirmiyi bulan bu dişler yavaş yavaş düşer (6 ile 12 yaş arasında) yerine daimi ve eksiksiz ikinci dişler çıkar (otuz iki tane). Bunlar düşse de yerine yenisi çıkmaz.
Diş törpüleme işlemi sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Hasta ilk olarak uzman hekimlerce muayene edilir. Hastanın röntgeni çekilir. İşlem süresince hastanın diş sağlığından emin olunması için bunlar gereklidir.
Diş törpüleme fiyatları ortalama 800 TL olmakla birlikte, tedavi ücretleri 500 TL ile 2.000 TL arasında değişebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri